Supraponderabilitatea si obezitatea sunt conditii relativ frecvent intalnite la femeile gravide.
Stilul de viata (sedentarism, regim alimentar dezechilibrat, stresul) influenteaza greutatea corporala in mod direct, iar in cazul femeilor gravide aceasta conditie apare mai ales datorita modificarilor hormonale in
sarcina care favorizeaza cresterea depozitelor de grasime ale organismului.
Ca definitie, obezitatea este considerata drept o crestere ponderala cu 15-20% peste greutatea ideala, prin dezvoltarea tesutului adipos, iar greutatea ideala se calculeaza cu aceleasi formule ca inafara sarcinii.
Una din formulele de calculare a greutatii ideale ar putea fi formula lui Lorentz: G=I-00-(I-150)\4, in care G = greutatea corporala (exprimata in kg), I= inaltimea (exprimata in cm).
In sarcina avem mai multe situatii:
a) obezitate anterioara graviditatii care va fi exagerata in timpul acesteia datorita modificarilor fiziologice la nivelul pancreasului cu cresterea insulinemiei;
b) obezitate “tranzitorie” care este o crestere in greutate in sarcina mai mare de 10-15 kg;
c) obezitate care apare in asociere cu diabetul de sarcina (de aceea este obligatoriu efectuarea glicemiei a jeune cel putin odata pe luna la gravidele obeze).
In cele mai multe cazuri, gravidele obeze au avut in antecedente cicluri neregulate, fertilitate scazuta, iar examenul local si cel ecografic, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina se efectueaza cu dificultate si cu rezultate neconcludente.
Gravida obeza, datorita riscului pentru sanatatea ei si a fatului (hipertensiune arteriala, diabet, feti cu greutate mare la nastere, etc.) trebuie sa consulte un medic nutritionist si sa fie urmarit regimul igieno-dietetic si curba ponderala, de catre medicul de familie.
In linii mari, regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat, cu aport de 1600 calorii zilnic si de cel mult 160 g de glucide zilnic.
Zilnic, gravida trebuie sa consume urmatoarele:
* 6 portii de fainoase (ex. o portie insemnand o felie de paine sau o jumatate de cana de orez fiert, mamaliga sau paste fainoase ori 2 biscuiti mici sau o cana de popcorn pregatit in casa);
* 2 portii de fructe proaspete (ex. un mar, o piersica sau 4-5 capsuni ori doua prune sau un strugure mic sau o felie de pepene);
* 3-4 portii de legume si zarzavaturi (o portie insemnand un cartof fiert sau un porumb fiert sau o jumatate de cana de legume ori zarzavaturi fierte);
* 2-3 portii de lactate (o portie insemnand o cana de iaurt sau sana; o jumatate de cana de branza vaci degresata; o felie de cas sau urda);
* 1 portie de carne slaba (o bucata de carne de pui, vitel sau peste de marimea unei palme si de grosimea degetului mic);
* Sunt interzise dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, alcoolul.
Gravidele obeze nu vor incerca sa-si reduca excesul ponderal deoarece in timpul curelor de slabire apar multi produsi toxici ce trec bariera fetoplacentara, afectand dezvoltarea fatului.
Nasterea se recomanda a fi pe cale naturala, cu exceptia marilor obeze (adica au greutatea mai mare cu 40% fata de cea ideala), iar dupa nastere se recomanda acelasi regim hipocaloric, dar care permite mamei sa alapteze si la care se adauga gimnastica medicala sau aerobica.