Un avion experimental, propulsat cu energie solara, a intrat in istorie dupa ce a zburat timp de 26 de ore, aterizand in siguranta joi dimineata, pe un aerodrom din Elvetia.

Solar Impulse, avion dotat cu 12.000 de celule solare pe cele doua aripi, a fost creat de cercetatorii elvetieni Andre Borschberg si Bertrand Piccard, ambii piloti. Proiectul lor a fost lansat la inceputul anului 2003 si reprezinta munca de ani de zile a unei echipe de specialisti.

Borschberg a decolat cu Solar Impulse miercuri dimineata, la ora 4.51 GMT si a aterizat in aceasta dimineata, in Elvetia, la Payerne, la ora 7.01 GMT. Cele 14 ore de zbor pe lumina au fost suficiente pentru ca avionul sa aiba suficient “combustibil” incat sa zboare si noaptea. La rasaritul soarelui, bateriile mai aveau energie pentru inca trei ore de zbor, depasind astfel asteptarile celor implicati in proiect, se arata pe site-ul oficial al proiectului.

Aeronava este fabricata din materiale care atrag lumina, are o anvergura a aripilor de 63 de metri, 22 de metri lungime si 1.600 de kilograme greutate. Dispune de patru motoare electrice, iar bateriile cantaresc aproape jumatate de tona. Viteza medie de zbor este de 70 de kilometri pe ora, aparatul poate decola si la 35 de kilometri pe ora si poate atinge altitudinea maxima de 9.500 de metri.