Un om sanatos din punct de vedere mental si emotional este cu siguranta un om fericit. Sanatatea emotionala reprezinta o mostenire extrem de importanta, mostenire care se primeste in primii ani de viata, si mai exact in copilarie.

Tocmai de aceea, parintii sunt raspunzatori in cea mai mare parte de cat de bine va fi copilul lor mai tarziu, atat din punct de vedere mental cat si emotional. 

Fereste-ti copilul de ranile emotionale

Copiii sunt raniti zilnic in atat de multe moduri, atat prin reactiile cat si prin comportamentele parintilor si a altor copii sau adulti din preajma. Copilul poate fi ranit in momentul in care il rogi sa faca ceva apoi nu il mai lasi si termini tu treaba in locul sau, atunci cand ii adresezi cuvinte urate, atunci cand tipi la el, atunci cand ii spui ca nu are voie sa faca un lucru dar nu ii explici de ce, atunci cand tu ca parinte nu iti asumi vina pentru o greseala a ta, etc.

Exista nenumarate situatii in care copilul tau sufera si dezvolta o rana emotionala. Chiar daca aceste lucruri par nesemnificative, ele lasa o amprenta destul de adanca pe plan emotional si mental, chiar pana la varsta adulta. Decat sa cresti un copil intr-un mediu negativ, cu parinti care se cearta si care se evita, cel mai bine este sa divortezi.

Astfel, un copil va fi mult mai sanatos emotional si mental cu un singur parinte decat cu doi. Pe www.avocat365.ro gasesti cei mai pregatiti avocati din domeniu. 

Ofera-i afectiune

Afectiunea este extrem de importanta pentru cei mici. Indiferent sub ce forma aceasta este exprimata, nu ii va face decat foarte mult bine copilului tau. Un copil nu poate creste armonios din punct de vedere mental si emotional daca nu i se ofera afectiune. Parintii nu ar trebui sa uite faptul ca toti copiii incearca sa ii imite atat cand sunt mici cat si atunci cand vor fi mari. De aceea, daca vad la parinti iubire, afectiune, si intelegere, tot de acestea vor avea parte si cand vor deveni adulti.

Pe de alta parte, daca vad agresivitate, certuri, si nu primesc afectiunea de care au nevoie, atunci cel mai probabil situatia va fi aceeasi si atunci cand se vor maturiza. Evident ca un adult cu rani emotionale din copilarie poate lucra cu el pentru a elimina toate tiparele negative, dar de ce sa munceasca atat cand lucrurile sunt simple in copilarie si parintii au ocazia sa formeze un viitor adult extrem de stapan pe el, puternic emotional si mental, si foarte hotarat.

Fereste-ti copilul de sclavia emotionala

Sclavia emotionala reprezinta starea in care oamenii se simt responsabili pentru sentimentele celorlalti, si cred cu tarie ca trebuie sa se straduiasca in permanenta pentru a le face pe plac tuturor. O astfel de atitudine este una devastatoare pentru persoana in cauza pentru ca se va pune mereu pe locul doi. Prin urmare, parintii trebuie sa aiba grija sa nu creasca un copil sclav din punct de vedere emotional.

Pentru a evita acest lucru, acestia trebuie sa ii dea copilului anumite responsabilitati inca de mic. In plus, trebuie sa il lase sa termine acel lucru, indiferent daca nu il face bine. Niciodata copilul nu trebuie sa primeasca totul de-a gata. El trebuie sa invete ca orice bun material necesita un anumit efort. 

Nu il santaja emotional

Foarte multe mame isi santajeaza emotional copiii, si cele mai multe dintre ele nici macar nu realizeaza ca fac acest lucru. Multe mamici isi ’’ameninta’’ copiii cu cine stie ce catastrofe in cazul in care nu fac ce si cum spun ele. Un copil nu are puterea emotionala sa duca o lupta intre a-si implini o nevoie personala si a-i face pe plac mamei sale, iar acest tip de conflict creeaza numai sentimente negative in interiorul lui.