Pe 13 octombrie Asociatia Romana pentru Educatia Tinerilor (A.R.E.T.) a lansat programul Sustin Educatia, care are ca obiectiv obtinerea de donatii private pentru o educatie alternativa a scolarilor si prescolarilor.

Programul este alcatuit din mai multe proiecte de tipul after school special, care cuprind domenii de la teatru, arta plastica si literatura, la fizica, matematica sau ecologie. Obiectivul programului? Contribuirea la dotarea salilor de clasa si – mai ales – implicarea comunitatii in sporirea calitatii invatamantului public romanesc.

StiriDeBine.ro a stat de vorba cu doamna Mirela Surugiu, cadru didactic clasa primara din Zlatna, judetul Alba, care participa la Sustin Educatia cu doua proiecte, si anume  “Vreau sa fiu artist” –  organizarea unor piese de teatru si “Prietenii muzicii” – un cerc de muzica pentru clasele primare si gimnaziale.

La cei 43 de ani, doamna Mirela Surugiu se considera o persoana norocoasa. Este de parere ca profesia este “intiparita in fiinta noastra de cand ne nastem”, iar toate institutiile de invatamant, sub orice forma, in care s-a aflat inca de pe vremea cresei au marca-o si i-au orientat viata spre “cea mai nobila profesie: Invatatoare”.

“Anii vietii mele nu incep la 1 ianuarie, ci intotdeauna la 15 septembrie. Nu stiu sa-i numar altfel.”

Doamna Surugiu a aflat prima data de proiectul Sustin Educatia de la Conferinta de bune practici din cadrul Atelierelor de vara organizate de Asociatia OvidiuRom, din 11 septembrie 2010.

 A ales a inainteze doua proiecte artistice- unul de arta teatrala, altul de muzica, deoarece acestea doua, impreuna cu pictura, fac parte din modul sau propriu de exprimare si, in acelasi timp, ii ofera o incursiune in sufletul celor mici.

“La varsta claselor primare, copiii sunt mult mai receptivi la exprimarea artistica. E varsta jocului in care copiii se identifica cu personajele basmelor, patrund cu usurinta in mirajul sunetelor sau dansului, se fascineaza in jocul petelor de culoare ce le straluceste universul. Rolul meu este doar sa le ofer si aceste mijloace de exprimare care contribuie la dezvoltarea personalitatii lor.”, spune doamna invatatoare.

 Proiectul “Prietenii muzicii” are ca obiectiv stimularea elevilor cu inclinatii muzicale, avand in vedere ca incrierea in acest atelier este deschisa numai micutilor care au calitati muzicale – ureche muzicala, voce, ritm.

“In urma unei selectii, am format un grup vocal constituit din elevi ai claselor I – IV. Activitatile s-au desfasurat  in cadrul Centrului de Informare si Documentare al Scolii „Avram Iancu”, Zlatna, constand in insusirea unor elemente simple de limbaj muzical, invatarea cantatului in canon, cu ison, pe doua voci, prezentarea unor filme muzicale, informatii din viata unor compozitori celebri, pregatirea de miniconcerte cu cantece specifice sarbatorii de Craciun, 8 Martie, Pasti, 1 Iunie, desfasurate in scoala sau in bisericile din Zlatna si satele apartinatoare ( Izvorul Ampoiului, Cib, Valtori, Manastirea „Buna vestire” din Patrangeni)”,povesteste doamna Surugiu.

Aceasta continua, spunand ca “o parte din cantecele invatate le-am acompaniat la vioara sau la chitara. In functie de specificul cantecului am folosit maracase, clopotei, tobe, zurgalai, pe care le-au manuit copiii din cadrul grupului.”

La randul sau, proiectul „Teatru pentru copii”este tema optionalului de la clasa pe care doamna invatatoare o conduce, din cadrul Curriculumului stabilit de catre scoala. Copiii au ales dintr-o lista de preferinte prezentata.

Copiii sunt minunile vietii

De la doamna invatatoare aflam ca “din cei 20 de elevi ai clasei a III-a A, 10 elevi au ales pictura si 10 elevi au ales teatru. Am convenit impreuna sa combinam cele doua optiuni si cei care s-au inscris la pictura sa devina echipa decoratorilor, iar cei care s-au inscris la teatru sa devina echipa actorilor.”

Desi doamna invatatoare Surugiu marturiseste ca astfel de proiecte consuma timp si bani, ele merita pe deplin, mai ales pe fondul beneficiilor pe care le aduc copiilor, chiar daca nu toti devin artisti.

Copiii devin mai uniti, mai increzatori, cresc in spiritul pretuirii valorilor, se descopera alegandu-si mai usor propriul drum pe care il vor urma. au satisfactia ca in viata lor au gustat aplauzele, aprecierile, se incarca de resurse pozitive pe care pot sa-si cladeasca personalitatea”, explica doamna invatatoare.

Sunt dascal de 25 de ani. Nu am realizat cum trece timpul, nu am inteles niciodata cum am depasit incecarile grele la care suntem supusi, nu am capatat suficienta siguranta in ceea ce fac si, totusi, dincolo de toate, traiesc minunea de a impartasi dragostea cu minunile vietii: COPIII”, conchide doamna Mirela Surugiu.

Saptamana viitoare vom sta de vorba cu o alta doamna a invatamantului romanesc, Liliana Mursa.