Astazi traim intr-o lume si intr-o societate in care timpul si stresul sunt la ordinea zilnica. Este din ce in ce mai dificil pentru noi sa ne facem timp pentru a ne mentine in forma sau pentru a ne relaxa si a trai mai calm, dar ce se intampla daca gasim ceva care sa ne imbunatateasca sanatatea atat fizic cat si emotional?

Este clar ca invatarea de a gestiona stresul este unul dintre beneficiile dovedite stiintific ale yoga, dar exista multe altele si este ceea ce vom vedea in continuare.

In ceea ce priveste beneficiile yoga pentru sanatatea fizica si psihica, trebuie mentionat ca nu numai ca sunt realizate si functioneaza in timpul practicarii yoga, dar, dupa cum veti vedea mai tarziu, toate avantajele practicarii yoga continua dincolo de yoga si meditatie.

Pentru a intelege mai bine toate beneficiile yoga, vom clasifica in trei categorii: beneficiile fizice ale yoga, mentale sau emotionale si spirituale.

  1. Beneficiile yoga la nivel fizic

Poate ca sunt cei mai cunoscuti, cine nu a auzit de beneficiile yoga pentru a pierde in greutate sau pentru a tonifica corpul?

Este adevarat ca beneficiile la nivel fizic sunt cele pe care intereseaza cel mai mult oamenii, dar este o greseala foarte frecventa sa crezi ca exista doar aceste tipuri de beneficii yoga.

Hai sa le vedem:

Pierderea in greutate si mentinerea acesteia

A avea un deficit caloric (a manca mai putin decat consumati) si a face exercitii fizice este baza pentru a pierde in greutate. Si desi nu este proiectat pentru asta, pierderea in greutate cu yoga in greutate devine foarte usoara.

Dar yoga nu numai ca te ajuta sa slabesti si sa arzi calorii . Cu yoga faci exercitii fizice (si multe), dar, de asemenea, te face sa constientizezi sa afli mai multe despre corpul tau si cum sa ai grija de el.

Practicarea yoga va va stimula sa controlati nevoia de a manca compulsiv. Te ajuta sa mananci mai bine si in cantitati mai mici, facandu-o ideala atat pentru a pierde cateva kilograme, cat si pentru controlul greutatii.

Imbunatatirea flexibilitatii

Fara indoiala, unul dintre beneficiile fizice ale yoga pe care majoritatea oamenilor le cunoaste este acela de a obtine mai multa flexibilitate si mobilitate articulara, datorita pozelor de yoga sau asanelor.

Si nu este surprinzator, deoarece multe poze necesita o gama larga de miscare si o flexibilitate ridicata pentru a le face perfect.

Din fericire, practicarea yoga continuu iti va intinde muschii si tendoanele zi de zi si in timp iti vei imbunatati elasticitatea pentru a realiza posturi care la inceput pareau imposibile.

2. Beneficiile yoga-ului emotional sau mental

Acestea sunt avantajele care se observa mai repede, deoarece cu o singura clasa de yoga puteti incepe sa le observati.Printre avantajele yoga in minte se evidentiaza urmatoarele:

Reduce stresul si faciliteaza relaxarea

A avea stres in viata noastra de zi cu zi a fost luat la fel de normal, dar nimic nu este mai departe de realitate.

A face yoga zilnic, chiar daca doar cateva minute, este cel mai bun remediu natural pentru ameliorarea tensiunii si reducerea si chiar eliminarea stresului.

Nu uitati ca yoga nu face doar posturi si exercitii fizice. Datorita asanelor, tehnicilor de respiratie si meditatiei, vom ajunge la o stare de relaxare si liniste care ne va cuceri intreaga zi pentru a combate atat stresul fizic, cat si mental si pentru a-l elimina o data pentru totdeauna.

Nu trebuie sa cititi aici pentru a-l crede, a fost dovedit cu mai multe studii, cum ar fi persoanele care ingrijesc pacientii cu Alzheimer si ingrijitorii psihiatrici foarte predispusi la stresul cronic. Dar, fara indoiala, cel mai bun mod de a-l verifica este sa exersezi yoga singur.

Din punct de vedere mai biologic, stresul este un proces mental care ne afecteaza corpul provocand o senzatie de tensiune (lupta sau fuga) datorita eliberarii cortizolului (hormonul stresului).

Practica yoga este responsabila de scaderea nivelului cortizolului in sange pentru o lunga perioada de timp, ceea ce duce la reducerea stresului chiar si la cateva ore dupa terminarea sedintei de yoga.

Stabilitate emotionala

Yoga si meditatia ne aduc in contact cu „eu” din interior . Aceasta ne intensifica constiinta de sine si ne ofera o perspectiva diferita asupra vietii care ne elibereaza de cele mai distructive emotii, cum ar fi invidia, furia, anxietatea, stresul …

Stabilitatea emotionala este ceva care vine doar cu practicarea de rutina a yoga si, asa cum am vazut, pe langa eliminarea stresului, ne ajuta sa gestionam ostilitatea in zilele noastre si sa vedem fiecare situatie dintr-o perspectiva mai larga.

Cresterea respectului de sine si imbunatatirea relatiilor

Desi am pus-o in sectiunea despre beneficiile yoga la nivel emotional , lipsa stimei de sine ne afecteaza atat corpul (incetand sa avem grija de noi insine), cat si mintea noastra (iubindu-ne mai putin). Si aceasta formeaza o bucla infinita care te poate cufunda intr-o groapa fara fund.

3. Beneficiile yoga la nivel spiritual

Pace interioara

Pacea interioara sau linistea sufleteasca poate fi inteleasa ca o stare de calm profund si liniste in interiorul nostru care ramane constanta in timp (sau cel putin pentru o perioada lunga de timp).

Nu este surprinzator ca multi oameni gasesc in yoga calea de a ajunge la pace interioara si de a obtine acel sentiment de implinire si de a face parte dintr-un intreg pe care nu-l ofera nici o alta disciplina.

Partea yoga care este responsabila pentru atingerea acestei stari de calm absolut este meditatia . Care este, de asemenea, baza pentru alte beneficii ale yoga sa se manifeste.

Extinderea constiintei

Desi unul dintre beneficiile yoga este auto-recunoasterea, ne ajuta, de asemenea, sa traim mai constient.

De multe ori ni se aminteste de trecut sau ne ingrijoreaza prea mult viitorul. Yoga ne ajuta sa ne concentram asupra prezentului , care este singurul moment in care traim.

Pur si simplu, fiind in legatura cu prezentul, constientizam intregul mediu care ne inconjoara si lumea in general. Yoga nu numai ca ne permite sa avem o constientizare mai mare despre noi in timp si locul curent, dar ne face constienti ca facem parte dintr-un intreg: constiinta colectiva.

Conceptul de Karma si Dharma

Karma si dharma sunt doua concepte care nu trebuie confundate.

In hinduism Dharma se refera la acele actiuni pe care trebuie sa le facem pentru a fi in armonie cu universul sau cu intregul. Cuprinde comportamente, legi si regulamente, atributii etc.

Conceptul de Karma este dificil de explicat; este o reactie sau actiune la dharma pe care o aveti. Karma este inteles popular ca un fel de lege universala „cauza si efect” si ca poti avea karma buna sau rea.

De fapt Dharma este ceea ce este bun si karma este reactia la acel dharma.

In ciuda dificultatii de a intelege aceste concepte, Karma Yoga decurge din filozofia yoga.

Yoga Karma este axata pe serviciul pentru altii. A face ceva pentru altii, fara a astepta nimic in schimb.

Sa fii altruist da o noua semnificatie spirituala vietii tale care te va face sa constientizezi problemele altora ajutandu-i pe ceilalti sa te ajute si pe tine insuti.

Mai multe studii, cum ar fi studiul de la Universitatea din Michigan, la persoanele in varsta care au facut voluntariat, au demonstrat ca aceasta ajuta la o calitate mai buna a vietii.

Integrarea corpului si a mintii cu intreaga ta fiinta

Pana acum am discutat separat despre beneficiile yoga. Dar, fara indoiala, adevaratul beneficiu al yoga in sanatate este unirea tuturor.

Integrarea emotiilor, gandurilor, corpului fizic si spiritual provoaca o dezvoltare a corpului, a mintii si a spiritului care provoaca o stare de armonie dincolo de corpul tau fizic.