Franta este casa vinului rafinat, a branzei bune si a umorului galic, unde un bucatar-sef este foarte probabil sa te dea afara din restaurant daca ai cerut ketchup in timp ce el este pe cale sa-ti serveasca preparatele frantuzesti. Cunoscuti pentru nestatornicie, cu o limba ce are un accent sexi, dar care suna ca si cum cineva ar vorbi cu gura plina de blocuri de marmura, francezii sunt o “rasa”, dar au si o multime de motive sa fie plini de ei insisi.

Iata primele 10 locuri de vizitat in Franta.

10. Turnul Eiffel, Paris

Este punctul de referinta, care defineste atat Parisul, cat si din Franta fiind simbolul lor cel mai de seama, dar care a fost dispretuit si considerat chiar de catre francezi o monstruozitate prin excelenta. Astazi este privit ca o minune a lumii moderne, care ofera vederi uluitoare ale Parisului, dar fiti atenti pentru ca nu este indicat celor care au frica de inaltime.Sfat pentru vizitatori: urcati in Turnul Eiffel spre sfarsitul zilei, astfel incat sa puteti vedea Parisul, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte.

9. Notre Dame, Paris

Catedrala Maicii Domnului a fost facuta celebra de Victor Hugo si Cocosatul de la Notre Dame. “Crezi ca sunt urat?” ii striga anti-eroul Esmeraldei. Catedrala, insa sau localizarea sa pe malul Senei nu sunt deloc urate. O constructie frumoasa cu arhitectura gotica ce nu trebuie ratata.

8. Luvru, Paris

Luvru este una dintre cele mai renumite galerii de arta, fiind adapost pentru mai mult arta si istorie decat va puteti imagina. Pe langa Mona Lisa (Gioconda) lui Leonardo da Vinci, care zambeste enigmatic, veti gasi mai mult de 35000 de alte obiecte de arta, de la antichitati, pana la arta moderna.

Sfat: cautati piramida moderna adaugata Luvrului care onoreaza fascinatia Frantei pentru Egiptul Antic (si folosita ca locatie pentru Codul lui Da Vinci).

7. Palatul Versailles, Versailles

Daca ne indepartam de Paris spre interiorul tarii gasim Palatul Versailles, casa regilor si reginelor Frantei pana cand ghilotina le-a taiat capul. Palatul ramane insa si este un mod minunat de a petrece o zi in compania Salii Oglinzilor, a gradinilor si fantanilor magnifice, fiind inconjurat de un oras care are unele dintre cele mai bune restaurante din regiune (incluzand Parisul).

6. Bayeux si Plajele Normandiei

Acum ne indreptam catre nord-vestul Parisului, pana la coasta Normandiei si tinutul Bocage. Bayeux este locul de origine al tapiteriei Bayuex, care demonstreaza invazia Angliei de catre William, ducele Normandiei in 1066. Catre nord se afla plajele invaziei, pitoresti, intinse, deschise si frumoase, cu valuri umflate de apa de mare in zile insorite, cu exceptia zilei de 6 iunie 1944 cand marea a fost rosie de sangele Aliatilor care au cazut prada asaltului Fortaretei lui Hitler (Fortareata Europei).

5. Rocamadour, Occitanpa

Acum ne indreptam spre sud de Paris catre Rocamadour si frumoasele sale stanci si defilee prin care curge un afluent al raului Dordogne. Orasul este, de asemenea, adapostul numeroaselor relicve religioase, fiind revendicat ca locul de odihna al Fecioarei Maria. Aceasta revendicare a asigurat orasului Rocamadour reputatia de destinatie de pelerinaj de importanta majora si a dus la constructia numeroaselor cladiri si monumente istorice ridicate de-a lungul secolelor.

Sfat: evita sa mergi in jurul perioadei de Paste daca esti mofturos – un “cadou” traditional sunt puii congelati si uscati, care sunt “inghetati” cand au o zi sau doua si sunt oferiti sub forma de cadou turistilor.

4. Cannes si Monaco, Riviera Franceza

Riviera Franceza este o destinatie de plaja favorita a persoanelor bogate, cu unele dintre cele mai exotice plaje din lume si unele dintre cele mai luxoase hoteluri, restaurante si locuri impresionante pentru a face cumparaturi ce pot fi gasite pe planeta.Vremea este calda iarna si fierbinte in timpul verii, dar nu ratati Festivalul de Film de la Cannes si cele mai mari staruri de cinema, daca este posibil.

3. Lourdes, Haute-Pyrenees

Acum calatorim spre vest, departe de coasta si in interiorul Pirineilor, muntii care formeaza granita dintre Franta si Spania. Probabil cel mai faimos oras din Franta, dintr-o perspectiva religioasa, acesta este fiind locul unde Fecioara Maria s-a aratat fiicei unui morar. Un loc al miracolelor, Lourdes a fost mult timp o destinatie pentru cei bolnavi si infirmi sau pentru cei care doreau un leac. Nu deranjeaza ca este pozitionat intr-un cadru magnific.

2. Lyon – Capitala Gastronomiei

Acum, ne intoarcem catre nord-est, spre centrul zonei central-estice a tarii. Ati putea crede ca Parisul are reputatia celei mai bune bucatarii franceze, dar Lyon este de fapt locul de baza pentru formarea profesionala si practicarea bucatariei “haute cuisine”. Nu exista nici o indoiala ca cele mai bune preparate din bucataria franceza provin din Lyon – nu stati prea mult daca doriti sa va mentineti silueta!

1. Besancon, Franche-Comte

Continuam in nord-est, in vechiul oras Besancon, in Franche-Comte. Besancon este probabil cel mai bun oras pentru a vizita, daca doriti sa gustati din istoria Frantei de-a lungul existentei sale, din timpurile pre-romane ori, de-a lungul ocupatiei romane, in Evul Mediu si pana la Renastere si epoca moderna. Daca te plictisesti de cultura, Alpii si schiatul sunt la departare de o scurta calatorie, insa Besancon este atat incantator incat este putin probabil ca veti dori sa plecati din oras.