Maltodextrina este un carbohidrat care se gaseste frecvent in suplimentele sportive si in produsele procesate. Se afla in grupul zaharurilor cu indice glicemic ridicat si, uneori, poate indeplini o functie de ingrosare.

Este un ingredient frecvent in alimentele industriale. Din acest motiv, este necesar sa se stie care este implicatia sa in organismul uman si daca consumul lui este sigur pentru sanatate. Iata toate detaliile pentru a sti despre ce este vorba data viitoare cand vei citi acest cuvant pe eticheta unui produs alimentar.

Pentru ce se foloseste maltodextrina?

Functiile maltodextrinei pot fi mai multe, in functie de produsul in care se gaseste. In alimentele ultraprocesate, functioneaza ca un agent de ingrosare. Adaugarea ingredientului este capabila sa imbunatateasca caracteristicile organoleptice ale multor alimente.

Acest zahar se gaseste frecvent si in bauturile pentru sport, al caror obiectiv principal este acela de a intarzia aparitia oboselii. Consumul de maltodextrine in timpul exercitiilor fizice este capabil sa stimuleze resinteza glicogenului, potrivit cercetarilor publicate in Journal of Strength and Conditioning Research .

Mentinerea unor niveluri adecvate ale acestor rezerve de nutrienti reduce epuizarea si imbunatateste performanta. Glicogenul este un fel de rezerva de glucoza pe care ficatul o poate folosi atunci cand are nevoie pentru a creste productia de energie.

Maltodextrina se dovedeste a fi un tip de zahar, prin urmare, din grupul carbohidratilor.

Obtinerea maltodextrinei

In general, maltodextrina se prezinta ca o pulbere alba si solubila care poate fi facuta din diverse alimente. Printre acestea se numara orezul, porumbul si graul.

Pentru a obtine acest ingredient, este necesara supunerea alimentelor mentionate anterior unui proces industrial care le modifica proprietatile nutritive. Amidonurile sunt gatite la temperaturi ridicate, pentru a se adauga ulterior enzime care le accelereaza descompunerea. In final, se efectueaza un proces de hidroliza, din care se obtine maltodextrina.

Produsul final prezinta un aport energetic de 4 kilocalorii pe gram, la fel ca orice alt carbohidrat. In orice caz, ceea ce diferentiaza unele zaharuri de altele este indicele lor glicemic (IG), care este cunoscut sub numele de capacitatea nutrientilor de a creste nivelul de glucoza din sange.

In acest sens, maltodextrina are un IG mai mare decat zaharul de masa, motiv pentru care genereaza stres pancreatic ridicat dupa consum. Utilizarea continua va duce la epuizarea organelor si la probleme legate de insulina.

Este sigur pentru sanatate?

Desi maltodextrina este considerata sigura de Food and Drug Administration (FDA), adevarul este ca efectul ei asupra persoanelor sedentare este controversat. Exista suficiente dovezi stiintifice care sa afirme ca un aport excesiv de carbohidrati creste riscul de a dezvolta patologii metabolice.

In plus, unele cercetari publicate in Nutrients au reusit sa lege aportul de maltodextrina si alti aditivi alimentari cu o alterare a microbiotei intestinale. Acest proces creste inflamatia sistemica a organismului si, odata cu aceasta, incidenta patologiilor complexe si cronice.

In orice caz, in cazul sportivilor, intrebarea se schimba. Se recomanda un aport regulat de carbohidrati pentru a asigura inlocuirea nutrientilor pierduti in timpul exercitiilor fizice. Aceasta practica reduce incidenta leziunilor musculare.

Unul dintre scopurile nutritiei sportive este refacerea rezervelor de glicogen. Pentru aceasta, este necesara administrarea de carbohidrati, potrivit unui studiu publicat si in revista Nutrients .

Cand nu trebuie consumata maltodextrina?

Persoanele cu diabet sau probleme metabolice ar trebui sa evite consumul de acest tip de zahar cu indice glicemic ridicat. In caz contrar, sanatatea ta va avea de suferit. Pacientii cu aceste patologii raspund mai bine la o dieta lipsita de carbohidrati decat la consumul controlat al acestui tip de carbohidrati, sustin expertii.

De asemenea, nu este recomandat ca cei cu disbioza intestinala sa consume in mod regulat aditivi precum maltodextrina. Fiind capabila sa modifice microbiota, in acelasi mod in care poate favoriza cresterea excesiva bacteriana in zona proximala a intestinului subtire, duce la stari patologice.

Alternative de produs

Bauturile pentru sport sunt adesea suplimentate cu maltodextrina pentru a creste disponibilitatea de energie pentru sportivi.

Industria alimentara utilizeaza adesea produse alternative la maltodextrine, cu scopul de a garanta caracteristici organoleptice adecvate in alimentele rezultate. Cele mai comune sunt zaharul, mierea si melasa.

Acest lucru nu inseamna ca alternativele sunt mai sanatoase decat maltodextrina in sine, deoarece consumul ei regulat este, de asemenea, descurajat. Cel mai prudent si practic lucru este reglarea si reducerea aportului de carbohidrati, cu scopul de a imbunatati sanatatea. Cel putin aceasta premisa este corecta pentru persoanele sedentare.

La sportivi problema este diferita, deoarece zaharurile pot fi principalul substrat atunci cand vine vorba de generarea de energie. Cu toate acestea, este necesar si un anumit control pentru a se asigura ca efectele nu devin daunatoare.

La maltodextrina, un aditiv obisnuit

Dupa cum am vazut, maltodextrina indeplineste o serie de functii in industria alimentara. Dar, in general, nu este benefica pentru sanatate, ci dimpotriva. 

O restrangere totala a consumului acestuia poate sa nu fie necesara, dar este necesar sa fii la curent cu produsele care contin acest ingredient pentru a nu le ingera in mod regulat. Pentru a detecta prezenta maltodextrinei, nu exista nimic ca citirea etichetelor nutritionale.

Cu toate acestea, daca sunteti sportiv, puteti beneficia de acest carbohidrat, mai ales daca este adaugat in bauturile pentru sport. Consultati-l cu un profesionist in nutritie pentru a va sterge toate indoielile.