Italia a fost prima tara europeana care a declarat izolare si ii anticipeaza pe restul celor care au aplicat masuri la fel de severe prin deschiderea frontierelor sale externe. De acum inainte, cei care provin din tari din zona Schengen nu vor fi nevoiti sa respecte carantina obligatorie care a fost in vigoare pana acum.

Italia spera ca aceasta decizie va deveni reciproca si ca libertatea de miscare va fi recuperata treptat in Europa, dar in acest moment nu este cazul si majoritatea tarilor care isi anunta deschiderea frontierelor le impun italienilor drept de veto.

Spania nu va ridica carantina pana la inceputul lunii iulie, asa ca este foarte putin probabil ca turistii spanioli sa vina in Italia in aceste conditii. Da, va fi mai usor pentru familiile care au fost impartite. Alte tari precum Grecia au impus restrictii specifice pentru cei care provin din regiunile italiene cele mai afectate. Intre timp, majoritatea statelor asteapta liniile directoare ale Uniunii Europene, care ar trebui sa se pronunte la jumatatea lunii iunie.

Dar Italia nu se deschide doar spre exterior, ci, incepand de miercuri, va permite si libertate totala de miscare in toata tara. Aceeasi dezbatere care are loc la nivel de stat s-a vazut si pe plan intern in Italia, intrucat unele regiuni au respins ca cetatenii zonelor cele mai afectate, in special Lombardia, au inceput deja sa se miste. Cu toate acestea, Guvernul a studiat datele de la Institutul Superior de Sanatate, care confirma ca rata de reproducere a bolii este scazuta in toata tara, si a decis sa mearga mai departe cu planul planificat. Maxima prim-ministrului, Giuseppe Conte, a fost pana acum ca intreaga tara se misca intr-o singura directie si ca nu ar trebui sa existe diferente mari intre teritorii.

Unele regiuni vor cere semnarea unui document pentru a putea localiza ipotetice pozitive iar altele vor efectua teste gratuite celor care verifica ca odata debarcati au o temperatura peste 37,5 grade. Verificarile de temperatura vor continua in aeroporturi si gari, iar cei cu febra nu vor avea voie sa calatoreasca.

Sardinia si Sicilia sustineau ca pentru a ajunge pe insule ar fi necesara prezentarea unui pasaport imunitar, dar respingerea acestor documente obtinute prin teste serologice de catre expertii in sanatate este de asa natura incat a fost in cele din urma exclusa. Tot luni viitoare, in patru regiuni, va incepe sa functioneze o aplicatie mobila, pe care toti italienii o pot descarca acum, pentru a urmari urmele celor infectati.

Proteste politice

Guvernul a luat o decizie riscanta, desi se pare ca situatia epidemiologica o permite. Nu a fost inregistrata nicio reaparitie – in afara de usoare cresteri ale datelor zilnice – pana acum si virologii sustin daca incarcatura virala mai mica ofera un ragaz. Acest lucru nu impiedica opozitia politica sa taca. Marti aceasta, coincidend cu Ziua Republicii si in ajunul redeschiderii complete a Italiei, principalele partide de dreapta au iesit in strada pentru a protesta impotriva managementului sanatatii si economice a guvernului.

Opozitia a facut multe schimbari de curs in aceasta criza, neputand ataca Executivul pe un anumit flanc. Si acum subscriu la teoria ca virusul a trecut deja si in timpul demonstratiilor nu numai ca au ignorat recomandarea de a mentine distanta fizica, dar liderii lor si-au scos si mastile ca un gest provocator. Acest lucru a fost facut in timpul unui mars la Roma de catre liderul Ligii, Matteo Salvini, si partenerul sau din Fratii Italiei, Giorgia Meloni. Cateva ore mai tarziu, miscarea bizara a „vestelor portocalii” a ocupat acelasi patrat cu aceste partide, care neaga direct ca virusul continua sa existe.

Inainte de toate acestea, presedintele Republicii, Sergio Mattarella, a dat din nou semne de conducere absoluta in aceasta criza. In timpul unei ofrande florale in fata Altarului Patriei din Roma, el a facut apel la „coeziune”, la fel cum facuse cu o zi inainte inainte de convocarea demonstratiilor. Respectul institutional insuflat de seful statului a fost esential pentru ca unitatea nationala sa prevaleze asupra diferentelor politice in timpul pandemiei. Mattarella a vizitat si Codogno, municipalitatea lombarda unde s-a inregistrat primul caz de coronavirus, de unde a cerut sa „incepem din nou impreuna”.