Pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Pastei, nimic mai bun decat un clasament al celor mai bune retete. Luati nota de clasicele macaroane sau spaghete scaldate in sosuri si arome impresionante. 

Exista o mare varietate de retete de paste, atatea cate tipuri de paste putem gasi pe piata. Este inevitabil sa ne gandim la Italia ca la un leagan, retetele de paste italiene sunt unice si singulare si si-au facut drum pe strazile din intreaga lume occidentala, dar exista viata dincolo de influenta ei atunci cand vine vorba de a crea preparate bazate pe acest ingredient, dovada fiind prezenta puternica a produsului si in Asia.

Va prezentam o selectie de retete usoare si sanatoase in care pastele sunt marele protagonist . Fie ca este de casa, facuta cu mainile tale din faina, apa si poate ou, sau industriala precum cele pe care le gasim in zonele comerciale, va fi foarte important sa controlezi bine timpii de gatire si, mai ales, acompaniamentele. Sosurile (rosii, carbonara, pesto, fructe de mare, amatriciana, bolognese), cremele, legumele, carnea si pestele vor completa savoarea retetelor tale. Viziteaza site-ul  Fuzzy pentru mai multe retete de paste delicioase si usor de facut.

Macaroane cu branza cu bacon si rosii

Aceste macaroane cu branza cu bacon si rosii au tot ce ai nevoie pentru a reusi. Pe o baza clasica, minunatele macaroane si branza, vom adauga doua ingrediente vedete: bacon si rosii. Luati nota de un preparat rapid complet si delicios pentru aceasta zi speciala.

Ingrediente:

180 g de macaroane 4 felii de slanina 80 g de unt 1 ceapa 1 ardei verde 1 lingura de mustar uscat ½ lingura de boia dulce 35 g de faina 250 ml de lapte 420 g de supa de rosii la conserva 190 g de branza cheddar rasa de 1 lingura sos Worcestershire

Elaborare:

  1. Sa punem pastele la fiert. Ai nevoie doar de apa si putina sare pentru a fi perfect. Scurgem si rezervam in timp ce continuam cu restul ingredientelor.
  2. Taiem baconul in bucatele cat mai mici pentru a se amesteca mai bine in sosul nostru. O vom gati intr-o tigaie fara ulei.
  3. In aceeasi caserola in care am facut baconul adaugam untul. Se caleste ceapa si ardeiul in aceasta baza.
  4.  Cand sunt moi, adaugam mustarul si boia.
  5. Se amesteca inainte de a adauga faina. Prajim acest ingredient si adaugam supa de rosii.
  6. Punem lingura de sos Wercestershire si acoperim macaroanele cu acest amestec. Adaugati branza deasupra si coaceti la cuptor pentru cateva minute.

Macaroane cu ton si maioneza

Macaroane cu ton si maioneza sunt o reteta foarte proaspata pe care o putem avea gata in cateva minute. Prepararea unei salate de paste putin diferita si plina de aroma este posibila cu retete ca aceasta. Este usor de gatit, rapid si, de asemenea, ne permite sa-l luam oriunde sau sa-l lasam gata.

Ingrediente:

  • 500 gr de macaroane
  • 3 conserve de ton in ulei
  • 200 gr sunca York
  • Maioneza de casa
  • masline fara samburi
  • Sare

Elaborare:

  1. Intr-o oala cu apa din abundenta se adauga putina sare. Asteptam sa inceapa sa fiarba si adaugam macaroanele. In aproximativ 10 minute ar trebui sa fie gata. Le vom scurge si le vom rezerva.
  2. Intr-un bol punem tonul in ulei, ca sa fie mai aromat putem lasa putin ulei.
  3. Cu o furculita sfaramam tonul pana se slabeste si puteti continua sa adaugati ingredientele.
  4. Putem cumpara sunca de York in bar, pentru a o taia cubulete mici sau in felii pentru a o pune in bucatele mici.
  5. Pregatim maioneza de casa. In paharul blenderului punem un ou, putina zeama de lamaie, sare si ulei de floarea soarelui. Batem bine pana se emulsioneaza.
  6. Puneti macaroanele intr-un castron. Adaugam tonul si sunca de york. Ii vom invarti. Incorporam maslinele negre taiate anterior pentru a-i da o nota de culoare.
  7. La final, punem maioneza dupa gust, amestecam bine si vom avea o salata proaspata.

Spaghete cu sos pepperonata

Spaghete cu sos pepperonata este una dintre acele retete italiene care intr-o secunda devine esentiala in bucataria noastra. Un clasic cu o aroma impresionanta pe baza de legume si branza care se gateste rapid, indrazneste sa gatesti niste spaghete care au ramas de la un restaurant.

Ingrediente:

  • 500 de grame de spaghete
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 ardei gras galbeni
  • 2 cepe mov
  • 2 catei de usturoi
  • patrunjel proaspat
  • 30 ml de otet de sherry
  • 50 gr de parmezan
  • 50 gr de mascarpone
  • Sare
  • Piper

Elaborare:

  1. Punem o tigaie cu putin ulei de masline. Incepem sa prajim ardeii la foc mic, vrem sa fie foarte fragezi.
  2. Incorporati in ardei ceapa rosie, curatata in prealabil si taiata bucatele mici.
  3. Vom pune si cateii de usturoi bine zdrobiti, care ii dau acel punct usor picant atat de necesar acestui tip de reteta.
  4. Cat avem fundul de sos pe foc, putem incepe sa pregatim spaghetele. In aproximativ 7 minute ar trebui sa fie al dentes.
  5. Se adauga putin patrunjel tocat si otetul de sherry in sos. O mai lasam sa se mai fiarba putin, cu vreo trei minute este suficient.
  6. Inainte de a opri focul se adauga parmezanul ras si mascarpone. Cu aceste doua ingrediente vom obtine un sos cu o textura usoara si multa aroma.
  7. Scurgeti bine spaghetele si serviti-le cu sosul pepperonata cu putina branza rasa. Vor fi mult mai bune daca sunt consumate in acest moment cu toata savoarea lor.

Spaghete cu chiftele picante

Spaghetele cu chiftele picante sunt unul dintre acele preparate clasice care se remarca prin savoare. Aceasta combinatie stelara este una dintre cele care vin si pleaca de la masa cu viteza luminii. Traditionalele rosii si chiftele preparate cu o nota picanta vor face din acest fel de mancare o parte esentiala a oricarei cine sau masa rapida.

Ingrediente:

  • 500 de grame de spaghete
  • 250 gr carne tocata
  • 1 felie de paine
  • ½ pahar de lapte
  • 1 galbenus de ou
  • ½ cana de parmezan
  • 1 catel de usturoi
  • 1 chili
  • 459 g rosii cherry
  • ½ pahar de vin alb
  • Sare
  • Piper
  • Patrunjel

Elaborare:

  1. Pune carnea tocata intr-un bol si amesteca-o cu painea inmuiata scursa anterior. Am adaugat patrunjelul tocat. Adaugati catelul de usturoi decojit si tocat marunt.
  2. Pentru a lega aceasta masa punem galbenusul de ou. Incepem sa framantam aceasta carne care va fi marele protagonist al preparatului. Punem cascavalul pentru a-i da mai multa cremoasa, amestecam si facem chiftele.
  3. Intr-o tigaie punem putin ulei. Vom soti un catel de usturoi curatat si taiat cu chili.
  4. Cand uleiul este aromat, vom praji chiftelele, pana devin aurii. Scoateti-le si scurgeti-le pe hartie absorbanta.
  5. Adaugam rosiile cherry taiate in jumatate pentru a incepe sa gatim sosul in acest ulei picant incarcat de aroma.
  6. Adaugam vinul pentru a crea un sos plin de nuante. Amestecam toate ingredientele din aceasta gama de arome, vom rectifica sare si piper.
  7. In timp ce sosul se fierbe ne apucam de treaba cu spaghetele, le gatim cu multa apa si putina sare.
  8. Scurgeti spaghetele si rezervati. Cand sosul de rosii este aproape gata punem chiftelele la loc. Punem spaghetele. Spaghete cu sos de crema de ciuperci

Spaghete cu sos de crema de ciuperci

Spaghetele cu sos de crema de ciuperci sunt un deliciu foarte usor de gatit. Acest fel de mancare este perfect pentru a face un sos vegetarian plin de aroma si proprietati bune. Pentru aceasta zi mondiala a pastelor, nimic mai bun decat o reteta plina de sentimente bune.

Ingrediente:

  • 500 de grame de spaghete
  • 400 de grame de ciuperci
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Patrunjel
  • Piper
  • Sare
  • 300 ml de smantana lichida pentru gatit sau lapte evaporat
  • ½ pahar de vin alb

Elaborare:

  1. Punem spaghetele la fiert, in mod normal dureaza cam 8 minute sa fie gata, in functie de tipul de paste acest timp poate varia.
  2. Se spala patrunjelul si se taie foarte fin. Curatati si tocati ceapa astfel incat sa se integreze cat mai mult cu crema.
  3. Ne apucam de treaba cu ciupercile, le vom spala si le vom taia in felii de aceeasi dimensiune.
  4. Punem putin ulei in tigaie si vom incepe sa braconam ceapa. Vom adauga putina sare pentru a grabi procesul.
  5. Cand este frageda punem ciupercile, le vom cala cca 3 minute.
  6. Dupa acest timp adaugam vinul alb. Cand ciupercile sunt aproape gata, adaugam smantana lichida pentru ca crema sa inceapa sa se gateasca
  7. Pregatim spaghetele pentru a le prezenta. Le punem pe fundul farfurii, deasupra adaugam sosul.
  8. Incununam aceasta minune cu patrunjelul tocat, ii va da culoare si savoare, daca ne place putem adauga putina branza rasa deasupra.