Am avut placerea sa particip personal la evenimentul Lecturi Urbane la metrou. Este vorba despre promovarea cititului in transportul public, in cazul de fata la metrou. Miscarea a fost organizata de Civika.ro si coordonata de cateva figuri prezente in online.

Nu stiu cum au aflat altii de eveniment, dar eu ma impac foarte bine cu twitter in ultimul timp. De aceea majoritatea celor de acolo aveau astfel de conturi. Printre personajele relevante din online prezente offline se numara Dan Dumitrescu, Adrian Ciubotaru, Chinezu, Andrei Pintica. Sa ma scuze cei pe care nu mi-i aduc aminte, pentru ca din fericire era foarte multa lume.

Strategia a fost urmatoarea: faceam curse intre Aviatorilor si Tineretului, fiecare citind dintr-o carte. Apoi se incerca abordarea calatorilor din apropierea pentru a-i convinge sa primeasca, sa citeasca si apoi sa dea cartea mai departe. Le explicam si ca este vorba de un proiect independent, cartile le sunt oferite gratuit(unii intrebau daca trebuie sa dea bani) si singura rugaminte, inainte sa dea cartea mai departe era sa isi scrie numele pe interiorul ultimei coperti.

Per ansamblu a fost o experienta emotionanta, in sensul ca atat eu cati si colegii voluntari am avut emotii in Ilegatura cu abordarea strainilor. Cu siguranta va fi mult mai usor editia urmatoare ce se va desfasura peste aproximativ 2 saptamani. Din pacate am avut si vreo 2 refuzuri. Respectivii nu voiau sa primeasca ce le ofeream. Sa privim partea buna: au avut sinceritatea ca lectura nu-i pasioneaza si nu are rost sa incercam sa ne pierdem timpul cu ei. Poate unii din cei ce au primit carti le-au luat si pentru ca dadea bine.

Totusi, majoritatea oamenilor au fost incantati. Eu chiar am dat o carte unui baiat care citea o carte si a primit cartea cadou vizibil incurcat. Probabil se simtea privit deoarece si-a dat seama ca suntem multi din grupul celor cu carti. De altfel si lumea comenta ca nu mai vazusera atatia oameni care sa citeasca la metrou la un loc. Inca vreo cateva editii si awareness-ul cu privire la aceasta miscare va penetra suficient de bine opinia publica.

Din cate am inteles si vazut, a fost o mica echipa de la Antena si urmeaza sa apara la Observator imagini cu evenimentul de ieri.