Arnica a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a calma durerile musculare si vanataile. Va spunem mai multe despre beneficiile acestei plante si care sunt principalele ei utilizari.

Beneficiile arnicai sunt variate in descrierea lor in literatura populara. Este o planta din familia Asteraceae, originara din centrul si sudul Europei, desi este prezenta si in Asia si America de Nord. Cu siguranta ati auzit de el pentru ca poate fi folosit in creme sau unguente pentru a calma vanataile si durerile musculare.

Desi cea mai obisnuita utilizare este pentru a trata anumite afectiuni inflamatorii, i se atribuie si proprietati care ar putea fi benefice pentru cresterea parului. Vrei sa afli mai multe despre beneficiile acestei plante? In acest articol va spunem totul.

Arnica, care sunt beneficiile ei?

Dupa cum am mentionat, aceasta planta, asemanatoare ca aspect cu margareta, a fost folosita din cele mai vechi timpuri ca o alternativa naturala pentru a calma vanataile si pentru a trata durerile musculare. Mai jos detaliem proprietatile si beneficiile pe care le ofera arnica pentru sanatate.

Arnica este o planta din Europa care are proprietati benefice pentru sanatate.

Ajuta la ameliorarea durerii

Arnica este populara pentru proprietatile sale antiinflamatorii, deoarece, potrivit unei recenzii publicate in The Journal of Pharmacy and Pharmacology  , contine mai multi compusi chimici, printre care se numara flavonoidele si acizii fenolici. Din acest motiv, se spune ca poate avea beneficii pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii.

Mai mult, in cercetarile publicate in Biblioteca Cochrane privind utilizarea topica a ierburilor pentru tratarea osteoartritei, s-a aratat ca gelul cu extract de arnica ar produce efecte similare cu cele oferite de ibuprofen. Acesta din urma este un medicament antiinflamator nesteroidian util pentru durerea persoanelor cu osteoartrita.

Cu toate acestea, merita mentionat ca studiile sunt neconcludente in ceea ce priveste eficacitatea proprietatilor de calmare a durerii plantei. De asemenea, nu exista informatii detaliate si precise cu privire la dozele care ar trebui administrate.

Ajuta la reducerea vanatailor

Vanataile apar ca urmare a unei lovituri sau a unei traumatisme la orice parte a corpului. Acestea provin atunci cand vasele de sange care se afla la suprafata cea mai apropiata de piele se sparg in urma impactului.

Arnica ar putea ajuta la reducerea acestor semne datorita efectelor sale antiinflamatorii. In legatura cu aceasta, o recenzie publicata in American Journal of Therapeutics indica faptul ca aceasta planta ar fi mai eficienta decat placebo pentru tratamentul mai multor afectiuni, cum ar fi durerea posttraumatica si postoperatorie, edem si vanatai.

Pe de alta parte, un studiu publicat in The British Journal of Dermatology a constatat ca 20% gel de arnica a fost mai eficient decat 5% vitamina K si un placebo administrat persoanelor cu vanatai mici create cu ajutorul laserelor.

Ajuta la prevenirea caderii parului

Pe langa beneficiile mentionate mai sus, arnica ar avea proprietati de a promova cresterea parului si de a preveni caderea parului. Aparent, utilizarea uleiului acestei plante are efecte pozitive pentru a reduce iritatia si inflamatia scalpului.

Aceasta ar reprezenta un mediu ideal pentru sanatatea foliculilor de par. Cu toate acestea, in timp ce dovezile anecdotice valideaza efectele sale in acest scop si utilizarea sa este populara in rutinele de ingrijire a parului, exista foarte putina documentatie.

Principalele utilizari si modalitati de preparare

Una dintre cele mai populare utilizari ale arnicai pentru a profita de beneficiile sale este cea locala. Cu toate acestea, poate fi preparat si sub forma de infuzie. Va spunem cum sa faceti aceste doua optiuni. Ia-ti notite!

Gel

Utilizarea locala este cea mai potrivita pentru tratarea inflamatiei si vanatailor. Din acest motiv, si datorita capacitatii sale de absorbtie, prezentarea gelului este o idee buna in aceste cazuri. Pentru a va face singur unguentul trebuie sa urmati pasii detaliati mai jos.

Ingrediente

  • 2 cani de ulei de cocos (400 ml)
  • 1/2 cana de arnica uscata (50 gr)
  • 1/2 cana de ceara de albine rasa (62 gr)

Pregatirea

  • Se toarna uleiul de cocos si arnica uscata intr-o oala si se fierbe la foc mic timp de aproximativ 1 ora.
  • Se strecoara resturile de preparat, se pune oala inapoi pe aragaz, se adauga ceara de albine si se continua fierberea la foc mic pana se topeste.
  • Se ia de pe foc si se asteapta sa se odihneasca cateva minute.
  • Turnati toate ingredientele in blender si mixati pana obtineti un amestec omogen.
  • In cele din urma, depozitati unguentul intr-un borcan de sticla cu capac intr-un loc racoros si uscat.

Infuzie

Acest mod de a consuma arnica este foarte usor de preparat, deoarece sunt necesare doar cateva ingrediente, iar prepararea ei va dura cateva minute. Pe langa faptul ca il bei, il poti aplica direct si daca ai o vanataie sau dureri musculare.

Ingrediente

  • 1 cana de apa (250 ml)
  • 1 mana de frunze de arnica
  • miere (optional)

Pregatirea

  • Se toarna apa intr-un recipient si se incalzeste la foc mediu.
  • Inainte de a ajunge la punctul de fierbere adaugam pumnul de frunze de arnica si lasam sa stea 10 minute.
  • Daca doriti, puteti indulci cu miere.

Utilizarea gelului si a infuziilor din aceasta planta este usor de preparat si poate fi aplicata pe pielea invinetita.

Posibile efecte secundare ale arnicai

Desi este o planta care serveste ca alternativa naturala pentru tratarea afectiunilor mentionate mai sus, trebuie luate in considerare unele efecte adverse pe care le-ar putea provoca consumul acesteia. In doze mari, arnica provoaca greata, varsaturi si probleme digestive.

Pe de alta parte, exista unele persoane care sunt alergice la componentele acestei plante. In plus, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa o evite deoarece ar avea efecte negative asupra sanatatii bebelusului. Prin urmare, este necesar sa va consultati cu medicul daca aveti indoieli cu privire la efectele sale, in functie de cazul dumneavoastra.