Dupa ce ieri au lansat versiunea pentru Windows a popularului client de Twitter, Seesmic lanseaza astazi aplicatiile pentru platformele mobile Android si BlackBerry. Ambele aplicatii sunt gratuite. Versiunea de Android poate fi instalata in cadrul Android Market iar cea de BlackBerry de pe site-ul Seesmic.

Am testat si eu putin (deocamdata) versiunea pentru Android. Ce m-a surprins placut a fost organizarea sectiunii de mesaje directe: acestea apar in ordine cronologica, dar grupate dupa interlocutori, astfel poti vedea ce ai vorbit cu fiecare chiar de la primele tweet-uri schimbate. O astfel de facilitate nu am vazut inca la nici un program desktop(nu inseamna ca nu ar fi). Oricum e ceva nou pentru un client Twitter si daca tinem cont ca este doar o versiune mobila, cu atat mai deosebita mi se pare realizarea.

Pe de alta parte la refresh se incarca relativ incet(nu pare sa fie de la operatorul de telefonie), poate si pentru ca se incarca pozele utilizatorilor. Din pacate nu exista o optiune pentru a le dezactiva, ceea ce ar reduce cu siguranta timpul de incarcare si banda utilizata(inca nu avem ca in America internet nelimitat pe mobil).

Interactiunea cu un tweet din timeline este si in acest caz diferita de abordarea altor clienti mobili pe care i-am vazut. In momentul selectarii unui Tweet se deschide(fara intarzieri) o nou fereastra de unde avem frumos aranjat optiunile cu care am fost obsinuiti: ReplyRetweetDirect Message. In plus se poate adauga tweet-ul respectiv la favorite. De mentionat ca Twitter are implementata in functionalitatea de baza memorarea sub forma de favorit a unui tweet, deci va fi accesibil de oriunde.

Mi-a mai placut faptul ca pentru utilizarea programului nu este nevoie de o actionare suplimentara a butoanelor telefonui inafara de cel de Back, ceea ce este bine gandit deoarece nu le uzeaza suplimentar. Toti stim ca dupa o utilizare intensa, daca nu sunt de calitate, butoanele incep sa nu mai raspunda la comenzi. Pe de alta parte un ecran touch(si mai ales daca este capactiv cum sunt cele de Android sau iPhone-ul) au o durata de viata care se poate termina doar prin casare. Discutia despre diferentele dintre ecranele capacitive si rezistive este alta poveste si cu siguranta a contribuit la functionalitatea deosebita a iPhone-ului.

In concluzie Seesmic pare sa fie una din cele mai bune aplicatii mobile pentru Twitter. Ar fi util sa putem gestiona conturi multiple din aceeasi aplicatie, dar probabil ca acesta facilitate va fi disponibila intr-o versiune viitoare, eventual contra cost, asa cum este si la Twidroid.

Daca ati reusit sa testati Seesmic pentru Android,puteti sa ne impartasiti primele impresii prin comentarii. Si mai ales daca exista cineva cu BlackBerry care a reusit sa-l testeze(versiunea mea de BB OS este sub 4.6 – cea care este suportata de Seesmic si nu functioneaza).