“Casablanca” (1942) este unul dintre acele filme pentru care timpul nu trece. Este un film memorabil, o capodopera care a marcat secolul trecut si care isi va face loc cu usurinta si in viata secolului prezent. Si daca data trecuta am vorbit despre “Soimul Maltez”, filmul care l-a transformat pe Bogart in vedeta, acum o sa-l descoperim in ipostaza care l-a transformat in supervedeta secolului XX.

Studiourile Warner Bros. au avut grija sa construiasca o melodrama de razboi romantica, exact dupa instructiunile din carte. Dar rezultatul a depasit cu mult asteptarile. Cu decoruri exotice, intr-o fantastica Africa de Nord, Casablanca a reusit sa adune actori legendari, replici memorabile dar si extravaganta specifica Hollywood-ului in “epoca sa de aur”.

Melodia “As Time Goes By” este cea care ii face pe Rick (Humphrey Bogart) si pe Ilsa (Ingrid Bergman) sa isi spuna povestea in cafeneaua-cazino. Dar pentru multi, cel mai romantic personaj din film nu este Humphrey Bogart in smokingul sau alb si trenciul cu cordon, ci Claude Rains, nominalizat la Oscar pentru rol secundar, care interpreteaza rolul unui cinic dar romantic sef de politie. La finalul filmului, el este autorul celebrei replici“Acesta ar putea fi inceputul unei frumoase prietenii”.

Michael Curtiz, care a fost distins cu Premiul Oscar pentru regie, a realizat o poveste complicata, unde lucrurile erau bine asezate inainte ca razboiul sa distruga tot. Dar viata frumoasa a fost in Paris, acum fiecare are propriul destin pe care trebuie sa-l urmeze.

Filmul iti lasa impresia ca nu este terminat. Se si spune ca pana la final Humphrey Bogart nu a stiut daca se va sui in avion sau nu. Este un truc care te face sa vezi si sa revezi filmul ca sa poti sa iti dai seama ce s-a intamplat cu personajele in anii care au urmat.

Casablanca este un film care a primit Premiul Oscar, dar care nu trebuie vazut doar pentru aceasta distinctie, ci datorita povestii pe care o veti descoperi in spatele unei lumi in alb si negru, unde luxul si dezamagirile sunt la ele acasa. Daca vreti sa traiti sentimentul ca v-ati intors in timp, atunci urmariti si apreciati filmul care va depasi chiar si epoca noastra, Casablanca.

In urmatorul articol o sa descoperim filmul care i-a adus lui Bogart mult ravnita statueta si mai ales aprecierea specialistilor, “Regina africana“.