Termenul „bio” se refera la modul in care produsele agricole sunt cultivate si prelucrate. In timp ce reglementarile variaza de la o tara la alta, in Romania, culturile bio trebuie sa fie cultivate fara a fi utilizate erbicide sintetice, pesticide si ingrasaminte sau gene bioinginerate.
Animalele bio crescute pentru carne, oua si produse lactate trebuie crescute in conditii de viata care sa se adapteze comportamentelor lor naturale (cum ar fi capacitatea de a pasuni) si hranite cu furaje bio. Este posibil sa nu li se administreze antibiotice, hormoni de crestere sau subproduse de origine animala.
Indemnate de o cerere tot mai mare de alimente si produse organice, multe magazine cu produse bio adauga produse organice pe rafturile lor. Pe produse-bio.ro va pune la dispozitie alimente bio, cosmetice bio, suplimente si alte produse pentru un stil de viata sanatos.
Unde gasesti produse organice
Daca te gandesti sa devii bio, exista cateva lucruri pe care ai vrea sa le analizezi mai intai. Si unul dintre cele mai importante aspecte ale incercarii de a deveni ecologice este gasirea unor furnizori buni de alimente organice de la care puteti obtine alimentele organice. Aceasta include nu numai fructele si legumele organice, ci si carnea si carnea de pasare organice, produsele lactate organice, precum si alimentele organice procesate.
Toate aceste lucruri intra sub titlul de alimente organice si, atunci cand cautati sa gasiti furnizori de alimente organice pentru propriile nevoi, va trebui sa tineti cont si de acestea. Pe de o parte, si in functie de locul in care locuiti, aveti optiunea de a merge la sursa pentru a va lua alimentele organice, dar acest lucru va functiona numai daca locuiti in imediata apropiere a fermierilor ecologici.
Daca locuiti in apropierea unei ferme organice, atunci cel mai probabil nu veti avea probleme in obtinerea produselor si a lucrurilor organice. Cu toate acestea, intrucat o ferma ecologica va putea produce doar un numar limitat de articole cultivate organic, trebuie sa gasiti alti furnizori de alimente organice care sa poata avea grija de celelalte nevoi organice ale dvs.
Daca, pe de alta parte, locuiti intr-un oras mare situat la cativa kilometri distanta de cea mai apropiata ferma ecologica, va trebui sa va uitati in jur pentru furnizorii dvs. de alimente organice. Cel mai bun loc pentru a arata ar fi lantul alimentar local sau supermarketul, dar nu este garantat ca aceste locuri vor a) sa aiba alimente organice pentru inceput; si b) daca vor avea o gama larga de produse organice din care puteti alege.
De asemenea, o alta optiune atunci cand cautati produse bio, este un magazin online cu produse bio, sa va asigurati ca vinde produse alimentare organice si sa mergeti acolo pentru toate nevoile dvs. de alimente organice.
Beneficiile alimentelor ecologice
Modul in care alimentele tale sunt cultivate sau crescute poate avea un impact major asupra sanatatii tale mentale si emotionale, precum si asupra mediului. Alimentele bio au adesea substante nutritive mai benefice, cum ar fi antioxidantii, decat omologii lor crescuti in mod conventional si persoanele cu alergii la alimente, substante chimice sau conservanti pot simti ca simptomele lor se diminueaza sau dispar cand consuma numai alimente bio.
Produsele bio contin mai putine pesticide. Substantele chimice, cum ar fi fungicidele sintetice , erbicidele si insecticidele sunt utilizate pe scara larga in agricultura conventionala si reziduurile raman in (si in) alimentele pe care le consumam.
Alimentele bio sunt adesea mai proaspete, deoarece nu contin conservanti care o fac sa dureze mai mult. Produsele bio sunt uneori (dar nu intotdeauna, asa ca urmariti de unde provin) produse in ferme mai mici, mai aproape de locul in care sunt vandute.
Agricultura ecologica tinde sa fie mai buna pentru mediu. Practicile de agricultura ecologica pot reduce poluarea, pot conserva apa, pot reduce eroziunea solului, pot creste fertilitatea solului si pot folosi mai putina energie. Agricultura fara pesticide sintetice este, de asemenea, mai buna pentru pasarile si animalele din apropiere, precum si pentru persoanele care locuiesc aproape de ferme.
Animalelor crescute bio NU li se administreaza antibiotice, hormoni de crestere sau hrana cu subproduse animale. Hranirea subproduselor de animale creste riscul de boala a vacii nebune si utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. Animalelor crescute bio tind sa li se ofere mai mult spatiu pentru a se deplasa si pentru a avea acces la exterior, ceea ce le ajuta sa le mentina sanatoase.
Carnea si laptele bio pot fi mai bogate in anumiti nutrienti. Rezultatele unui studiu european din 2016 arata ca nivelurile anumitor nutrienti, inclusiv acizii grasi omega-3, au fost cu pana la 50 la suta mai mari in carnea si laptele bio decat in versiunile crescute in mod conventional.
Organismele modificate genetic sau alimentele modificate genetic sunt plante al caror ADN a fost modificat in moduri care nu pot aparea in natura sau in incrucisarea traditionala, cel mai frecvent pentru a fi rezistente la pesticide sau pentru a produce un insecticid.
Organic inseamna fara pesticide?
Asa cum s-a mentionat mai sus, unul dintre principalele beneficii ale consumului organic este nivelul scazut de pesticide. Cu toate acestea, in ciuda credintei populare, fermele bio folosesc pesticide. Diferenta este ca acestia folosesc numai pesticide derivate in mod natural, mai degraba decat pesticidele sintetice utilizate in fermele comerciale conventionale. Se crede ca pesticidele naturale sunt mai putin toxice, cu toate acestea, s-a constatat ca unele prezinta riscuri pentru sanatate. Acestea fiind spuse, expunerea dvs. la pesticide daunatoare va fi probabil mai mica atunci cand consumati produse bio.
Care sunt riscurile posibile ale pesticidelor?
Majoritatea dintre noi avem o acumulare de expunere de pesticide in corpul nostru. Aceasta „sarcina corporala” chimica, asa cum este cunoscuta din punct de vedere medical, ar putea duce la probleme de sanatate, cum ar fi dureri de cap, malformatii congenitale si o tensiune suplimentara asupra sistemului imunitar slabit.
Unele studii au indicat faptul ca utilizarea pesticidelor chiar si la doze mici poate creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer , cum ar fi leucemia, limfomul, tumorile cerebrale, cancerul de san si cancerul de prostata.
Copiii si fetusii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide, deoarece sistemul lor imunitar, corpurile si creierul sunt inca in curs de dezvoltare. Expunerea la o varsta frageda poate provoca intarzieri in dezvoltare, tulburari de comportament, autism, vatamari ale sistemului imunitar si disfunctii motorii.
Femeile insarcinate sunt mai vulnerabile datorita pesticidelor de stres adaugat pe organele lor deja impozitate. In plus, pesticidele pot fi transmise de la mama la copil in uter, precum si prin laptele matern.
Utilizarea pe scara larga a pesticidelor a dus, de asemenea, la aparitia „super buruienilor” si „super-bug-urilor”, care pot fi ucise doar cu otravuri extrem de toxice, cum ar fi acidul 2,4-diclorofenoxiacetic.
Sfaturi pentru cumpararea alimentelor bio
Cumparati in sezon. Fructele si legumele sunt mai ieftine si mai proaspete atunci cand sunt in sezon. Aflati cand produsele sunt livrate pe piata dvs., astfel incat sa cumparati cele mai proaspete alimente posibile.
A face cumparaturi prin apropiere. Comparati pretul articolelor bio la magazinul alimentar, la piata fermierilor, online si in alte locatii (chiar si pe culoarul congelatorului).
Amintiti-va ca organic nu este intotdeauna egal cu sanatos. Asigurarea mancarii nedorite este o manevra obisnuita de marketing in industria alimentara, dar produsele de patiserie bio, deserturile si gustarile sunt de obicei foarte bogate in zahar, sare, grasimi sau calorii. Merita sa cititi cu atentie etichetele alimentelor.