Daca exista un brand care simbolizeaza indelungata traditie franceza a luxului, dar inteles ca acele obiecte care valoreaza mai mult pentru exclusivitatea lor decat pentru marketing, acesta este Louis Vuitton.

Compania, care s-a nascut in 1854 ca atelier artizanal, a devenit unul dintre cele mai mari emporii de lux din lume (intruchipat in puternicul grup LVMH) dar fara a renunta la radacinile sale: articole lucrate manual, cu cele mai bune materiale si unde traditia merge mana. in mana cu inovatia.

Geneza prestigiului

Exista biblioteci de carti care expun produsele brandului ca si cum ar fi un catalog de cumparaturi, dar de data aceasta avem de-a face cu o lucrare care exploreaza geneza prestigiului sau: atelierele si fabricarea articolelor sale.

Louis Vuitton. Manufactures este o editie de lux a Assouline care, in cele 400 de pagini, afiseaza 350 de fotografii ale atelierelor casei franceze, cu imagini ale proceselor de proiectare si fabricatie, arhitectura fiecarui centru de productie, fotografii spontane ale personalului concentrat sau in mijlocul rasete si nenumarate detalii care dezvaluie secretul de a fi in varful modei de lux.

In cele 400 de pagini ale sale, cartea lui Assouline calatoreste prin Franta, Italia, Elvetia si SUA, trecand prin maruntaiele celor duzini de ateliere pe care le are casa.

Patriarhul Louis Vuitton a inceput sa faca genti de mana si cufera cu ideea inovatoare ca ar putea fi stivuite si depozitate ca o matriosca ruseasca.

Bineinteles ca a fost rapid imitat, dar acest mester a optat pentru calitate pentru a iesi in evidenta fata de concurentii sai, iar acelasi principiu a fost aplicat diferitelor ramuri de afaceri ale companiei: parfumuri, pantofi, costume de baie, bijuterii, ceasuri si pret-a-porter. 

Cum a reusit Louis Vuitton sa supravietuiasca a 168 de ani de schimbari in moda, crize economice, razboaie mondiale si fuziuni corporative fara sa-si piarda o picatura din prestigiul sau?

Mai bine de un secol si jumatate in varful luxului

Jurnalistul si istoricul Nicholas Foulkes ofera cateva indicii, precum obsesia managerilor sai de a gasi personal care, mai mult decat talentul lor pentru design sau maiestrie, sunt pasionati de munca lor; multi dintre ei lucratori manuali ai meseriilor in pericol de disparitie.

Cu zeci de ani in urma, dupa cum se vede in fotografii, ar fi putut exista muncitori cu o fata serioasa si o mustata groasa; iar astazi exista tineri cu piercing-uri si tatuaje care impart spatii cu veterani experti care prefera sa lucreze cu cravate.

Du-te unde este talentul

Louis Vuitton are mai multe ateliere in intreaga lume, dar alegerea sa urmeaza un criteriu cheie: „Nu ne intereseaza sa mergem acolo unde sunt clientii nostri. Mergem acolo unde este talentul, unde se transmite din generatie in generatie. De exemplu, cei mai buni mesteri de ceasuri sunt la Geneva, mestesugarii din piele din jurul Florentei, cizmarii din regiunea Veneto si expertii in matase din Lacul Como”, ii descrie autorului Michael Burke, CEO al casei.

Astfel, cartea strabate lumea, sau in orice caz Europa si Statele Unite, vizitand atelierele pentru a afla cum sunt realizate articolele sale exclusive.

Atelierele de marochinarie, parfumerie si incaltaminte

Punctul de plecare este Atelier D’Asnieres, o casa eleganta de la marginea Parisului, deschisa in 1859 pe Sena pentru a primi rapid materia prima si astazi dedicata producerii de articole in editie speciala.

Este urmat de Les Fontaines Parfumees (Fantanile parfumate), in Grasse (Franta), care produce cele mai exclusiviste parfumuri. „Gradina ta este un Eden al aromelor”, precizeaza autorul; unde minimalismul laboratoarelor contrasteaza cu explozia de culori a campurilor de lavanda si a altor plante din parc.

Calatoria continua spre Normandia, unde se afla Atelierul Ducey, cu vedere la Mont Saint-Michel, si care produce articole din piele precum genti urbane si editii personalizate.

Procesul de stampilare a celebrelor anagrame este una dintre secventele care ne permit sa cunoastem pas cu pas creatiile lor.

Apoi pleci din Franta pentru a ateriza in Fiesso d’Artico, unde se afla La Manufacture de Souliers (fabrica de pantofi), o fabrica intre Venetia si Padova dedicata designului si fabricarii de incaltaminte, fie ca este vorba de papucii creati de Virgil Abloh sau eleganti . pantofi la petrecere.

Rafinament si maiestrie

La Vendome Abbey, in Loir-et-Cher (Franta) intri intr-o cladire medievala pentru a vedea atelierele care fac genti si portofele sofisticate din piele.

Intoarceti-va la Paris si de data aceasta la Atelier de Haute Joaillerie (atelier de inalta bijuterii) din Place Vendome, unde diamante, rubine, safire, diademe si coliere coexista cu lupe, strunguri si clesti.

In apropiere se afla un alt atelier, „rarul si exceptionalul” Pret-a-porter; unde au loc cele mai exclusiviste creatii de moda. Si mai sunt doua centre dedicate acestui gen de moda, unul pentru femei si unul pentru barbati, langa Pont-Neuf.

Atelierul de Beaulieu sur Layon, in Valea Loarei, este o cladire moderna din sticla si otel in care 600 de artizani produc articole din piele.

Atelierele de la Dr o me, din Rhone-Alpes, fabrica celebrele genti si valize de calatorie care amintesc de cuferele create de Louis Vuitton.

La Fabrique du Temps (Fabrica timpului) din Geneva dezvaluie despre ce este vorba: ceasornicarie „care dobandeste categoria de arta”

Aceasta calatorie prin moda traverseaza oceanul pana la Ranch Rochambeau, in Texas, unde tehnologiile avansate sunt folosite intr-o cladire moderna fara a neglija productia pentru a produce piese din piele.

Detalii ale unui univers exclusivist

In acest carusel de imagini sunt maini, multe maini; folosind foarfece, lipici, rigle, creioane, surubelnite, calculatoare si ciocane, mai multe dintre ele cu urmele lasate de ani.

De asemenea, desigur, exista fotografii cu resturi de piele, placi de imprimare, palete de vopsea, sticle de parfum, unghii pe jumatate, schite de rochii si un univers de detalii care dezvaluie chipul mai putin cunoscut al lui Louis Vuitton.