Deṣi obiṣnuita sa imi testez starea de sanatate prin metode medicale clasice, n-am refuzat experiența unui diagnostic stabilit cu ajutorul unor aparate inovatoare și a unor tratamente unele afectiuni prin intermediul terapiilor complementare sau alternative. O iridiograma si o sesiune de terapie craniosacrala m-au convins ca nu doar medicii iti pot fi de ajutor in situatii limita.

Doua carṭi mi-au schimbat definitiv perspectiva asupra medicinei tradiționale, a felului in care nu raportam la o maladie și a metodelor de vindecare pe care le avem la indemana. Prima, O femeie la doctor a lui Ray Kluun spune povestea trairilor aventi aventurilor amoroase, pe care autorul le experimentează după ce Carmen, soția sa de 33 ani, este diagnosticată tardiv cu cancer la san, în urma unei erori medicale.

E de asemenea o copie fidela a protocolului de tratament pe care acesta il urmeaza, dar care se dovedeste ineficient si nu poate impiedica decesul. Din cea de-a doua lectură, Vindecarea prin bioenergie scrisa de sociologul William Bengston (despre care Peter Sturrock, profesor emerit de fizică aplicată la Universitatea Stanford, spunea ca ar merita Premiul Nobel, dacă acesta s-ar acorda ṣi pentru medicină alternativă), am aflat cum acesta ṣi-a descoperit capacitaṭile terapeutice. Apoi, cum a pus la punct metoda prin care trateaza cu succes pacienți suferind de boli grave.

La finalul ultimelor pagini, desi pana atunci avusesem incredere oarba in analizele la sange si in prescriptiile medicale, am decis sa las scepticismul la o parte si sa incerc cateva metode diferite, care pot oferi informatii precise despre starea noastra de sanatate, in mod non- invaziv.

Ochii, oglinda trupului

Ori de cate ori stau de vorba cu Catalina Anca Golea, biolog de profesie, cu o experienta de peste 30 de ani in industria frumuseṭii, am impresia ca ma aflu in fata unei enciclopedii. Fondatoarea brandului Lux & Ethical, care imbina ingredientelele organice cu rezultate de ultima ora ale celor mai riguroase cercetari ṣtiinṭifice, aceasta este specializata de asemenea in medicina ayurvedica si iridologie clinica.

Astfel, pentru documentarea acestui articol, am rugat-o sa ma iniṭieze in arta „cititului in iris”. Deṣi pare un act de magie, iridologia este o ṣtiinṭa in adevaratul sens al cuvantului. Ea se ocupa cu analiza culorii, semnelor si modificarilor structurii irisului, furnizand detalii pretioase despre predispoziṭiile catre anumite boli, boala ereditara sau gradul de toxine din corp. Studiata inca din antichitate, in prezent aceasta ramura a medicinii a devenit obiect de studiu in universitaṭi prestigioase din Moscova, Paris sau Egipt. Teoria e alambicata si extrem de complexa.

Ma voi rezuma la a va povesti ca, dupa ce cu ajutorul unui aparat mi-a fost surprinsa cu acuratete imaginea irisului fiecarui ochi, transferata mai apoi pe monitorul calculatorului, doamna Golea mi-a explicat ca fiecarui organ ii corespunde o zona bine definita de pe iris. Mai mult, am aflat ca pe ochiul drept apar bolile mostenite de la tata, iar pe cel stang cele de la mama. In functie de tonicitatea fibrelor, de textura si petele pigmentare, a putut face un bilant la sanatatii si mi-a indicat punctele slabe ale organismului, fara a se servi de vreun alt instrument.

Avand analizele la zi si confruntandu-le cu rezultatele iridogramei, am ramas surprinsa de asemanare. Consultatia nu sa oprit la interpretarea semnelor de pe iris. Cu multa rabdare, mi sa explicat ca atunci cand vorbesc despre sanatate, trebuie sa imi pivesc mintea, corpul si sufletul ca un intreg, intrucat bolile apar in urma dezechilibrelor acestui ansamblu.

In mainile terapeutului

Sincera sa fiu, daca Alin si Svetlana, fondatorii centrului Shakti, nu ar fi insistat sa testeze terapia cranio-sacrala, nu m-as fi programat niciodata de o singura. Asta pentru ca, pe langa efectul de a imbunatati functionarea generala a organismului, metoda reuseste prin anumite tehnici (stiam prea bine de la prietenii mele) sa te puna fata in fata cu tine si te obliga sa iti stabileste propriul diagnostic diagnostic la emotiile si sa intelegi de unde provin durerile de cap, atacurile de panica sau starile de depresie. Iar eu nu eram neaparat pregatita pentru acest experiment.

Ca sa mai trag de timp, inainte de debut sesiunea, il rog pe Radu Florian, terapeut practician al terapiilor complementare si absolut facultatii de psihologie, sa imi dea mai multe informatii despre metoda. Aflu ca in cadrul corpului uman exista un ritm important, rezultat din cresterea si scaderea volumului de lichid cefalorahidian in interiorul si in jurul sistemului craniosacral, format din creier, maduva spinarii, a meningelui din jur, si oasele coloanei vertebrale si ale craniului.

Conceptul de terapie craniosacrala a fost dezvoltat de un osteopat american, Dr. William Sutherland, la inceputul anilor 1900, in prezent facand parte din lista terapiilor asigurate de casele de sanatate in mai multe state din SUA. Dupa ce reusesc sa ma relaxez, Radu imi atinge gleznele, moment in care ma simt ca intr-un film SF, dintr-o data el capatand puterea de a conecta campul meu informational. Pasionata de limbaj nonverbal, imi dau seama din ochii lui ca ii transmite ceea ce gandesc si ceea ce simt. O invalmaseala de amintiri reprimate ies la suprafata si devine din ce in ce mai clar de ce ma confrunt cu anumite afectiuni.