Marea Britanie si Irlanda au anuntat restrictii. EVZ va pune la dispozitie lista cu statele care ne primesc la munca.

Declaratiile arata o schimbare a politicii a Marii Britanii si Irlandei, state care si-au deschis piata muncii pentru statele intrate in UE in anul 2004.

Anuntul Londrei vine dupa o intensa campanie mediatica prin care s-au subliniat efectele negative ale imigratiei.

Decizia urmeaza unei lupte in cadrul guvernului de la Londra, scrie “The Times”, care subliniaza victoria lui Reid in fata ministrului de externe Margaret Beckett, o sustinatoare a migratiei libere a fortei de munca.

Invitati in agricultura

Migratia lucratorilor necalificati in Marea Britanie va fi limitata la sectorul agroalimentar si plafonata la un numar maxim de 20.000 de muncitori pe an. Lucratorii cu inalta calificare vor fi insa admisi, la fel ca in prezent, prin intermediul unui program existent.

Lucratorii romani calificati vor putea merge in continuare in Regat, pe baza permiselor de munca, pentru slujbe specifice, neocupate de localnici. In plus, restrictiile nu vor fi aplicate liber-profesionistilor, iar studentii vor putea munci cu jumatate de norma.

Noile reguli vor fi revizuite in termen de 12 luni. Pana atunci, angajatorii si angajatii vor avea obligatia sa respecte regulamentele, iar pentru depistarea cazurilor de munca la negru vor fi introduse controale si amenzi.

Dezamagire la Bruxelles

Comisia UE si-a exprimat, ieri, “regretul” fata de restrictiile impuse de Marea Britanie pentru imigrantii romani si bulgari, observand ca “statele care si-au deschis piata muncii pentru cei zece noi membri nu vor face acelasi lucru pentru Romania si Bulgaria”.

In ceea ce priveste Romania, in vreme ce ministrul-consilier al Ambasadei Romaniei la Londra, Raduta Matache, a declarat, potrivit BBC, ca restrictiile sunt “mai generoase” decat s-ar fi asteptat, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat mai degraba dezamagit.

Premierul a apreciat ca decizia Londrei este “o investitie proasta” pe termen mediu si lung, care cultiva teama si retinerea populatiei fata de UE si care incurajeaza neincrederea in valorile europene.

“Dezamagire” a fost cuvantul folosit si la Sofia, unde purtatorul de cuvant al MAE bulgar a anuntat posibilitatea introducerii de masuri reciproce fata de tarile care impun restrictii, o varianta inaintata, in urma cu cateva luni, si de presedintele roman Traian Basescu.

Romanii vor in Italia si Spania

Un studiu dat recent publicitatii de catre un ONG european arata ca romanii nu vor fi foarte afectati de restrictiile impuse la Londra, tinand cont ca marea lor majoritate prefera sa munceasca in tari ca Italia, Spania sau Germania.

Pana acum, doar trei tari, Finlanda, Estonia si Slovacia, au anuntat, in mod oficial, intentia de a deschide piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari, dar alte state intentioneaza sa faca acest anunt, in vreme ce un numar de membri UE vor aplica restrictii, eliberand, in paralel, permise de munca.

Situatia din UE

Aici e de noi!

Putem munci “la liber” in:

Finlanda

Estonia

Slovacia

Suedia

Scotia

Spania

Cipru

Polonia

Aici e mai greu!

Avem accesul restrictionat in:

Irlanda

Germania

Marea Britanie

Austria

Franta

Belgia

Luxemburg

Danemarca

Olanda

Merita incercat!

State indecise:

Ungaria

Cehia

Lituania

Letonia

Malta

Slovenia

Italia

Portugalia

Grecia

Libera circulatie

Cu vize pana in al 12-lea ceas

Cetatenii romani si bulgari vor avea nevoie de vize pentru intrarea in Marea Britanie pana la ora 12.00 noaptea in data de 31 decembrie 2006. Dupa acel moment, ei vor putea calatori liber in Regatul Unit daca au un document valid de calatorie in interiorul UE, a precizat ieri, intr-un comunicat, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Marea Britanie si Irlanda sunt singurele tari membre UE care au mentinut sistemul de vize pentru cetatenii romani. Ambasadorul britanic, Robin Barnett, a subliniat in mai multe randuri ca vizele vor fi ridicate inainte de aderarea Romaniei la UE.