Fructul a trezit recent un interes special cercetatorilor din domeniul medical si farmaceutic In cazul pepenelui galben, continutul sau bogat in vitamine, mai ales cele din complexul B, precum si cel in minerale au fost completate de unele noi principii active, benefice sanatatii, descoperite de oamenii de stiinta in ultimii ani. Sa dovedit ca o mare parte din substantele noi descoperite de biochimisti au efect de echilibru asupra sanatatii unor glande cu secretie interna.
Profilaxie si terapie
Cercetatorii francezi au dat publicitatii anul acesta rezultate unor studii care arata ca pulpa fructului de pepene galben contine principii active cu structura asemanatoare tirozinei, care pot modifica activ secretia glandei tiroidei. Aceste substante pot influenta direct iodarea tirozinei, proces prin care se fabrica hormonii tiroidei in tesutul glandei. Astfel, in cazul unui deficit de secretie tiroidiana (hipotiroidie), cauzat de o dereglare, principii active din pepenele galben se fixeaza pe suprafata celulelor secretoare si le obliga sa fabrice hormoni. Foarte intresant este ca pseudo-tirozinele din pepenele galben sunt atrase numai de celulele lenese, care secreta intr-un ritm mai lent decat cel normal. Dimpotriva, in cazul in care secretia si eliberarea de hormoni tiroidieni sunt mai intense (hipertiroidie).
Riscuri mai mici
Prin efectele asupra tiroidei, aceasta asigură și buna funcționează a altor glande, influențează de hormoni tiroidieni, cum ar fi glandele sexuale, hipofiza și hipotalamusul endocrin. Studiile au aratat ca persoanele care consuma anual peste 70 de kilograme de pulpa de pepene galben risca cu 40 la suta mai putine probleme ale deficitului de secretie tiroidiana si cu 50 la suta mai putine afectiuni ce determina cresterea secretiei tiroidei. Totodata, eficienta terapiei bolilor tiroidiene cu pepene galben este de 70 la suta in cazul tinerilor si adultilor si de 60 la suta in cazul adolescentilor si celor aflati la o varsta inaintata. Atentie! Consumul de pepene galben nu este recomandat daranelor cu diabet.
Eficienta crescuta
Durata curei trebuie sa fie de minimum 30 de zile, timp in care se consuma zilnic cate 300-500 g de pulpa pepene galben. Iata cateva sfaturi special pentru femeie care doresc sa practice terapia si profilaxia dereglarilor tiroidiene:
Varstele 16-34 de ani
Se recomanda un consum de 100 g pepene galben imediat dupa micul dejun. La pranz se consuma 200-300 g pepene galben ca desert, la cinci-sase minute dupa terminarea mesei. Este foarte important ca dupa desertul de pepene galben sa nu se mai consuma alt fruct aromat sau bauturi racoritoare dulci, cel putin timp de 40-50 minute. Dupa masa de seara trebuie consumate 100-200 g de pepene galben, apoi se beau 100-150 ml apa obisnuita.
Varstele 35-49 de ani
La micul dejun se mananca 100-150 g pepene galben, la 10-15 minute dupa masa. Este important sa nu se consuma alte fructe cu arome asemanatoare, cum ar fi bananele sau perele. Intre micul dejun si pranz – o feliuta de aproximativ 80-100 g, cu o ora inainte de masa. La dejun se recomanda 150-200 g pulpa pepene galben la 20-25 minute dupa masa, urmat imediat de consum a 100 ml apa carbogazoasa, care ajuta la absorbtia unor principii active din fruct. Seara, cu 20 de minute inainte de cina, este indicat un suc concentrat de pepene galben. Acesta se prepara din 300 g pulpa de pepene galben bine macerata sau trecuta prin mixer, 150 ml apa carbogazoasa si o lingurita rasa de zahar, pentru ai conferi bauturii un gust mai placut. Sucul trebuie baut incet, in decursul a 5-7 minute.
Varstele 50-65 de ani
Pepenele se serveste inainte de micul dejun, la 12-15 minute dupa trezire. Apoi se face o mica pauza de 4-5 minute pana la masa propriu-zisa. Fructul servit la pranz, cu 5-10 minute inainte de masa, trebuie sa fie foarte rece. Se recomanda 200-300 de g. Imediat dupa dejun se poate bea si un suc pregatit din 100 g pepene galben si 200 ml apa foarte rece, necarbonatata. La o ora dupa masa de seara, dar cu o ora si jumatate inainte de culcare, este indicat consumul unei feliute subtiri de pepene galben.