Cat de des ai vrut sa meditezi, doar pentru a risipi acele douazeci si treizeci de minute gandindu-te obsesiv la ceea ce trebuie sa realizezi sau sa te duci sa dormi din epuizare doar pentru a iesi cu anxietatile intacte? Cu siguranta pot atesta ca am acest tip de experienta meditativa si nu sunt singurul. Clientii mei exprima adesea ca meditatia ii face mai frustrati si uneori chiar isi valideaza in mod eronat sentimentul de a fi un esec, pur si simplu pentru ca nu pot realiza liniste. S-ar parea ca, daca nu ati crescut intr-o manastire budista si nu ati invatat sa va linistiti mintea la varsta de opt ani, meditatia este probabil mai exasperanta decat reconfortanta pentru voi.

Concluzia este ca putini dintre noi meditam bine. Cu toate acestea, mai degraba decat sa va judecati pentru ceea ce pare o inadecvare, recunoasteti ca linistea mintii nu este singura modalitate de a ajunge la o stare de pace si calm. Cel mai mare motiv pentru care stapanirea linistii este dificila este ca abordam procesul dintr-o singura perspectiva. In realitate, exista cel putin doua moduri de a medita; pe care trebuie sa le practicati pentru a obtine cu adevarat iluminarea personala. De fapt, cel mai bun mod de a atenua anxietatea este sa meditezi pe ea mai degraba decat sa o eviti, astfel incat sa poti intelege mesajul acesteia, precum si cum sa depasesti limitarile pe care le prezinta si faci asta folosind o forma de meditatie activa. In cele din urma, prin meditatia activa se ajunge la adevarata pace si iluminare.

Ceea ce s-ar putea sa nu stiti este ca meditatia poate fi efectuata fie dintr-o perspectiva pasiva, fie dintr-o perspectiva activa. In meditatia pasiva sau reflectia traditionala, seninatatea se intampla atunci cand va concentrati mintea pe nimic, eliberandu-va de titlurile si idealurile care va definesc. Din pacate, daca esti suficient de norocos sa experimentezi linistea din meditatia ta, atunci cand reemergi din momentul tau zen, viata reia cu putin schimbari in ceea ce priveste sanatatea, relatiile, portofelul si sentimentele de a trai o viata intentionata. In acest sens, in momentul in care esti inradacinat in zilele noastre, anxietatile si stresantii se conecteaza ca o aplicatie si incepi sa fugi in fundal fara ca tu sa stii asta pana nu este prea tarziu si ai nevoie disperata de o re- cizma. Cu exceptia,

Cu siguranta ati auzit sportivi si iubitori de natura care isi descriu antrenamentele si activitatile ca fiind meditative. Chiar daca alearga sau fac drumetii, isi concentreaza activ atentia asupra unei sarcini pentru o perioada indelungata. La randul lor, concentrarea lor ii trimite intr-o asa-numita ,,zona” – echivalentul unei stari meditative, unde primesc adesea epifanii despre obiectivele si dorintele lor. In acest sens, acesti indivizi practica meditatia activa. Atunci cand este realizata in mod constient, constientizarea activa va permite sa obtineti intelegere si solutii la anxietatile voastre, care in cele din urma este modul in care stabiliti un sentiment durabil de usurare, bucurie si liniste.

Din fericire, nu trebuie sa alergi un maraton pentru a primi valoarea atentiei active. Il poti aborda la fel ca in mod pasiv – asezat confortabil sau culcat. Totusi, acesta este locul in care concentrarea constienta schimba jocul. In loc sa incercati sa va curatati mintea, va veti permite in mod activ sa va ganditi si sa cautati raspunsuri cu privire la un anumit lucru din viata voastra. De exemplu, am vrut odata sa stiu de ce am avut probleme sa stau la o slujba corporativa mai mult de trei ani. Dupa o perioada intensa de concentrare interioara asupra intrebarii mele si cu multe cuvinte, imagini si sentimente incapsuland intrebarea mea in acel timp, am realizat in cele din urma ca pasiunea mea era sa lucrez pentru mine si ca va trebui sa proiectez o cariera in jurul unui antreprenor depune eforturi daca as fi cu adevarat fericit si angajat in domeniul meu.

Meditatia activa va permite sa gasiti raspunsuri mai profunde la problemele care va provoaca frici sau anxietati, rezultand un tip de usurare la care meditatia pasiva nu ajunge niciodata si este motivul pentru care a fi activ in acest proces este ceea ce va ofera in cele din urma puterea de a sustine pacea sufleteasca. Pentru a practica meditatia activa, tot ce trebuie sa faceti este sa va concentrati asupra cautarii intelegerii cu privire la un element al vietii voastre, cum ar fi ,,De ce sunt nefericit in relatia mea?”, ,,Ce pot face pentru a-mi imbunatati sanatatea?” sau ,,De ce ar alege sufletul meu familia in care m-am nascut?”

Gandeste-te la intrebarea ta in timp ce folosesti facultatile intuitive de auz, vedere, simtire si stiinta pentru a cauta intelegere. Pe masura ce va concentrati, fiti constienti de imaginile, sunetele, ideile si sentimentele pe care le transmite intuitia dvs. De exemplu, s-ar putea sa aveti sentimentul ca trebuie sa ascultati mai mult ca partener, decat sa vorbiti, deoarece acest lucru va va ajuta sa va conectati, ati putea asista la o imagine a dvs. in timp ce iesiti mai mult in aer liber sau ati putea auzi chiar cuvintele ,, pentru ca ati dorit sa invata independenta. ‘ Trucul este atunci sa-ti urmezi intelepciunea, fie luand masuri, fie asumand o noua credinta, deoarece aceasta este cheia pentru diminuarea anxietatilor si stabilirea implinirii tale superioare.

Joaca-te cu meditatia activa data viitoare cand vrei sa-ti calmezi mintea. Chiar daca nu primiti raspunsurile imediat, continuati sa fiti constienti de ceea ce va transmite intuitia pe parcursul zilei, stiind ca nu numai ca primiti valoarea si beneficiile pe care le aduce meditatia, ci ca veti gasi si leacul vietii voastre rele, permitandu-va sa obtineti cu adevarat fiinte superioare in orice moment.