Exista multe diete, asa ca nu este intotdeauna usor sa le cunosti pe toate in detaliu sau sa stii care sunt beneficiile si riscurile lor. Una dintre cele mai discutate tendinte in ultima vreme este postul intermitent, cunoscut si sub denumirea de „interval fasting” sau „ intermittent fasting” in engleza. Acest tip de dieta pe intervale este foarte popular in randul sportivilor si pentru multe persoane care doresc sa slabeasca se dovedeste a fi metoda definitiva. Dar ce este de fapt postul intermitent? Cum functioneaza? Care sunt beneficiile sale? Este periculos sa postesti asa?

Ce este postul intermitent?

Dupa cum sugereaza si numele, postul intermitent este un model de alimentatie ciclica, cu perioade de post si de mancare. Strict vorbind, nu este o dieta, ci mai degraba un program de alimentatie. Nu este vorba despre a te gandi exact la ceea ce ai de mancat, ci de a te concentra asupra momentului in care mananci.

Exista diferite metode de post intermitent. Cele mai populare sunt:

Metoda 16/8: cu ea poti manca 8 ore si trebuie sa postesti 16. Pe scurt, perioada normala de post include somn si inca cateva ore. Poti sari peste micul dejun, de exemplu, si sa iei prima masa la pranz si sa continui sa mananci pana la ora 8.

Dieta 5:2: ideea este ca timp de doua zile pe saptamana sa iti reduci aportul de calorii la maxim 500-600 de calorii pe zi. Zilele nu trebuie sa fie consecutive. In celelalte cinci zile poti manca ce vrei.

Mananca, opreste-te, mananca: acest tip de post intermitent alterneaza zilele de post cu zilele de mancare. Mananci ce vrei timp de 24 de ore si apoi iei o pauza completa a doua zi. Trebuie sa repeti acest model o data sau de doua ori pe saptamana. Sunt permise bauturile fara calorii (cum ar fi cafeaua neagra, ceaiul neindulcit etc.).

Beneficiile postului intermitent

Cum afecteaza organismul? Postul intermitent face mult mai mult decat sa va restrictioneze aportul de calorii. De asemenea, schimba hormonii corpului, astfel incat acestia sa poata utiliza mai bine depozitele de grasime. Apar urmatoarele modificari:

Postul intermitent imbunatateste sensibilitatea la insulina, mai ales in combinatie cu exercitiile fizice. Acest lucru este foarte important pentru persoanele cu probleme de greutate, deoarece nivelurile mai scazute de insulina sunt asociate cu o ardere mai buna a grasimilor.

Opusul este rezistenta la insulina. Unele studii au aratat ca cresterea in greutate poate interfera cu capacitatea insulinei de a scadea nivelul zaharului din sange, rezultand mai multa insulina. Acest lucru promoveaza depozitarea grasimilor.

Secretia de hormon de crestere creste, accelerand sinteza proteinelor si facand grasimile disponibile ca sursa de energie. Aceasta inseamna, pe scurt, ca ardeti grasimile si va construiti muschii mai repede. Acesta este motivul pentru care hormonul de crestere este luat in cantitati mari in culturism ca agent de dopaj.

In plus, conform studiilor, postul activeaza autofagia, care elimina celulele deteriorate, contribuie la repararea si ajuta la procesul de regenerare al organismului.