Am fost aseara la concertul caritabil “Tu stii ce e autismul?”, care a avut loc in Silver Church. Banii stransi vor fi folositi pentru a-i ajuta pe copiii autisti sa iasa din izolare. Intregul eveniment a fost organizat de un grup de studenti din Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Puzzle Romania.

Da, iata ca se intampla din ce in ce mai multe lucruri de bine in Bucuresti. Cum ar fi acest concert care i-a avut cap de afis pe Suie Paparude, Discoballs, Vunk, care au acceptat sa cante fara sa primeasca vreo suma. Biletul a costat 20 de lei, toate fondurile stranse mergand catre copii bolnavi de autism.

Atmosfera a fost intima, oamenii prezenti la eveniment zambeau, dansau se simteau bine, fetele de la Asociatia Puzzle mai treceau din cand in cand sa vada daca totul este in regula. Au fost multi copii care tot sareau pe ritmurile muzicii, o fetita pe role care dadea ture, cativa tineri care se agitau in primele randuri. Eu am stat mai in spate, ca sa am o imagine de ansamblu, dar mi-a placut ce am simtit.

Nu a fost ca la un concert obisnuit, cel putin eu nu am putut sa il percep ca un concert obisnuit, pentru ca mesajul social era mult prea puternic. Am vorbit putin cu fata de la intrare, Ortansa, care mi-a marturisit ca sunt putini oameni care stiu cu adevarat ce inseamna autismul. De fapt este vorba despre o boala caracterizata de “contact si comunicare limitata cu alte persoane si interese foarte restranse”.

Am avut o senzatie de bine cand am vazut ca oamenilor le pasa, cand am vazut-o pe Crina Mardale impreuna cu sotul ei la o masa la bar, aplaudand cu entuziasm trupa de copii X-plod, al carui solist este un pusti de vreo 11 ani, Andrei Comaroni, care canta la voce si la chitara. In formatie mai canta si fratele sau,  Cristian, alaturi de Mihai Cerbu (chitara) si fiul Crinei – Bubu, la tobe. La finalul concertului, solistul a spus: “Noi vrem ca toti copiii din lume sa fie sanatosi si sa poata canta alaturi de noi”.

Seara s-a incheiat cu trupa Vunk, care a revitalizat publicul si l-a determinat sa ceara un bis. Ultima melodie “Balada pentru o minune” a reprezentat finalul acestui eveniment caritabil.

La microfon au venit apoi organizatorii care ne-au multumit pentru implicare si ne-au spus ca au strans 40 de milioane(4000 lei) ce se vor duce la 3 familii ai caror copiii au fost diagnosticati cu Autism si la amenajarea unui spatiu pentru informare si consiliere a parintilor care se lupta cu  problemele ce apar odata cu acest sindrom.

Cineva din sala a aparut brusc si a spus ca doreste sa mai doneze inca 20 milioane(2000lei). Nu a vrut sa se urce pe scena si a preferat sa ramana anonim. Prezentatoarea – Mihaela Craciun i-a laudat modestia.

Si astfel s-a incheiat noaptea caritabila, nu inainte ca organizatorii sa imparta insigne in randul publicului. Copiii, parintii, tinerii, studentii, trupele au plecat cu zambetul pe buze. Cel putin asa s-a vazut din locul in care stateam eu, aproape de iesire.