Consilierii locali nu au aprobat vineri PUZ-ul pentru proiectului turnului de 155 de metri inaltime, proiectat pentru a fi ridicat in intersectia de la Elena Doamna. Ordinul Arhitectilor din Iasi a prezentat consilierilor care sint dezavantajele acestui proiect, in timp ce primarul Gheorghe Nichita a militat pentru demararea investitiei estimata la o valoare de 40 de milioane de euro. Proiectul turnului urmeaza sa fie analizat de firma care realizeaza Planul Urbanistic General al municipiului. 

Consilierii locali au dezbatut indelung vineri, in sedinta, daca aproba sau nu PUZ-ul pentru proiectul turnului de 32 de etajedin Elena Doamna. Acestia au primit de la Ordinul Arhitectilor din Iasi o analiza in care se arata ca respectiva cladire este inoportuna din punct de vedre urbanistic: PUZ-ul proiectului nu respecta reglementarile urbanistice in vigoare, coeficientul de ocupare al terenului fiind de citeva ori mai mare decit permite legislatia, iar zona din Elena Doamna este una de protectie a monumentelor istorice.

“Firma care a propus proiectul este o firma de apartament, de undeva de pe linga Negresti, Vaslui si nu are nici macar un bilant depus pe 2007. Este o constructie inoportuna, imposibil de realizat, imposibil de administrat daca se face”, a spus consilierul local PNL Radu Botez.

“Ar trebui sa se studieze daca nu exista posibilitatea alocarii unei alte zone, ar trebui sa se faca o oferta pentru o alta amplasare. Am citit scrisoarea celor de la Ordinul Arhitectilor. Ei sint oameni de mare valoare, dar nu cred ca ar fi refuzat proiectul daca ar fi fost realizat de unul dintre ei”, a spus Catalin Cristian, consilier local PD-L.

“Ar trebui sa concentram aceste cladiri intr-o anumita zona, sa facem un centru cu astfel de cladiri inalte. Din punctul meu de vedere zona respectiva se preteaza pentru asa ceva, mai ales ca acolo sint si cladirile World Trade Center si Universitatea Petre Andrei”, a sustinut consilierul local PSD Valentin Ciuca.

“Nu este bine sa tergiversam la infinit acest proiect”, a spus consilierul local PSD Sorin Iacoban.

Primarul: “Arhitectii spuneau si despre Turnul Eiffel ca e urit. Acum e un simbol”

Primarul Gheorghe Nichita a sustinut acest proiect in fata consilierilor locali, sustinind ca este unul important pentru oras. “Este pentru prima data cind discutiile in cadrul Consiliului Local se ridica la acest nivel, corect si pertinent. Cine credea in urma cu 10-15 ani ca World Trade Center va fi o cladire in regula, avind in vedere ca si atunci au fost discutii privind oportunitatea unei astfel de constructii? La fel a fost si in cazul cladirii Petre Andrei din aceeasi zona. Apoi au fost dezbaterile legate de proiectul Palas care acum este un proiect important pentru Iasi”, a spus primarul.

Acesta i-a acuzat pe arhitectii care se impotrivesc ridicarii celei mai inalte cladiri din Iasi ca nu sint corecti. “Cei de la Ordinul Arhitectilor vor sa puna talpa proiectului. Cind s-a facut Turnul Eiffel arhitectii au spus ca e urit, acum e un simbol. Trebuie sa protejam zona centrala, dar asta nu inseamna sa nu ne dezvoltam. Asa e si la Paris, asa e peste tot”, a motivat primarul.

Acesta recunoaste ca ridicarea unui turn de 32 de etaje in zona respectiva ar crea probleme in trafic, dar este dispus sa faca si anumite concesii pentru a pierde o astfel de investitie. “Sint dispus sa ofer chiar si o alta locatie pentru un proiect atit de important. In perioada de criza nu as vrea sa fugaresc un investitor atit de mare si de important. Firma care a propus proiectul a cheltuit multi bani sa se convinga pe ei insisi ca este un proiect viabil”, a mai spus seful municipalitatii.

Solutia primarului: Proiectul turnului, analizat in cadrul Planului Urbanistic General

Consilierii locali au votat vineri aminarea acestui proiect. Primarul Nichita a propus ca proiectul turnului sa fie analizat de specialistii care realizeaza un nou Plan Urbanistic General al orasului, cel vechi expirind in acest an. “Voi preda proiectul turnului firmei din Bucuresti care realizeaza Planul Urbanistic General si sa il aplice pe PUG. Apoi, in functie de recomandarile celor care realizeaza PUG-ul orasului, vom lua o decizie, putem face chiar o sedinta extraordinara pentru acest proiect”, a incheiat primarul.

Turnul de 32 de etaje este un proiect al firmei Invest Expert SRL din Vaslui, fiind o investitie estimata la 40 de milioane de euro. Firma detine deja 800 de metri patrati in zona Elena Doamna si intentiona concesionarea altor 700 de metri patrati de la Primarie. Turnul ar trebui sa aiba 8 nivele de parcare subterana cu 200 de locuri de parcare si ar urma sa fie ridicat in locul actualei parcari aflata vizavi de World Trade center.

Membrii Comisiei de Urbanism au dezbatut intens acest proiect in ultimele doua luni, cerind proiectantilor sa realizeze si un studiu de circulatie in zona, sa prezinte proiectul de organizare de santier, sa prezinte cum rezolva problema parcarilor in zona, sa realizeze un PUZ pentru zona protejata si sa garanteze ca nu instraineaza terenul.