Infidelitatea emotionala reprezinta un nou pericol pentru relatiile noastre de dragoste. Pentru multi dintre noi, infidelitatea emotionala este chiar mai grava decat cea sexuala, deoarece implica o anumita legatura cu “amanta/ amantul”, legatura care in cazul infidelitatii sexuale nu exista.

Infidelitatea emotionala consta intr-o apropiere afectiva de alta persoana, caruia ii impartasesti mai multe decat actualului partener de cuplu. Si in acest caz se formeaza o legatura destul de stransa intre cei doi “amanti”, care mai tarziu poate duce mai departe (la aparitia dorintei sexuale).

Aventura emotionala se bazeaza in primul rand pe prietenie, care devine din ce in ce mai stransa, pana cand ii simti lipsa celui mai bun prieten. Fara sa isi dea seama, cei doi se vor apropia foarte mult si la nivel intim, pana cand sexul nu va mai fi considerat ceva rau, ci doar o continuare a prieteniei sau a relatiei.

In cazul femeilor, infidelitatea emotionala apare inaintea infidelitatii sexuale, deoarece noi ne dorim in primul rand sa gasim un partener cu care sa putem vorbi, cu care sa ne putem impartasi secretele si care sa ne accepte asa cum suntem, si nu un partener pentru sex. De aceea, femeile sunt mult mai predispuse riscului de a cadea prada infidelitatii emotionale.

Barbatii in schimb, isi doresc de cele mai multe ori doar ceva de natura sexuala, pentru acestia fiind mai greu sa impartaseasca si anumite sentimente pentru cea de-a doua femeie sex din viata lor. Tocmai din aceasta cauza barbatii sunt mai predispusi infidelitatii sexuale decat celei emotionale.

Indiferent de forma infidelitatii, nu se ajunge in acest punct decat cu “participarea” ambilor parteneri. Atractia sexuala scazuta in cuplu, problemele pe care le ai cu partenerul, certurile indelungi si monotonia te poate face sa iti indrepti atentia catre o alta persoana de sex masculin. Pe masura ce relatia progreseaza, te vei simti mai bine cu amantul, decat cu cel care te asteapta in fiecare seara acasa, insa nu mai stie sa iti arate cat esti de importanta pentru el.

Infidelitatea emotionala este tot un fel de tradare, de inselare, de rupere din relatia in care esti. Simti ca partenerul nu te mai intelege, ca atractia fizica s-a dus, se creaza o distanta emotionala, scad activitatile comune, toleranta la greseli si cresc frustrarile acumulate. De aici si pana la a te intreba daca mai are rost sa ramai in aceasta relatie nu mai este cale lunga.

Te poti lupta impotriva infidelitatii emotionale, daca nu vrei sa iti pierzi actualul partener. Iata si cateva cai:

– Redescoperiti-va in fiecare zi! Chiar daca ti se pare ca stii totul despre el, si viceversa, o seara de discutii placute nu strica niciodata. Incearca sa comunici cat mai mult cu partenerul si sa nu va raciti relatia;

– Schimba ceva atunci cand simti ca intervine monotonia. Daca te-ai plictisit facand in fiecare zi acelasi lucru, atunci propune-i partenerului ceva nou in week-end. Poate fi vorba de un picnic romantic, de o plimbare prin parc, de o zi petrecuta doar cu copiii sau cu prietenii. Orice numai sa iesiti din starea de monotonie si plafonare;

– Noi trucuri si in dormitor. Pe parcursul relatiei, cei doi parteneri incep sa aiba din ce in ce mai putine relatii intime. Acest lucru este un prim pas spre nemultumirea in cuplu si incercarea de a gasi ce s-a pierdut in alta parte (in acest caz la alta persoana). Asa ca niciodata nu-i prea tarziu sa incerci sa reinvii placerea dintre asternuturi.