Turnul de 155 de metri care ar urma sa fie construit in zona Elena Doamna nu are avizul Comisiei de Monumente. Mai precis, are aviz negativ. Cu toate acestea, consilierii locali au fost de acord cu proiectul, in sedinta de la sfirsitul lunii iunie. Acum, spun ca nimeni din Primarie nu i-au informat ca ar fi trebuit acel aviz.

Informatia a fost prezentata de deputatul PD-L Nicusor Paduraru, vineri, intr-o conferinta de presa. Acesta a prezentat un document din care reiese ca turnul de 155 de metri a primit aviz negativ din partea Directiei Judetene de Cultura Iasi inca din iunie 2008. “Cind s-a discutat la nivelul Comisiei de Urbanism ar fi trebuit ca aparatul tehnic sa prezinte consilierilor acest aviz negativ al Comisiei de Monumente Istorice”, a declarat deputatul democrat-liberal.

Terenul pe care ar trebui construit turnul de 155 de metri este in zona de protectie a Bisericii Schimbarea la Fata, fapt ce face obligatoriu avizul Comisiei de Monumente. Investitorii au incercat sa demareze procedurile in 2008, cind au solicitat avizul respectiv. Raspunsul Directiei de Cultura: aviz negativ.

Asa ca in 2009, cind s-a rediscutat in Consiliul Local proiectul cladirii, nimeni nu i-a mai intrebat pe cei de la Monumente. Proiectul a fost votat in iunie 2009, cu citeva observatii.

Consilierii locali habar n-au avut

Anghel Ficu (consilier local PNL, presedintele Comisiei de Urbanism): A fost destul de dezbatut proiectul asta, s-a aminat de vreo trei-patru ori, ne-a asigurat si domnul primar in plen ca totul e in regula, ca dosarul corespunde…nu s-a stiut ca exista un aviz negativ. Daca s-ar fi stiut, s-ar fi facut public. S-a ridicat aceasta problema la Comisia de Urbanism, iar cei de la Urbanism au zis ca nu, nu e zona protejata si nu trebuie PUZ CP. Cineva de la Urbanism, cred ca Ana Maria Tarziu a spus ca nu trebuie pentru ca este pe partea cealalta, este tangential cu zona protejata. Sorin Ionescu (consilier local PD-L): Am aratat ca pe lista monumentelor istorice este cuprins amplasamentul Strazii Elena Doamna, iar arhitectul sef a spus ca nu cunosc eu, ca chiar daca acea cladire are adresa pe Strada Elena Doamna, ea e in afara zonei de protectie. E un abuz ca altele ale lui Vericeanu (Tudor Vericeanu, arhitectul sef din Primarie – n.red.) Constantin Neculau (consilier local PSD): Nu, nu stiam de treaba asta, nici nu s-a pus problema pentru ca nu ne-a informat nimeni. Noi de unde sa stim ca s-a primit aviz negativ?  Nici nu discutam sa ii dam drumul in comisie fara sa faca PUZ de zona protejata. (Reporter: Dar a cui este vina ca nu a fost prezentat in comisie?) A serviciului de specialitate care trebuie sa prezinte documentele si e vorba de Serviciul de Urbanism.

sursa: Tele’M

Adomnitei: Turnul este “tunul” lui Nichita

Inainte de votul din Consiliul Local, deputatul PNL Cristian Adomnitei declara ca primarul Gheorghe Nichita pregateste un tun imobiliar prin aprobarea acestei cladiri. “Turnul de 150 de metri care ar urma sa se realizeze pe strada Elena Doamna este un tun imobiliar al lui Nichita, este o inginerie imobiliara prin care o companie obscura din Vaslui urmareste sa obtina in concesiune 700 de metri patrati, pe langa cei 800 de metri patrati pe care ii detine. Acesta este miezul afacerii, pentru ca niste baieti destepti sa mai faca un business in plin centrul orasului. Dupa ce se va aproba concesionarea, se vor gasi tot soiul de specialisti care vor spune ca proiectul nu se poate realiza, fie din punct de vedere tehnic, fie ca este criza financiara”, spunea atunci Cristian Adomnitei.

Cum s-a votat turnul

Pe 30 iunie 2009, in sedinta de plen a Consiliului Local, construirea controversatei cladiri a fost aprobata cu 15 voturi pentru, 8 abtineri si 1 impotriva. La acea data, consilierii locali nu au fost instiintati de aparatul tehnic al Primariei de existenta avizului negativ din 2008.

Turnul de 155 de metri din Elena Doamna este un proiect al firmei vasluiene Investexpert SRL, reprezentind o investitie aproximata la 40 de milioane de euro. Din cei 1600 de mp pe care urmeaza sa fie ridicata constructia, 680 urmeaza sa fie concesionati catre firma respectiva de catre Primarie. Reprezentantii investitorului spun ca turnul de 30 de etaje de birouri si spatii comerciale va fi gata in primavara anului 2013. Asta dupa ce, timp de un an, membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei au ezitat sa aprobe acest proiect. Abia in mai proiectul turnului a ajuns pentru prima data in mapele consilerilor locali, insa atunci proiectul a fost aminat si au fost cerute mai multe detalii.

Cele doua amendamente din sedinta din iunie

Realizarea unor sapaturi arheologice, inainte de inceperea constrcutiei, avind in vedere ca locatia se afla in centrul istoric al orasului investitorul trebuie sa prezinte solutiile tehnice de ridicare a unei cladiri de 155 metri inaltime pe 1600 de mp