Casa de Ajutor Reciproc (CAR) din Costesti a ajuns sa fie temuta mai ceva decat cea mai dracoasa banca comerciala pentru modul cum intelege sa actioneze cu cei pe care ii imprumuta. Activitatea CAR Costesti seamana din ce in ce mai mult cu cea a camatarilor, iar asta se intampla din cauza femeii care conduce “operatiunile” acolo si a acolitilor ei. Este vorba despre Elena Dobre, o femeie care nu da nimic de banuit la prima vedere dar care, pentru niste venituri si privilegii uriase, isi bate joc de ideea de CAR intr-un oras in care oamenii traiesc din venituri modeste.

Prosperitatea familiei Dobre, scopul principal al CAR Costesti

Trebuie spus din capul locului ca, in mod normal, ideea care sta la baza unei Case de Ajutor Reciproc, care e de fapt o asociatie, este aceea de intrajutorare. Practic mai multi oameni isi pun la un loc micile economii in dorinta de a se ajuta reciproc pentru a-si rezolva anumite probleme de ordin material. Cum s-a ajuns insa in Arges ca unele CAR-uri sa fie adevarate surse de venituri formidabile pentru unii? Ca din case de ajutor sa se transforme in case de camatari cu acte in regula? Raspunsul elocvent il gasim la Costesti, acolo unde o doamna pe nume Elena Dobre a transformat CAR-ul intr-un fel de SRL propriu, regulile si angajatii pe care i-a impus fiind de-a dreptul sinistre. Si sa nu credeti ca pe degeaba! Foarte modesta in viata de zi cu zi, de ochii lumii, Elena Dobre este insa putred de bogata. Daca asupra averii sale poate vom reveni intr-un numar viitor, merita mentionat faptul ca aceasta si-a “tras” un venit brut de 14.000 lei/ luna. Ca si cum acest “salariu” nu era destul, femeia si-a angajat in urma cu cativa ani si fiul la CAR- Daniel Dobre. Daca la inceput Daniel a avut un salariu de 800 de lei lunar, acum acesta a ajuns la 4500 lei brut/ luna! Pe langa veniturile uriase incasate insa, umbla vorba ca Elena Dobre a facut o excursie trasnet asta vara, de doua saptamani, vizitand Germania, Anglia, Franta si Italia- cheltuielile fiind decontate tot prin CAR! Bonusurile au fost si ele nelipsite, femeia avand, in total, venituri imense raportate la posibilitatile economice din Costesti, oras in care multe familii se lupta sa traiasca de pe o zi pe alta.

Nereguli facute cu girul membrilor Consiliului de Administratie

Odata adus de “mamica” in cadrul CAR Costesti, Daniel Dobre a ajuns un fel de camatar, principala ocupatie a sa fiind telefoanele si vizitele de intimidare pe la cei care nu si-au platit la timp ratele la imprumuturi. Astfel, cei imprumutati sunt hartuiti fara mila, pe urmele lor fiind pus, la nevoie, si un executor judecatoresc care ii ameninta ca ii lasa fara bunuri sau case. In plus, dobanzile percepute la CAR au juns sa fie cam de doua ori mai mari decat la o banca comerciala- de aici si sumele mari aflate la discretia celor care conduc Casele de Ajutor Reciproc. Totusi, Elena Dobre si fiul sau nu puteau face singuri toate manevrele in CAR Costesti. Ca sa fie acoperiti, si-au tras de partea lor presedintele onorific al CAR Costesti- pe Gheorghita Ivascu- ale carei veniturui au crescut subit de la 700 la 3000 lei/ luna.  In plus, membrii Consiliului de Administratie, pe indemnizatii de mii de lei, au fost pusi sa faca ca Dobre, cei care se impotrivesc fiind inlaturati. Ce e si mai nefiresc insa este ca adunarile generale nu exista, asa cum prevede statutul CAR, la acestea participand de obicei cel mult cinci membrii. De altfel, sub obladuirea membrilor Consiliului de Administratie s-a facut si angajarea fiului lui Dobre, dar acestia n-ar trebui sa stea linistiti stiind ce au facut.

Uniunea Caselor de Ajutor Reciproc din Arges nu se implica

Transformarea CAR in ceva care aduce mai mult cu camataria, privilegiile si salariile uriase pe care le imparte “in familie” Elena Dobre nu au fost destul insa. Unii membrii CAR din Costesti au reclamat faptul ca nu primesc imprumuturi, in timp ce acolitii familiei Dobre – care stiu sa dea “comision”- fac cererea de imprumut si numaidecat incaseaza banii de care au nevoie. Aceste lucruri au fost posibile pentru ca fiecare CAR in parte, din cele peste 100 existente in Arges, isi face propriile reguli, chiar daca unele sunt mai “nesimtite” decat in alta parte. In plus, unele voci spun ca  Elena Oprea, directorul economic al Uniunii Caselor de Ajutor Reciproc din Judetul Arges, stie foarte bine ce se intampla la Costesti dar refuza sa se implice, din motive de “cardasie” sau dezinteres.