Asa se cunoaste aceasta prima perioada de convietuire pasnica intre copiii padurii si primii barbati si se caracterizeaza pentru ca atunci se ridicau bazele culturii si traditiilor celor sapte regate, precum legile ospitalitatii, precum si toate legendele mentionate in Cantec de gheata si foc. In aceasta perioada apar aproape toate marile case, Florian Bufonul sau Brandon Constructorul.

Noaptea lunga a fost o iarna care a durat o intreaga generatie si in care intunericul era permanent. Desi fiecare regiune a explicat-o intr-un mod diferit in functie de credintele lor, atunci au aparut pentru prima data Ceilalti. Acesti demoni de gheata, care aduceau frig si puteau ridica mortii pentru a lupta in armata sa, au facut ravagii pana cand o noua alianta intre copiii padurii si descendentii primilor barbati a reusit sa-i alunge spre nordul indepartat in Batalia pentru Zori.

In timpul Noptii Lungi, un erou legendar a aparut pentru a conduce lupta impotriva celorlalti. Azor Ahai a fost un razboinic din indepartatul Asshai care a lucrat o suta de zile si o suta de nopti la o sabie pe care a temperat-o in inima batatoare a sotiei sale pentru a crea Lightbringer, o arma magica cu care a reusit sa-i invinga pe Ceilalti. Povestile spun ca atunci cand se va intoarce intunericul, Azor Ahai va reaparea pentru a apara omenirea si de aceea este cunoscut drept „printul care a fost promis”.

Amenintarea era prea reala si oamenii supravietuitori au fost fortati sa ia masuri . Brandon Constructorul, regele din Nord, s-a aliat din nou cu copiii padurii pentru a construi un zid de gheata pentru a preveni intoarcerea Ceilalti. Acest zid de aparare se intinde pe 700 de mile de-a lungul continentului Westeros in acel punct si, pe langa apararile puse la punct si vigilenta Gardei de Noapte, magia copiilor padurii a fost folosita in constructia lui. Odata cu trecerea timpului, amenintarea celorlalti a fost uitata, iar Zidul i-a separat in cele din urma pe asa-zisii salbatici de restul Westerosului.

La fel ca primii oameni, andalii au venit de pe continentul Essos , dar peste mare. Aveau o cultura mai avansata, erau capabili sa lucreze metalele si au adus o noua religie care venera sapte zei diferiti . Desi s-au razboit si s-au amestecat cu noii invadatori, primii barbati s-au retras in cele din urma spre nord pentru a trai conform cailor lor stravechi. Copiii padurii au fost mai putin norocosi, deoarece au fost decimati sistematic si in cele din urma s-au ascuns.

Valyria era un tinut la sud de Essos, situat intr-o zona de vulcani cunoscuta sub numele de Paisprezece Flacari. Lava a fost folosita ca sursa de energie de catre vrajitorii piromanti si acest lucru i-a facut sa dezvolte o societate foarte avansata pentru acea vreme. In plus, a existat o clasa nobila capabila sa imblanzeasca si sa calareasca dragoni pe care o foloseau pentru a invinge imperiul Ghiscari, a cuceri tot Essos si a ajunge in Westeros, unde s-au stabilit pe Dragonstone.

Acest oras isi datoreaza numele faptului ca a fost bazat pe malurile raului Rhoyne, in Essos. Extinderea Freehold of Valyria a amenintat Rhoynar si a facut ca armatele printului Garin cel Mare sa fie infrante. Printesa Nymeria a convins diferitele orase-stat din Rhoynar sa ia 10.000 de corabii si sa fuga in Westeros, unde s-a casatorit cu stapanul casei Martell si a consolidat regatul Dorne.

Asa se cunoaste un cataclism natural care a devastat Valyria in doar cateva ore. Desi nu se stie cum a aparut, cele Paisprezece Flacari care au inconjurat teritoriul Valyria au erupt si au umplut aerul cu foc si fum care i-au afectat pana si pe dragoni. Orasele au fost distruse, cunostintele acestui popor pierdute si pamanturile pe care fusese construita nelocuitoare. Familia Targaryen, unii dintre aliatii lor si cei cinci dragoni ai lor au fost singurii scutiti de refugiul in Piatra Dragonului cu ani in urma.

Aegon Targaryen, singurul mostenitor masculin al tatalui sau, a reusit sa unifice diferitele regate din Westeros sub comanda sa si pe cea a surorilor si sotiilor sale, Visenya si Rhaenys. Desi nu l-a putut distruge pe Dorne, el a folosit puterea armatelor sale si a dragonilor sai infricosati pentru a-i face pe casele principale sa-i jure credinta si pentru a intemeia o dinastie Targaryen. El este cunoscut pentru ca a fondat Aterizarea Regelui, a creat Tronul de Fier din sabiile inamicilor sai invinsi si pentru ca a calarit pe dragonul Balerion, Teroarea Neagra.

Dansul Dragonilor a fost un razboi civil intre fratii Rhaenyra si Aegon, fiii lui Viserys I, pentru Tronul de Fier. Regele si-a numit-o pe fiica Rhaenyra drept succesor, dar mai multi nobili l-au sustinut pe Aegon si l-au facut rege, ceea ce a dus la o confruntare crunta in care descendenta Targaryen a fost grav afectata si multi dragoni au fost ucisi. Aegon al II-lea a fost cel care a iesit invingator, dar murind fara copii, tronul a revenit fiului Rhaenyrei, Aegon III.

Aceasta disputa intre fiii legitimi si bastard ai regelui Aegon al IV-lea a fost una dintre cele mai grave probleme cu care a trebuit sa se confrunte casa Targaryen. Regele si-a recunoscut toti bastarzii si, dupa ani de tensiune si dispute, Daeron Targaryen si Daemon Blackfyre au inceput un razboi civil care avea sa se incheie cu victoria lui Daeron. Ani mai tarziu, avea sa aiba loc o a doua incercare condusa de Daemon II, care avea sa se incheie inainte ca aceasta sa inceapa si o confruntare finala cunoscuta sub numele de Razboiul Regilor Ninepence. Niciuna nu a avut succes si familia Blackfyre a fost distrusa.

Fiul lui Jaehaerys Targaryen, Aerys II a fost aratat ca o persoana cruda si instabila inca din tinerete. El suferea de o neincredere psihotica fata de tradare si se indoia de toata lumea, inclusiv de consilierul sau Tywin Lannister. Se spune ca nu a tolerat prezenta unor obiecte ascutite in apropiere, asa ca nici macar nu si-a tuns parul si unghiile si a intrat in istorie pentru hobby-ul sau de a-si arde de vii dusmanii cu focul. El este ultimul rege al dinastiei Targaryen din care doar Viserys si Daenerys ar supravietui.

Domnia Regelui Nebun a provocat o situatie instabila care a sporit nemultumirea marilor case. Rapirea sau evadarea Lyannei Stark cu tanarul print Rhaegar l-a determinat pe Robert Baratheon, logodnicul ei, sa promoveze o rebeliune sustinuta de Eddard Stark si Jon Arryn. Schimbarea de fata a casei Lannister si moartea regelui din mana lui Jaime Lannister a dus la sfarsitul lui Targaryen si o noua monarhie condusa de Robert .

Unificarea realizata de Aegon I avea sa dea nastere unei dinastii care avea sa conduca cele sapte regate timp de mii de ani. Cunoscuti pentru ca sustin obiceiul stravechi al casatoriei incestuoase pentru a pastra sangele Valyrian pur, Targaryen au avut de-a face cu numeroase revolte, razboaie civile si lupte interioare intre membrii propriilor familii. Adevarul este ca au existat putine perioade de adevarata stabilitate in regat, care s-ar fi redus si mai mult dupa moartea si disparitia dragonilor sai disuasivi.

Este una dintre cele mai vechi case din tot Poniente, descendenti directi ai primilor barbati. Familia Stark a locuit intotdeauna in nord si a fost regi de sine statator de ani de zile si i-a supus pe Bolton. Ei se inchina zeilor vechi si locuiesc in Winterfell, una dintre cele mai mari cetati existente. Membrii sai cei mai proeminenti includ Bradon Constructorul, Torrhen Stark care s-a supus lui Aegon I si Eddard Stark, care a jucat un rol cheie in caderea Targaryens.

Descendenti ai invadatorilor Andal si fiind una dintre principalele case ale Tarilor de Vest , familia Lannister se caracterizeaza prin ambitia si sprijinul timpuriu al Targaryenilor in timpul cuceririi. Casa lui este Casterly Rock, unde se pastreaza una dintre cele mai mari bogatii de aur din cele sapte regate, iar numele sau este cunoscut in istoria recenta pentru exterminarea Casei Tarbeck, care ii sfidase si pe care Tywin Lannister a inecat-o in refugiul sau. de Castamere.

Ei provin de la legendarul Rege Gri, din Epoca Eroilor si s-au bazat intotdeauna pe Insulele de Fier. Ei sunt un popor razboinic feroce ale carui pamanturi sunt greu de cultivat si lucrat, asa ca se angajeaza in cucerire si piraterie. In urma rebeliunii lui Robert, Balon Greyjoy s-a autoproclamat rege al Insulelor de Fier, dar a fost inlaturat de Eddard Stark si Robert Baratheon insusi.

Casa sefa a pamantului sterp Dorne, ei sunt descendenti din legendara Nymeria. Ei au reusit sa fie singurii care au ramas independenti de domeniul lui Aegon I Targaryen. Desi au fost responsabili pentru moartea reginei Rhaenys si a dragonului ei, ei au fost intotdeauna in relatii bune cu regalitatea si i-au sustinut de-a lungul secolelor. Obiceiurile si trasaturile lor sunt diferite de cele ale restului regatelor, asa ca tind sa ramana izolate. Este un oras de luptatori priceputi ale carui sulite si otravuri sunt cunoscute in tot Westerosul.