Economia Indiei a crescut, in ultimul trimestrul din 2010, cu 8,9%, fata de trimestrul anterior, cu mult peste estimarile economistilor, in urma consolidarii cererii interne, fapt ce a blocat inflatia.

Analistii de la Bloomberg estimau o crestere a economiei indiene, in medie, de 8,2%. “Imbunatatirea infrastructurii va sustine rata de expansiune a economiei indiene“, afirma, recent, primul ministru Manmohan Singh, in timp ce inflatia se dublase, nivel pe care guvernul de la Delhi l-a considerat “ideal”. mai exact, rata inflatiei a fost de 8,58%, in octombrie a.c., mult mai mare comparativ cu nivelul „ideal” despre care vorbeste ministrul de Finante, Pranab Mukherjeesi, ci care este de 4-5%. Potrivit acestuia cresterea economica ar putea excede tintele, in timp ce economistul sef al ministrului de Finante, Kaushik Basu, sustine ca “India ar putea atinge o crestere economica de 9%, mai repede si peste orice asteptari“.

Printre marile provocari ale Guvernului de la Delhi, in incercarile de mentinere a cresterii economice, se numara si coruptia, admite premierul indian. De cealalta parte, economistii sustin ca o crestere economica rapida si o rata diferentiala ridicata a dobanzii (diferenta intre rata dobanzii de referinta a Indiei si cea a statelor dezvoltate) ar putea atrage influxuri de capital ce ar putea influenta inflatia. Rata dobanzii diferentiata intre India si tarile avansate a stimulat un aflux, fara precedent, de 10 mld de dolari, in acest an. Fondurile de investitii straine au pompat suma record de 28,5 mld de dolari in actiunile companiilor indiene, pe fondul estimarilor de expansiune economica a natiunii din sudul Asiei.

Expansiunea rapida a economiei a ridicat veniturile guvernului indian, acesta putand opera taieri ale deficitului bugetar, pana la 5,5% din Produsul Intern Brut, cat este tinta, chiar daca cheltuielile cu petrolul si subventiile la ingrasaminte cresc. Parlamentarii indieni au aprobat, luna trecuta, un plus de 50 mld de rupii, adica 1 mld de dolari, pentru subventiile la ingrasaminte, dupa ce, in august, au pompat 140 mld de rupii pentru mentinerea pretului petrolului.

Cresterea vanzarilor la masini si extinderea creditelor bancare constituie o evidenta a cresterii consumului intern in cea de-a treia mare economie a Asiei, sustin analistii.