Verificarea alimentarii retelelor de socializare este partea de sus a listei dvs. sau sunteti o persoana de administrare a vietii? Iti folosesti timpul liber pentru a-ti chema prietenii sau pentru a petrece ceva timp in persoana cu cel mai apropiat si cel mai drag? Poate ca este sansa ta de a-ti ajunge la lectura, de a face niste sudoku sau de teste (cum ar fi acest test cu iluzii optice ) sau de a viziona cel mai recent spectacol la care te-ai legat.

Cu toate acestea va petreceti timpul liber, veti descoperi probabil ca se adauga la o parte semnificativa a zilei. Calculati cum arata in decurs de o saptamana, luna sau an si va fi probabil mult timp liber de care sa aveti nevoie. Vestea buna este ca timpul liber este extrem de valoros pentru bunastarea noastra.

Dar, desi este important sa sculptati in mod intentionat timpii de nefunctionare, este la fel de important sa va alegeti cu intelepciune activitatile de agrement. La urma urmei, pierderea prea multor ore inseamna ca veti pierde toate beneficiile potentiale pe care le poate aduce timpul liber.

Beneficiile prietenoase pentru minte ale iluziilor optice

O activitate populara de petrecere a timpului liber este chestionarele si banalele; de la Sudoku la cuvinte incrucisate si de la Cuvinte cu prietenii la iluziile optice care circula pe social media. Acesta din urma, in special, poate avea beneficii surprinzatoare pentru creierul dvs. si va poate ajuta agilitatea mentala. Cititi mai departe pentru a afla cum.

Testati-va cu iluzii optice pentru a va imbunatati cunostintele vizuale

In timp ce alfabetizarea se refera la capacitatea noastra de a citi si a scrie, alfabetizarea vizuala este capacitatea noastra de a interpreta informatiile vizuale. Cand privim o imagine, creierul nostru foloseste indicii vizuale pentru a oferi context la ceea ce vede. De exemplu, cand vedem un ceainic varsand apa intr-o cana, am anticipa cresterea aburului.

Iluziile optice se bazeaza pe creierul capabil sa faca aceste conexiuni, deoarece sarcina lor este de a va pacali mintea oferindu-va ,,context” inselator sau incomplet. Incercand sa descoperim ce se intampla cu adevarat, creierul nostru devine pregatit pentru inselaciuni suplimentare. Incercati suficiente iluzii optice, aflati exact cum va este pacalit creierul si alfabetizarea vizuala imbunatatita va poate face impermeabil la orice iluzii pe care le intalniti ulterior.

Obtineti mai bine interpretarea imaginilor complexe cu iluzii optice

Pe langa faptul ca se incurca contextul din jurul imaginilor, unele iluzii optice se bazeaza pe ideea de ,,imagini ambigue”. Adica, imagini care sunt desenate in mod deliberat pentru a avea doua – sau mai multe – interpretari posibile. Luati, de exemplu, faimoasa imagine ,, Sotia mea si soacra mea ” .

In imagine sunt atat o femeie batrana, cat si o tanara. Dar, pe cine vezi la prima vedere? Exista mai multe teorii cu privire la motivele pentru care ati vazut mai intai o anumita femeie , dar probabil veti descoperi ca in cele din urma puteti vedea pe amandoua.

Potrivit cercetatorilor, deoarece ambele interpretari sunt la fel de valabile, creierul devine incert cand vede imagini ambigue. In loc sa aleaga o anumita imagine pe care sa se concentreze, creierul decide sa ,,flip” intre cele doua. Probabil veti gasi ca puteti trece de la o interpretare a imaginii la cealalta destul de liber. Capacitatea creierului tau de a ,,rasturna” este un semn al unui creier sanatos.

Ce alte activitati pot spori agilitatea mentala?

Desigur, nu va puteti baza doar pe iluzii optice pentru a va oferi timpului liber un impuls minunat. Iata cateva alte optiuni pentru activitati care s-au dovedit a va imbunatati puternic agilitatea mentala:

Aflati ceva nou : invatarea constanta va mentine creierul activ, intinzandu-si abilitatile si oferindu-i un nou teritoriu de calcat. Fie ca treceti de la citire la invatare cum sa tricotati, de la cuvinte incrucisate la invatarea unui instrument sau vizionarea unei emisiuni TV la invatarea unei noi limbi, incercati sa schimbati activitatile pe care le faceti, astfel incat sa invatati intotdeauna ceva nou.

Fa niste exercitii : suna neverosimil, dar exercitiul fizic poate face minuni pentru creierul tau . Nici nu trebuie sa fie mult. Faceti o plimbare rapida in fiecare zi sau mergeti la o fuga rapida dimineata pentru a creste ritmul cardiac.

Meditati : meditatia Mindfulness va poate ajuta sa va sporiti atentia, astfel incat sa ramaneti concentrat pentru perioade mai lungi de timp, sa va lasati mintea pentru a va ajuta sa luati decizii mai bune si sa reduceti stresul. Luati 20 de minute pe zi pentru a media si este posibil sa incepeti sa simtiti imediat beneficiile.

Cu toate acestea, alegeti sa va antrenati creierul, coerenta este esentiala, asa ca incercati sa aflati metoda care functioneaza cel mai bine pentru dvs. si ramaneti la ea. Cheltuirea unei bucati sanatoase din timpul liber in special pentru activitati pentru creierul tau ar putea obtine beneficii minunate pe termen lung. Noroc!