Este unul dintre marile muzee ale vinului si nu numai in Spania, ci si la nivel international. Muzeul Culturii Vinului Vivanco va permite sa treceti in revista istoria acestui produs de-a lungul secolelor si prin obiecte variind de la vase si teascuri vechi pana la instrumente de taiere, microscoape, densimetre, alcoolmetre si butoaie, trecand printr-o colectie magnifica de picturi cu lucrari ale lui Picasso, Sorolla, Juan Gris, Chillida, Barcelo sau Genoves care evidentiaza legatura stransa dintre lumile artei si vinului.

Tocmai bijuteriile acestei colectii sunt protagonistii unui esantion actual al secolului XX (Colectia Comorile Vivanco) care poate fi vazut in Primaria Logrono pana pe 16 ianuarie in cadrul Festivalului Actual 2022, care va incepe in ianuarie. 

Aici, vinul este firul comun care leaga cultura si avangarda si care isi lasa amprenta pe maestrii picturii, cu lucrari de Andy Warhol, Joan Miro, Salvador Dali, Pablo Picasso si Paul Klee, unele dintre „comorile bine pastrate” a colectiei familiei care este expusa in muzeul sau din Briones.

Comorile familiei Vivanco

Curatoriata de Judith Arteaga, expozitia gazduieste o antologie de genii artistice atemporale atat din colectia Vivanco, cat si in mainile colectionarilor privati, care si-au donat lucrarile pentru acest spectacol.

In total, 54 de piese ale a 30 de artisti, printre care Picasso ocupa un loc aparte, prezente cu trei gravuri: Cap de Faun sau Micul Bacchus, Bacchanal si Dansul Faunilor, toate din colectia Vivanco.

Expozitia include un total de 54 de lucrari ale a 30 de artisti, printre care Picasso, Tapies, Saura, Plensa, Miro si Chillida.

Picturile lui Antonio Tapies, Antonio Saura si Manolo Valdes sunt, de asemenea, prezente in expozitie si coexista cu altele ale artistilor contemporani, precum Jaume Plensa si Jose Uriszar si Zorromono din La Rioja.

De la pahare la vin abstract

Expozitia este structurata in blocuri tematice legate de lumea vinului, precum cea care reuneste lucrari in care apare explicit vesela de vin, cu sticle si pahare.

O alta sectiune include picturi de natura conceptuala, cu lucrari de Miro, Saura si Chillida, urmate de alte picturi de Menchu ​​Gal, prima femeie spaniola care a castigat Premiul National de Pictura si care reflecta peisajul podgoriei.

Expozitia este completata cu picturi mai figurative, corespunzatoare unei amalgamari de artisti, printre care Miquel Barcelo, in care tema vinului nu este uneori atat de evidenta si care includ motive precum o persoana care bea dintr-un pahar de vin.

Eduardo Arroyo, Paula Rego si Gregorio Prieto completeaza aceasta fateta mai figurativa sau mai intima, alaturi de o lucrare de Marc Chagall, care ilustreaza una dintre imprimeurile din Dead Souls .

Arta in cadrul unei opere de arta

In acest fel, vinul impleteste practic toate tablourile intr-o calatorie care incepe cu primele avangarde si ajunge si la cei mai actuali artisti, precum castigatorii Premiului International Pedro Vivanco pentru Gravura si Vin.

De remarcat este si faptul ca este cladirea primariei din Logrono, proiectata de arhitectul Rafael Moneo, spatiul care gazduieste expozitia, in maniera, potrivit directorului artistic al Festivalului, Santiago Tabernero, a „un cufar de comori dintr-o colectie. de care sunt socat, ceea ce arata publicului o etapa de talent si avangarda”.

Totul gata pentru Festivalul Actual

Odata cu deschiderea acestei expozitii, care face parte din Saptamana Artelor, Actual Festival, cel mai vechi dintre cele desfasurate in Spania, se confrunta cu ultima parte a configuratiei sale, odata cu inaugurarea in urmatoarele zile a altor trei expozitii care completeaza sectiunea. a artelor plastice.

La fel, festivalul continua sa avanseze in vanzarea biletelor pentru diferitele spectacole muzicale si scenice (sunt in total 60 la aceasta editie), deja cu cateva dintre ele cu tot vandut, iar miercuri incepe vanzarea biletelor pentru tot seria de filme.

Si mai sunt surprize: pe masura ce festivalul avanseaza, noi caracteristici ale programului vor fi dezvaluite in aceasta saptamana, inclusiv un eveniment programat sa aiba loc pe 8 ianuarie, care coincide cu inchiderea festivalului.