Viteza cu care tehnologia a avansat în ultimul secol a schimbat complet stilul nostru de viață. Fiecare generație a venit cu propriul său set de gânditori inovatori care au revoluționat lumea, chiar dacă omenirea nu a anticipat imediat efectele marilor descoperiri. Interesant este că tinerii tind să asimileze mai rapid noile tehnologii și nu înțeleg foarte bine tranziția ceva mai greoaie a vârstnicilor. Mai jos vei găsi 5 lucruri care au fost descoperite sau inventate mai devreme decât te așteptai.

Televizoarele

Foarte multe persoane au lucrat la tehnologia din spatele televizoarelor, inclusiv Alexander Graham Bell și Thomas Edison. Ideea de a difuza simultan imagini și sunet, așa cum o știm astăzi, a fost realizată în mod demonstrativ de către Georges Rignoux și A. Fournier, în Paris, în anul 1909. Apoi, tehnologia a fost implementată la scară largă de către BBC în anul 1929, iar apoi în SUA, în anul 1939, cu ocazia Târgului Mondial din New York. Până în anul 1949, televizoarele și-au făcut apariția în casele a un milion de americani și numai patru ani mai târziu, a ajuns în casele a peste 25 de milioane de cetățeni din SUA. În prezent, putem spune că 99% dintre americani dețin un televizor.

Camerele foto digitale

Prima cameră foto a fost inventată în anul 1826, însă de atunci și până la următorul pas important a trecut mai mult de un secol și jumătate. Eugene F. Lally a propus dezvoltarea unei camere fără film în anul 1961, cu scopul de a putea fi folosită cu succes de către astronauți în timpul misiunilor spațiale. Prima cameră fără film a apărut însă în anul 1972 și a fost brevetată de către Willis Adcock, de la Texas Instruments, dar nici aceasta nu a ajuns să se producă în serie. Nici aparatul Fuji DS-1P, creat în anul 1988 nu a ajuns pe piață. Prima cameră digitală, fără film, se numea Logitech Fotoman și a fost comercializată în anul 1990. Kodak a renunțat însă la film abia după alți 19 ani. Astăzi fotografiile sunt mai populare ca niciodată, iar orice smartphone este dotat cu o cameră foto.

camerele-foto-digitale.jpg

Aparatele de păcănele

Jocurile de păcănele au fost inventate în anul 1894, de către un mecanic din San Fancisco, pe nume Charles August Fey. Anul următor, a lansat un alt model, care s-a bucurat de un succes neașteptat, iar Fey și-a dat demisia și a continuat să fabrice păcănele. În anul 1898, Fey a lansat un aparat cu 3 role, care efectua plăți automate, însă cea mai cunoscută creație a sa este Liberty Bell, un aparat creat în anul 1899, care afișa pe lângă cărți de joc și alte simboluri, iar clopoțeii plăteau cel mai bine. Ulterior, patronii de baruri din San Francisco au învățat cum funcționează aparatele de păcănele și au început să dezvolte produse similare. Între timp, sloturile video au început să împrumute tematici din sport, filme, mitologie și din multe alte discipline.

Stick-urille de memorie USB

Fujio Masuoka era angajat la Toshiba pentru a dezvolta memorie dinamică de tip RAM (Random Access Memory), care stochează informația numai câtă vreme dispozitivul electronic este aprins și care se golește după repornire. Cu toate acestea, Masuoka, alături de colegul său Hisakazu Iizuka, au dezvoltat o memorie flash de 8192 de bytes, pe care au și brevetat-o în anul 1981. Totuși, această tehnologie nu a putut fi comercializată înainte ca Ajay Bhatt să inventeze porturile USB pentru Intel, în anul 1996. Toshiba a primit o mică recompensă, însă Intel a făcut miliarde de dolari comercializând primele stick-uri de memorie, care aveau la bază tehnologia inventată de Masuoka.

Combustibilii fosili

Benzina este un lichid transparent derivat din petrol atât de mult utilizat în zilele noastre, însă la începuturi, era un produs secundar, rezultat în urma rafinării, care nu era folosit. Primele tipuri de combustibil folosite de om erau formate dintr-un amestec de alcool și terebentină, însă ulterior, kerosenul a venit la putere. Primul puț de petrol săpat în SUA, în anul 1859, în Pennsylvania, producea aproximativ 20% benzină din cantitatea brută de petrol, însă acest produs era aruncat, întrucât motoarele din acea vreme rulau cu kerosen. Abia în anul 1913 s-a descoperit că motoarele cu combustie internă funcționează mai bine cu benzină, iar rafinăriile au fost adaptate pentru a produce o cantitate mai mare din acest tip de combustibil.