Asasinarea lui Roger Ackroyd (1926). Hercule Poirot s-a retras in satul King’s Abbot pentru a cultiva dovlecei, dar cand bogatul Roger Ackroyd este gasit injunghiat de moarte in biroul sau, el accepta sa investigheze cazul. Un mister tipic de crima din sat; sau asa pare pana la ultimul capitol cu ​​dezvaluirea sa uluitoare. Acest titlu ar fi laudat si astazi, chiar daca Agatha Christie nu ar fi scris niciodata o alta carte. Un succes inevitabil si inca controversat al fictiunii politiste.

Pericol iminent (1932)

Cu titlul original „Peril at End House”, ne este prezentat proprietarul sarac al End House, sarbatorind o petrecere in care artificiile camufleaza impuscatura care il ucide pe varul sau. Care dintre invitati este un criminal? Cu un ritm perfect, cu indicii subtile si inteligente, si o solutie neasteptata, dar total logica. In clasa ei, se limiteaza la perfectiune; asa ar trebui scrisa clasica poveste politista.

Misterul ghidului feroviar (1935)

Intitulat initial „The ABC Murders”, in ea, in ciuda avertismentelor prealabile, Hercule Poirot nu poate sa nu treaca cu vederea crimele lui Alice Ascher, Betty Barnard si Carmichael Clarke. Il poti opri pe ucigasul ABC inainte ca el sa ajunga la litera D? Acesta este unul dintre primele exemple ale romanului „ucigas in serie” in care acest clasic Christie se bazeaza pe o premisa minunat de simpla. Dar cati cititori sunt la fel de destepti ca Poirot?

Zece mici negri (1939)

Zece persoane sunt invitate pe o insula pentru weekend. Desi toti adapostesc un secret, raman increzatori pana incep sa moara, unul cate unul, pana cand in cele din urma nu mai ramane nimeni. Urmeaza panica atunci cand grupul realizeaza ca unul dintre ei este ucigasul. O combinatie perfecta de thriller si poveste politista. Reprezinta o mare realizare tehnica pentru Christie.

Cinci purcelusi (1943)

In urma cu saisprezece ani, Caroline Crale a murit in inchisoare in timp ce ispasise o inchisoare pe viata pentru otravirea sotului ei. Detectivul Hercule Poirot este rugat de fiica sa sa investigheze o posibila eroare judiciara si ii abordeaza pe ceilalti cinci suspecti. Acest roman sublim este o poveste subtila si plina de spirit, o poveste de dragoste elegiaca si un exemplu magistral de tehnica de povestire, cu cinci relatari separate ale unui eveniment devastator. Cea mai mare realizare a lui Christie.

Casa stramba (1949)

Familia Leonides locuieste cu totii impreuna intr-o casa nu atat de mica si stramba. Dar care dintre ei l-a otravit pe patriarh, Aristides? Crima din familia extinsa a oferit intotdeauna un teren fertil pentru Christie, iar acesta a fost unul dintre preferatele ei. Un alt exemplu de reinterpretare sinistra a unui cantec de leagan cu un final pe care editorii sai l-au considerat initial prea socant, chiar si pentru Agatha Christie.

Se anunta o crima (1950)

In satul Chipping Cleghorn, o crima este raportata in mici anunturi din ziarul local. Cand prietenii domnisoarei Blacklock se aduna pentru ceea ce isi imagineaza cu drag ca va fi un joc de salon, se pune in miscare un complot elaborat de crima. Aceasta a fost cea de-a 50-a carte a lui Christie si ramane unul dintre cele mai grozave momente ale domnisoarei Marple. Remarcabil si pentru situarea sa in Marea Britanie postbelica (un factor vital in complot).

Noapte eterna (1967)

Povestea este spusa de Michael Rogers care ne spune povestea casatoriei sale cu Ellie, o mostenitoare americana incredibil de bogata. Pe masura ce se instaleaza in casa lor de vis, devine clar ca nu toata lumea este foarte fericita pentru ei. Aici gasim o Christie foarte neobisnuita, deoarece aceasta poveste cu suspans amenintator ajunge la un punct culminant ingrozitor si arata ca nici dupa 45 de ani nu si-a pierdut puterea de a-si deruta cititorii. Este, fara indoiala, cel mai bun roman din ultimii 20 de ani.

Cortina (1975)

Ultimul caz al lui Poirot (publicat in 1975, dar scris in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial). In ea, un batran Poirot fragil se intoarce la scena primului sau caz, casa de tara Styles, acum o pensiune. Il cheama pe prietenul sau Hastings pentru a-l ajuta sa identifice criminalul pe care il suspecteaza ca este un oaspete. Christie foloseste fiecare truc din carte pentru a produce un cantec de lebada de neuitat, dar emotionant. Acest roman a fost scris in timpul Blitz-ului si pastrat intr-un seif pentru a fi publicat dupa moartea lui Christie. A fost publicata de fapt in octombrie 1975 (Christie a murit in ianuarie 1976), iar Poirot a primit un necrolog pe prima pagina in New York Times. Destul de piatra de hotar.

Razbunarea lui Nofret (1944)

Nicio lista cu cele mai bune carti ale lui Agatha Christie nu ar fi completa fara Death Comes as the End (Razbunarea lui Nofret), un roman de mister istoric izbitor care iese in evidenta printre lucrarile lui Christie. Povestea are loc in Egiptul antic si a fost inspirata de vizitele lui Christie in regiune cu Sir Max Mallowan, sotul ei arheolog. Este una dintre putinele povesti Christie care nu are loc in secolul al XX-lea.

Moarte la vicariat (1930)

Aceasta este prima (si probabil una dintre cele mai bune) povesti cu Miss Marple. Incepe cu uciderea colonelului Protheroe. Pitoresc sat englezesc St. Mary Mead este plin de suspecti, iar domnisoara Marple, o batrana blanda, cu parul alb, este la fata locului pentru a descoperi adevarul.

Cazul anonimului (1942)

Jerry Burton este un fost pilot care a suferit un accident. El a fost grav ranit si se afla in convalescenta in satul Lymstock impreuna cu sora sa Joanna. Ambele sunt foarte urbane. De indata ce se instaleaza, Jerry primeste o scrisoare urata. La fel si Joanna. Dar nu numai ei. Intregul oras incepe sa primeasca scrisori anonime. Doamna Symmington este gasita moarta din cauza unei supradoze. Misterul se adanceste atunci cand o servitoare din gospodaria Symmington este gasita ucisa. Sotia vicarului cheama un expert, si anume domnisoara Marple  Acesta este un roman captivant si complex si aproape sigur nu veti ghici cine este adevaratul criminal pana la sfarsit. Exista rasturnari de situatie neasteptate, dar toate capetele sunt bine rotite inainte de terminarea cartii.

Oglinda a crapat dintr-o parte in alta (1961)

Miss Marple se recupereaza de bronsita. Doctorul i-a ordonat sa fie atenta non-stop si geloasa domnisoara Knight va avea grija de ea. Sarcasmul domnisoarei Marple se pierde in cazul domnisoarei incordate Knight. Dupa cum spune batranul dr. Haydock, tot ce este nevoie pentru a o inveseli pe domnisoara Marple este o ucidere draguta si suculenta. Unul este chiar dupa colt. Marina Gregg este o vedeta de cinema celebra. Ea sufera de o boala mintala de cativa ani, dar a cumparat Gossington Hall. Lucreaza la o noua imagine si este optimist in privinta vietii intr-un sat englezesc, in vechiul sau conac victorian. El o invita pe Dolly Bantry la o petrecere dedicata unei organizatii caritabile. Vine ziua petrecerii. Sala este plina de oameni care spera sa arunce o privire asupra unui star de cinema important. Atentia se indreapta catre doamna Badcock cand moare. Incepe ancheta si se anunta o crima. In cele din urma, domnisoara Marple va avea nevoie de o investigatie amanuntita inainte de a putea rezolva crima. Va ajunge la timp?

Moartea pe Nil

Moartea pe Nil este un alt mister al Agatha Christie, plasat intr-o locatie exotica in care vinovatul nu are prea mult loc de scapare. Linnet Ridgeway are totul: o suma obscena de bani si o frumusete stralucitoare. Dupa cum spune cineva din oras, nu este corect sa aiba bani si frumusete. Ar fi trebuit sa fie urat! Linnet incalca codul fetei cand isi smulge iubitul Simon Doyle de la prietena ei fara bani Jackie. Hercule Poirot ii intalneste pe Simon si Linnet cand sunt in luna de miere in Egipt. Sotii Doyle se intalnesc cu Jackie, aparent din intamplare. Cand Poirot afla ca Jackie l-a urmarit pe Linnet si pe sotul ei, el o implora sa-i lase in pace. Linnet este gasita moarta si exista multe indicii care o indica pe Jackie drept ucigasa.