Sitcom-ul american The Office a produs si spin-off-uri, unul reusind sa ii surclaseze succesul. Serialul Parks and Recreation, caci despre el este vorba, a reusit sa adune chiar mai multi fani decat serialul-mama din care provine, prezentand in acelasi stil mokumentary vietile unor oameni. Sitcom si satira politica, serialul a adunat deja trei sezoane, cel de-al patrulea fiind in desfasurare si avand 55 de episoade pana in prezent. De la debutul din 2009, seria a trecut prin schimbari majore si a ajuns sa fie foarte diferita fata de seria The Office din care s-a inspirat, avand un ton mult mai optimist.

Seria Parks and Recreation a fost la inceput filmata la fel ca si The Office cu o singura camera in stilul mokumentary si prezinta viata unor birocrati in departamentul „Parcuri” al orasului fictional Pawnee. Se diferentiaza de acesta insa prin prin tehnicile de filmare diferite si utilizeaza mai multe unghiuri ale camerei si un ton optimist al prezentarii povestii personajelor. Scenariul nu este unul strict, acordandu-se o libertate de expresie si incurajandu-se improvizatia. Leslie Knope este personajul principal al seriei, ea fiind vazuta ca o femeie de succes, capabila si respectata, alt aspect diferit fata de The Office unde accentul era pus pe incompetenta si cinism. Desi in primul sezon, Leslie a fost vazuta ca un personaj prostut si aiurit, ea a suferit schimbari in bine odata cu feedback-ul primit de la publicul celui dintai sezon.

Personajul principal al seriei Parks and Recreation este Leslie Knope, o tanara birocrata interpretata de actrita Amy Poehler. Tanara isi iubeste foarte mult orasul natal si nu lasa ca politica sa ii stirbeasca din onestitate si optimism. Dorinta ei cea mai arzatoare este aceea de a deveni candva Presedinte al Statelor Unite ale Americii. Actrita Amy Poehler a fost dorita de producatorii serialului care nu s-au lasat pana nu au cooptat-o din seria de comedie Saturday Night Live, abia mai apoi purcedand la a scrie scenariul pentru serial.

Prietena lui Leslie din Parks and Recreation este Ann Perkins, interpretata de Rashida Jones. Ann este o tanara infirmiera care nu prea are treaba cu politica la inceputul serialului, insa se implica in guvernarea orasului prin prisma prieteniei sale cu Leslie. Rashida Jones nu este straina fata de seria-mama The Office de la care a pornit intregul proiect, ea interpretand si acolo un rol ceva mai mic.

Directorul parcurilor si recreatiei, Ron Swanson, este interpretat de Nick Offerman. Tanarul este un libertarian care crede ca un guvern mic este mult mai viabil decat unul format din multi membri inutili. Ron incearca de cele mai multe ori sa isi „ajute” colegii sa fie cat mai inefectivi, angajand mai mereu noi si noi oameni care nu prea stiu cu ce se mananca slujba pentru care sunt platiti. In spatele acestei imagini insa, Ron tine la colegii de munca desi nu le arata in mod direct asta.

Subordonatul direct al lui Leslie in Parks and Recreation este Tom Haverford, un tanar care nu are idealuri inalte si se comporta sarcastic. La un moment dat, el incepe sa ia tot mai mult in considerare demisia de la locul de munca si indeplinirea propriilor vise antreprenoriale. Cum multi din actorii serialului au fost doriti de producatori, rolurile acestora au fost scrise in special pentru ei. Aceasta „teorie” i se aplica si actritei Aubrey Plaza care a interpretat rolul lui April Ludgate. Interna cinica si lipsita de interes a devenit asistenta perfecta pentru personajul Ron.

Serialul Parks and Recreation a pornit ca si concept de la o cu totul alta idee insa. Mai intai, Greg Daniels si Michael Schur au vrut sa faca un serial despre o persoana sus pusa in guvernul local care incearca sa isi refaca imaginea dupa un spectacol umilitor in public. Aceasta idee a fost insa lasata la o parte, iar cei doi creatori au purces la adoptarea unor idei din serialul The Wire, luand de acolo in principiu modul in care era reprezentata politica locala. Ei s-au bazat si pe optimismul si interesul in politica din perioada alegerilor din 2008. Mai apoi s-au luat in considerare relatiile pe care se va pune accentul si s-a ajuns la concluzia ca se doreste o relatie de prietenie de ordin feminin intre Leslie si Ann, aceasta fiind motorul intregului show. La sfarsit s-a decis si faptul ca serialul va fi unul de sine statator care va imprumuta doar cateva elemente specifice seriei The Office.

Serialul Parks and Recreation nu a fost primit cu admiratia dorita la primul sezon, avand parte chiar de critici la adresa sa. Mai apoi insa, odata cu schimbarile din al doilea sezon, acesta a inceput sa prinda la public si la opinia publica deopotriva. Seria a fost declarata chiar una din cele mai bune seriale ce au reusit sa revina pe micile ecrane pentru al doilea sezon, dupa un prim sezon aproape dezastruos. Serialul a castigat cateva premii minore si s-a bucurat de multe nominalizari.