Miercuri, 16 noiembrie, se acorda premiul cel mare in competitia Pepsi Refresh, cea mai ampla competitie nationala de proiecte creative pe Facebook, organizata de Pepsi sub umbrela Refresh Your World. Printre cele 10 cele mai populare si mai votate proiecte care au ajuns in finala, se numara si doua initiative de la Iasi: Turnul nostru si Art can change the city.

Miercuri, cele doua echipe din Iasi isi vor sustine live in Bucuresti proiectele, in fata juriului format din Mihai Dobrovolschi, Cristina Bazavan si Cabral, alaturi de alte opt echipe. La finalul sesiunii de jurizare se va anunta castigatorul celor 20,000 de dolari pentru implementarea ideii. 

Turnul nostru

Proiectul „Turnul nostru”, inscris de Adriana Furnica Gheorghiescu, vizeaza un fost castel de apa de pe pasarela pietonala care face legatura intre doua mari cartiere iesene: Gara Mare si Alexandru cel Bun. Initiatorii proiectului isi doresc sa arate ca acest castel de apa poate fi un reper urban, daca beneficiaza de o noua fatada dinamica, cateva display-uri cu informatii utile si lumina peste noapte.

“Intenționam o intervenție minima asupra turnului, cu maxim de efect. De aceea vom apela la iluzii optice și contraste de culori. Corpul actual al turnului va fi retencuit și vopsit intr-un gri inchis. Acest fundal va pune in evidența “coaja” ce va ambala partea superioara a construcției.Lamelele vor “imbraca” toata partea cilindrica a turnului. Acestea vor avea colțurile taiate la unghi ascuțit pentru a incuraja o iluzie optica (cu aceeași cantitate de material suprafața acoperita pare mai mare; se accentueaza inalțimea compoziției).

Tot o iluzie optica este și motivul culorilor diferite pe fiecare dintre cele doua fețe ale lamelei. Privind turnul din mers, va parea ca axul ce desparte cele doua culori vizibile pe fațada se misca in sensul mișcarii privitorului”, sustin initiatorii, pe site-ul dedicat proiectului.

“Turnul nostru” a strins 930 de voturi, fiind pe locul 3 in competitia nationala, ca popularitate.

Art can change the city

“Despe ce este vorba mai concret? Decorarea cladirilor si a spatiilor din oras cu fotografii de mari dimensiuni. Se zice ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. In orasul Iasi sunt multe cladiri care ar trebui sa primeasca un “refresh”, cladiri care au potential si care merita sa fie insufletite prin puterea unor fotografii artistice care sa vorbeasca de la sine. Fie ca este un bloc, un perete,o banca, un trotuar, o cladire, un autobuz, un tramvai, etc se poate insufleti prin folosirea artei fotografice. Postere din fotografii pe diferite cladiri din oras si pereti neutilizati”, sustine Alexandru Toma, initiatorul ideii.