In urma cu o saptamana, Erste Group incheia un acord cu Fidobank, un grup de companii controlat de omul de afaceri Aleksandr Adarici, pentru vanzarea diviziei din Ucraina, Erste Bank Ukraine. Afacerea, in valoare de aproximativ 63 milioane euro, are drept scop concentrarea bancii austriece pe operatiunile din estul Uniunii Europene.

Decizia Erste Bank nu reprezinta o surpriza pentru analistii europeni, austriecii declarand obsesiv in ultima vreme ca banca din Ucraina lucreaza pe pierdere inca din momentul preluarii afacerii, in 2007. La momentul respectiv Erste a platit circa 86 milioane de euro pentru a putea prelua Prestige Bank. Pierderile totale pe primele noua luni din 2012 s-au ridicat la 217,5 milioane de euro.

Cu cateva zile in urma, o alta companie austriaca si-a anuntat retragerea din estul Europei pana in 2014 – constructorul Alpine. De data aceasta nu a mai venit si precizarea legata de pastrarea afacerilor din „estul UE” ceea ce ne poate duce cu gandul ca va renuna si la afacerile din Romania – 100 milioane euro in 2011. Alpine a fost grav afectata de programele de austeritate, cele care stau la baza reducerii investitiilor publice, in special in infrastructura. Constructorul va fi nevoit sa concedieze mai mult de o treime din angajati – de la 15.000 la 9-10.000 – si sa-si axeze eforturile doar in Austria i Germania.

In tara noastra Alpine construieste tronsonul 2 din autostrada Arad – Timisoara, cu finalizare in aprilie 2013, si participa la modernizarea tronsonului de cale ferata Sighisoara – Atel. De asemenea, austriecii au avut mai multe proiecte de cladiri de birouri, inclusiv complexul Petrom City.

Din pacate, asta nu este tot. Si grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si in Romania, a anuntat ca s-ar putea retrage din mai multe state din Europa Centrala si de Est. Raiffeisen are afaceri in 16 tari, printre care Cehia, Ungaria, Serbia, Slovenia sau Albania. Chiar daca presedintele executiv al grupului, Herbert Stepic, nu a facut publice numele tarilor din care grupul austriac va pleca, acesta a precizat ca este vorba despre acele state in care banca nu este profitabila si unde sunt putine perspective de crestere.

Nu in ultimul rand, la sfarsitul lunii martie 2012, firma austriaca de investitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, prezent si in Romania, a anuntat ca vrea sa se retraga din Europa de Est. Pana la aceasta ora nu au existat si decizii efective in acest sens dar ele se pot produce oricand.