Probleme care apar in fiecare zi, stres in crestere, plafonare, neintelegeri cu cei din jur si multi alti factori care ne innegureaza viata participa, de asemenea, la o degradare a sanatatii fizice si psihice. Pentru o ameliorare in situatia celor care  sunt afectati din cauza nereusitei de a-si pastra calmul, pot fi luate in considerare cateva trucuri, noteaza realitatea.net .

Nu face din tantar armasar. Nu ajuta la nimic sa te plangi si sa exagerezi dramatismul unei situatii. Specialistii afirma ca ar fi mult mai usor daca am reusi sa privim o situatie stresanta mai detasat, gandind: “Ma pot descurca”, “Situatia nu ma depaseste”.

Gandeste-te de doua ori inainte sa impartasesti o problema. Sfatul expertilor este ca atunci cand ai o problema sa mai astepti putin, sa te gandesti si sa incerci sa te acomodezi cu ea inainte de a vorbi cuiva apropiat despre asta. Desi se spune ca e bine sa o impartasesti, cei dragi ar putea sa empatizeze prea mult si sa-ti amplifice starea de suparare.

Cauta imagini si metafore care te pot calma. Daca iti imaginezi ca problema ta este un nod si incepi sa intri in panica va fi mai greu sa reusesti curand sa te calmezi. Mai bine iti imaginezi cum actionezi cu rabdare. Tot specialistii afirma ca aceasta tehnica nu functioneaza mereu din prima, e nevoie de putin antrenament pentru a-ti imagina metafore care se potrivesc cu situatia.

Cunoaste-ti reactiile. Odata ce vei cunoaste bine ce anume iti accentueaza starea de iritabilitate, este mai usor sa eviti nervii, evitand, in primul rand, cauza lor.

Creeaza o atmosfera care te ajuta. De exemplu, muzica este de multe ori un factor care ajuta in a ne pastra calmul. Exista si alte ritualuri relaxante la care poti apela.

Ai grija de tine. E un sfat care poate suna banal la un moment dat, dar este important sa nu uiti ca trebuie: sa dormi suficient, sa ai o alimentatie sanatoasa, sa faci exercitii fizice, sa te hidratezi.

Nu uita de minte si de suflet. Acorda un timp meditatiei sau rugaciunii. Exista si cursuri care pot ajuta prin tehnici prin care iti poti calma si relaxa mintea si care te vor ajuta in multe situatii tensionate.

Distrage-ti atentia. Mai bine gasesti ceva distractiv in momentele de stres si suparare. O comedie, de exemplu si apoi poti trata cu mai mult calm problemele.

Ia-ti o zi libera. Te vei putea intoarce cu alt tonus la munca.

Nu uita sa respiri. Respiratiile adanci ajuta in a ne pastra calmul. Pentru a invata cum trebuie sa respiram corect, exista urmatorul exercitiu: pune mana pe abdomen, inhaleaza pe nas si urmareste mana care trebuie sa se ridice odata cu abdomenul. Tine-ti respirata pentru cateva momente si apoi expira usor.