Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii din Bucuresti, este, asa cum se recomanda si pe propria farama de Internet, www.fjsc.ro, prima facultate din domeniu infiintata dupa 1989. Are trei directii de studiu, Jurnalism, Relatii Publice sau Publicitate, si ofera cel mai bun, complet si aproape de ideal program de studii. Daca ai trecut de examenul de admitere – ce-i drept, mai bland in ultimii trei ani – felicitari! Esti boboc la Jurnalism.

FJSC-ul se afla la etajul sase al cladirii Facultatii de Electronica, Universitatea Politehnica. Deci daca esti fata, nu te intrista. Chiar daca vei avea maxim 4,3 colegi de grupa (nu avem o stiinta exacta asa ca uneori la noi mai da cu virgula) poti alege din sutele de politehnisti care impanzesc restul cladirii. Totusi, incearca initial o abordare in lift (repeta de mai multe ori glasul cu care vei striga “Tine pe <<deschis>>!”, referindu-te, bineinteles, la lift, pana vei gasi tonalitatea perfecta. Ai totusi grija la probabilitatea ca aceste cuvinte sa fie aruncate in timp ce alergi spre lift, pentru a nu intarzia la seminar si prin urmare sa-ti iei doar jumatate de prezenta).

Etajul 6 este verde cu portocaliu, culorile brand-ului facultatii. Consideri ca tu ai fi zugravit altfel? Nicio problema, vei studia indeaproape conceptele de “brand” si “branding” si vei realiza importanta culorilor. Holul ingust poarta urmele mainilor unor fosti studenti cu un exces de zel, care pe vremea cand erau boboci, asa ca tine, prin 2005, au dat frau liber creativitatii.

Salile de curs le vei gasi imediat. Imediat ce intrebi, adica. Cand ajungi la avizier (“holul doi”, “holul ala unde nu se fumeaza”) iti vei da seama ca tocmai ai trecut pe langa 80 si ceva la suta dintre laboratoare. Nu-ti face probleme. Creativii oricum sunt cu capul in nori si nu observa decat esentialul, asa ca sa nu te miri daca un masterand – care deja a facut facultatea la FJSC – te va intreba de o sala. Este perfect normal.

Un sfat! Daca nu fumezi, incearca pe cat posibil sa ocolesti “holul de la lift” in timp ce mai multe grupe au pauza in acelasi timp. Ai auzit de metafora “era asa o negura de o taiai cu cutitul”? Mai bine fereste-te.

Cursurile

Etajul 6, Universitatea Ecologica si Facultatea de Chimie, de la Universitate. Cursurile se tin pentru toate grupele dintr-un respectiv an si au loc in amfiteatrul R3 al Facultatii de Chimie. Sa nu te sperii daca din cand in cand studentii la Chimie mai fac experimente, iar atmosfera e un pic mai ciudata. Poate reusesti si sa te lasi de fumat.

Laboratoarele au loc la etajul 6 al cladirii din complexul Leu si cel mai bine ar fi sa intri printre primii in sala. Nu de alta, dar s-ar putea sa scrii pe genunchi. In schimb, cladirea Universitatii Ecologice te duce cu gandul la practica intr-un spital. Dar, ca viitor jurnalist/creativ trebuie sa ai parte de cele mai desavarsite si diferite experiente, care-ti pot servi ca inspiratie.

Mancarea

Daca ai crescut cu filmele americane despre liceeni sau studenti, atunci vei fi tentat sa incerci o cantina studenteasca. Cantina din stanga, cum iesi din cladirea Electronicii, este un adevarat Paradis al gustului. Poti incerca o salata orientala, un orez cu legume sau una dintre vesnicele trei chiftele care inca n-au lesinat, la randul lor, de foame sau plictiseala.

O alta cantina se afla in spatele complexului, dar exista legende pe seama eroilor care s-au aventurat pe acele meleaguri, eroi despre care nu s-a mai aflat nimic, din pacate.

Asa ca ajungem la arhicunoscutul “La Jeg”, cuvinte magice in pauze, scrise cu rosu pe o firma luminoasa. Dupa ce se risipeste socul initial, vei descoperi curand ca te-ai indragostit de acest mic local pitoresc, ce va ocupa mereu un loc in inima ta de student. Asa cum se spune ca nu te poti numi student daca nu ai macar o restanta, nu vei fi jurnalist adevarat pana cand nu gusti un Snitzburger full option (snitel de pui, cartofi prajiti si varza acra intr-o chifla aproape proaspata), un vin fiert la pahar de plastic intre cursurile de Introducere in sistemul mass-media (ISMM, care pot continua chiar pana in anul trei) si Presa si actualitate (PACT), sau un cascaval pane cu cartofi prajiti. Cat stai la coada sa comanzi – undeva intre doua si trei minute – uita-te pe meniul scris cu creta pe tabla. Un adevarat curs de creativitate.

Oferta

Conform rezultatelor de la admitere publicate pe www.etajul6.ro, in anul universitar 2010/2011, studii de licenta la zi, au fost inmatriculati 117 candidati pe locurile de la buget si 120 pe locurile cu taxa. Pentru invatamant la distanta (ID) sunt rezervate 250 de locuri numai cu taxa, iar suma anuala de plata este de 2.500 lei.

Si totusi, in ciuda perspectivei sumbre ce domneste asupra sferei jurnalismului, site-ul ziare.com spune ca anul acesta Facultatea de Jurnalism ocupa primul loc in topul preferintelor tinerilor. Nu putem decat spera ca ideile lor ingenioase sa revolutioneze piata media!