Vrei sa profiti de vacanta de Paste pentru a calatori, dar si sa te bucuri de atmosfera acestei sarbatori? Iata patru dintre cele mai potrivite si inedite locuri pentru a petrece Pastele.

Xara Palace – Malta

De vreme ce majoritatea populatiei din Malta este devotata religiei catolice, Saptamana Sfanta este extrem de importanta pentru comunitatea acestei tari insulare, fiind celebrata pe masura.

In ziua de joi, localnicii pornesc intr-un pelerinaj catre sapte biserici pentru a se ruga si a oferi ofrande, urmand ca in Vinerea mare, satele si orasele din toata insula sa participe la “punerea in scena” a mai multor momente biblice in strada. In aceeasi zi, pasiunea pentru Hristos este comemorata cu o alta procesiune solemna, destinata de aceasta data statuilor religioase. Duminica, Invierea lui Isus este sarbatorita cu bucurie, intre familie si prieteni, comunitatea locala adunandu-se pentru a petrece si a gusta friptura de miel sau “figolla”, un fel de placinta umpluta cu migdale, invelita cu glazura de zahar.

Pentru a lua parte la Sarbatoarea Invierii organizata de comunitatea din Malta, te poti caza la hotelul Xara Palace, localizat in orasul medieval Mdini. Resedinta este construita intr-un palat din secolul XVII, faimos pentru frumusetea interioara si serviciile familiale si ireprosabile. Hotelul are 17 dormitoare si doua restaurante unde se serveste incofundabila mancare mediteraneana.

Casa de Carmona – Sevilia

Saptamana Sfanta a Spaniei, care se intinde intre 17 si 24 aprilie, este sarbatorita cu mult stil in Andaluzia, cand mii de oameni strang randurile pe strazile din Sevilia pentru a urmari procesiunile religioase zilnice. Acestea constau in grupuri orchestre, ambarcatiuni luminate si statui in stil baroc ce ilustrreaza istoria Pastelui, urmate de sute de credinciosi imbracati in costumemele nazarinenilor.

“Semana Santa” simbolizeaza, totodata, inceputul primaverii in Sevilia, un alt motiv de sarbatoare in tot orasul, restaurante si baruri.

Pentru o versiune mai intima a acestei perioade, indreptati-va atentia si pasii catre Carmona, un oras partial roman, partial apartinand maurilor, intr-o zona de deal la 20 de mile de centrul Seviliei, unde puteti sta la Casa de Carmona, un palat din secolul al XVI-lea transformat intr-o pensiune de lux, moderna, dar si rustica, cu influente din epoca antica.

Casa de Carmona apartine nimeni altuia decat Felipe Guardiola Medina. Aici, fie puteti explora orasul, fie puteti opta pentru un tur privat in imprejurimi, la ferme de cai sau chiar si o fabrica de ulei de masline.

Hotel Excelsior Vittoria – Sorrento, Italia

Pozitionat langa mare, de cealalta parte a Muntilor Alpi, pe Coasta Amalfi, orasul Sorrento din sudul Italiei imbratiseaza Saptamana Sfanta cu procesiuni, sarbatori si teatru. Un exemplu este Parada “tacuta” Eeerie, inchinata “Doamnei noastre a regretelor”, sarbatorita joi. Manifestarea religioasa este condusa de barbati imbracati in straie lungi, albe, intruchipand parca niste fantome, si simbolizeaza cautarea lui Iisus de catre Fecioara Maria, dupa ce a fost condamnat la moarte.

Statuia “Madonnei” este purtata deasupra multimii prin Piata Tasso si in tot orasul, oprind la mai multe biserici in drumul sau. In Vinerea Mare, in cadrul unei alte procesiuni, la care de aceasta data barbatii sunt imbracati in negru, tacerea este “acoperita” de cantarile unui cor de 200 de persoane.

Daca vrei sa iei partea la astfel de obiceiuri religioase din Sorrento, The Telegraph ne propune sa ne cazam la Hotel Excelsior, renumit pentru privelisti “glorioase” catre mare. Aici, in ziua Pastelui, in timp ce va relaxati la centrul spa al hotelului, copiii pot pleca la o vanatoare de oua de Paste, organizata in gradinile hotelului.

Hotelul Ickworth – Suffolk

In Sffolk, resedinta istorica din estul Angliei, se intinde un lant de hoteluri luxoase, dintre care cel mai renumit este Ickworth, ce dateaza din secolul XVIII. Hotelul detine si un parc care se intinde pe 1.800 de acri de pamant, insa isi pastreaza atmosfera unui butic cu stil.

Un Paste nu tocmai traditional si religios, insa organizat  “ca la carte”, poate fi petrecut aici. Cu aceasta ocazie, conducerea organizeaza un weekend de activitati printre care si faimoasa vanatoare de oua, ce are loc in prcul hotelului, iar pe 22 aprilie, pentru aceasta sarbatoare, vor fi adusi o varietate de iepuri, special pentru cei mici. Nu vor lipsi decoratiunile secifice sarbatorii Pastelui.