Negocieri maraton, de mai multe ore, intre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si reprezentantii celor doua tabere de la “Petre Andrei”: Niculae Niculescu si Doru Tompea. Discutiile nu au adus prea multe noutati. Cele doua tabere au de ales: se separa in universitati diferite sau se inteleg si merg mai departe. Doar ca situatia este acum alta: doar Doru Tompea este recunoscut rector la UPA din Iasi.

“O parte a Universitatii «Petre Andrei» a venit cu mai multi profesori decat era stabilit initial. Am ascultat fiecare parte. Fiecare a spus ce a considerat ca este necesar. Apoi, am avut o intalnire intr-o formula mai restransa, la care au participat domnii Niculescu, Andronovici (decanul Facultatii de Drept – n.r.), Tompea (rectorul UPA din Iasi – n.r.) si Bocancea (decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative – n.r.). Am convenit ca peste o saptamana ii voi invita la minister. S-au stabilit doua variante. Prima: raman impreuna pe baza unui protocol care sa stipuleze foarte clar ce face fiecare. Iar cea de-a doua: cele doua tabere se separa si, atunci, trebuie sa promovam o actiune legislativa pentru infiintarea celei de-a doua universitati (cea reprezentata de Niculescu – n.r.). In cazul in care nu se vor conforma, se va trece la masuri mai drastice. I-am rugat sa dea dovada de intelepciune”, a declarat prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, citata in Flacara Iasului.

Ce spune tabara Niculescu:

Niculae Niculescu: “Membrii Senatului m-au obligat sa imi spun punctul de vedere doar in prezenta lor. Negocierile au fost furtunoase. Dupa discutiile pe care doamna ministru le-a avut cu Senatul, ni s-a propus o intalnire la paritate, care a fost mai putin justificata. Personal, sunt pentru coabitare, dar si pentru separare” Elena Niculescu: “Am propus ca ordinul de validare al profesorului Doru Tompea sa fie anulat, iar in toamna sa fie organizate alegeri. Ceea ce este clar e ca dorim sa ne separam”

Ce spune tabara Tompea:

Doru Tompea: “In acest moment, cand sunt cu streagul la gat, sunt dispusi sa accepte orice varianta. Desi in toti acesti ani de cand a izbucnit conflictul nu am refuzat nicio negociere si chiar le-am propus aceasta varianta, nu au vrut. Doamna ministru a ramas ferm pe pozitie spunand ca ordinul de confirmare in functia de rector ramane valid. Voi aplica prevederile ordinului, iar zilnic voi primi consultanta de la Ministerul Educatiei. Am o responsabilitate enorma fata memoria lui Petre Andrei si fata de studenti”

Negocierile vor continua saptamina viitoare la sediul Ministerului Educatiei.