Singurul punct de la Complexul Energetic Hunedoara care este pe creștere este cel al datoriilor. Ultima raportare a Ministerului Finanțelor Publice arata ca la societatea hunedoreana, de la finele lui martie la finele lui iunie, datoriile catre stat au crescut cu aproape 43 de milioane de lei. Cu toate acestea, Complexul Energetic Hunedoara a ieșit din top 3 cei mai mari datornici la bugetul de stat, ocupand doar poziția a patra.

Situația financiara de la CEH este una care pare fara ieșire. Datoriile complexului cresc de la o luna la alta, atat cele catre stat cat și cele catre furnizori, mai mulți dintre partenerii de afaceri cerand insolvența societații hunedorene.

Raportul Ministerului de Finanțe arata creștere la capitolul datorii catre stat pe toate liniile.

La bugetul de stat, potrivit datelor ce au centralizat situația la finele lunii iunie, Complexul Energetic Hunedoara avea datorii de 176.437.603 lei, fața de 129.750.372 lei cat inregistra societatea hunedoreana la finele lunii martie. Din cele peste 176 de milioane, CEH datoreaza TVA in valoare de 1.124.994 lei, impozit pe venitul din salarii in suma de 3.265.252 lei. Accizele datorate statului ajung la 58.564 lei iar suma de 78.858.805 lei reprezinta restanțe pentru alte impozite și taxe. Mai bine de jumatate din suma datorata de Complexul Energetic Hunedoara reprezinta dobanzi și penalitați.

Și catre bugetul de asigurari sociale restanțele CEH au crescut de la 147.613.361 lei la 169.028.973 lei. Dobanzile și penalitațile reprezinta 24.895.642 lei.

Datoriile catre bugetul de șomaj au crescut de la circa 3 milioane la finele lunii martie, la 5.436.259 lei la finele lunii iunie.

Catre bugetul de sanatate, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns sa datoreze 38.556.375 lei, cu circa 5 milioane de lei mai mult fața de ultima raportare. Din suma totala peste 5,7 milioane de lei reprezinta numai dobanzile și penalitațile.

Daca in martie la raportarile Ministerului de Finanțe in dreptul CEH scria ”administrare speciala”, acum lucrurile s-au schimbat, ireversibil. Guvernul a ridicat administrarea speciala motivand ca are nevoie de garanții (a se citi sechestru-n.r) pentru a acorda un ”ajutor de salvare” in valoare de 167 milioane de lei care nu reprezinta insa decat un imprumut purtator de dobanda. Cum administrarea speciala a fost ridicata, acum in dreptul societații hunedorene cei de la Finanțe au trecut ”S-A INCEPUT PROCEDURA DE EXECUTARE SILITA„.

Conducerea CEH spune ca pana la aceasta ora nu a primit nicio inștiințare de la Fisc pentru executarea silita a vreunui activ insa recunoaște ca cei de la Finanțe pot executa silit societatea in contul datoriilor catre stat din moment ce a fost ridicata administrarea speciala.

De remarcat ca, in ciuda datoriilor pe care le are catre bugetul de stat Complexul Energetic Hunedoara nu mai face parte din topul datornicilor. Din acest top a ieșit chiar și eternul datornic, Compania Naționala a Huilei.

La acest moment, cel mai mare datornic catre stat este Oilfield Exploration Business Solutions, detinuta de KMG International, noua denumire a grupului Rompetrol. Dintre companiile de stat, cel mai mare datornic este Electrocentrale Bucuresti cu o datorie de 860 de milioane de lei, urmata fiind de Regia Autonoma de Transport Bucuresti, cu 234 de milioane lei datorie și Electrocentrale Constanta aproape 200 milioane de lei datorie. Abia pe poziția a patra se situeaza Complexul Energetic Hunedoara cu 176 de milioane de lei datorie, iar pe cinci Poșta Romana cu circa 140 milioane de lei datorie catre bugetul de stat.