Exista multe femei care sufera de probleme de fertilitate, dar daca te gandesti sa ai un copil trebuie sa stii ca exista multe modalitati de a creste fertilitatea feminina. Daca aceasta afectiune nu este cauzata de probleme medicale, sunt multe sfaturi de pus in practica pentru a creste sansele de conceptie si a vedea barza sosind in curand la tine acasa. Printre obiceiuri proaste de eliminat, clisee si sfaturi practice, vedem in aceasta postare cum sa crestem fertilitatea feminina.
Fertilitatea feminina: obiceiurile proaste de eliminat
Fumatul si alcoolul nu sunt doar dusmani ai sanatatii in general, ci pot duce la probleme de fertilitate la femei. In special, fumatul creste productia de radicali liberi si interfereaza cu nivelul hormonilor implicati in ovulatie. Fumatul este un obicei prost care reduce miscarea celulelor gasite in trompele uterine care ajuta sperma sa fertilizeze ovule. Fumatul anticipeaza chiar menopauza cu pana la patru ani.
De asemenea, alcoolul nu este recomandat celor care doresc sa evite problemele de fertilitate, deoarece interfereaza cu producerea de gonadotropine, hormoni esentiali pentru functionarea sistemului reproducator. Totusi, nu-ti face griji: chiar daca cauti o sarcina nu trebuie sa intri intr-o perioada de interdictie absoluta, intrucat efectele negative ale alcoolului se manifesta doar prin depasirea a 20 de grame pe zi, sau echivalentul unui pahar si jumatate.
Importanta dietei in cresterea fertilitatii feminine
Putine femei stiu ca dieta joaca un rol vital in cresterea fertilitatii. In special, respectarea dietei mediteraneene este deja un bun punct de plecare, precum si consumul regulat de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase si ulei de masline extravirgin. Toate aceste alimente contin vitamine si antioxidanti care mentin femeile sanatoase si limiteaza radicalii liberi, pastrand functionalitatea ovarelor si a ovocitelor.
Dieta este, de asemenea, importanta in promovarea fertilitatii, deoarece va permite sa va mentineti greutatea ideala, un element important pentru sanatatea reproducerii. Tesutul adipos al femeii, de fapt, duce la producerea de hormoni care regleaza ciclul menstrual si daca este in exces poate genera cicluri neregulate sau fara ovulatie. Nu numai atat: femeile supraponderale sunt mai predispuse la sindromul ovarului polichistic. Atentie si la subtirirea excesiva, care pune organismul intr-o situatie de alarma si reduce debutul sarcinii.
Cateva obiceiuri bune pentru a creste fertilitatea feminina
Unul dintre obiceiurile bune ale celor care doresc sa aiba un copil este activitatea fizica: o jumatate de ora de exercitii aerobice pe zi este suficienta pentru a ajuta ovarele sa functioneze. Nu numai atat: miscarea este eficienta si in combaterea infertilitatii cauzate de ovarul polichistic.
Un alt sfat util este de a petrece in aer liber timp de a va expune la razele soarelui, pentru a mari rezerva de vitamina D. Aceasta substanta este utila pentru reglarea ovulatiei si din acest motiv sezonul de vara poate fi unul dintre cele mai potrivite perioade ale anului pentru a avea un copil.
Pe langa aceste comportamente, cele care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa monitorizeze nivelurile de acid folic, unul dintre cele mai importante elemente care trebuie luate in faza de preconceptie si in primele saptamani de sarcina pentru a asigura dezvoltarea corecta a fatului. In plus, aportul de inozitol combinat cu acid folic permite cresterea fertilitatii feminine chiar si la cele care au un ciclu neregulat sau sufera de ovar polichistic.
Importanta de a ramane sanatosi
Ultimul sfat pentru cei care doresc sa creasca sau sa pastreze fertilitatea feminina este sa se supuna controalelor medicale regulate, chiar si atunci cand sunteti intr-o stare de sanatate excelenta. In special, fiecare femeie ar trebui sa mearga la ginecolog cel putin o data pe an pentru a verifica absenta fibroamelor sau a polipilor si pentru a verifica daca nu exista chisturi endometriotice in ovar.
Consultarea regulata la ginecologul dumneavoastra de incredere va permite, de asemenea, sa diagnosticati prompt bolile cu transmitere sexuala, care pot provoca infertilitate la femei. In cele din urma, atentie la stres deoarece in aceasta stare creste productia de cortizol de catre organism, o substanta care interfereaza cu ovulatia.
Ultimul sfat la cei care doresc sa-si mentina fertilitatea este sa nu concentreze actul sexual doar in perioada fertila, deoarece abstinenta prelungita nu este buna pentru cei care vor sa conceapa. Pentru a avea un copil este bine sa aveti cel putin 3 acturi sexuale pe saptamana, un numar care creste fertilitatea unei femei cu pana la 40%.
Daca, cu toate acestea, nu reusiti sa ramaneti insarcinata, sfatul este sa contactati centre specializate pentru a trece la tehnici moderne de procreare asistata medical.