Dupa evolutia rapida a procesului pentru abuz sexual impotriva Printului Andrew, Palatul Buckingham a emis o declaratie prin care anunta ca Andrew isi va pierde toate patronajele si titlurile militare ramase (cum ar fi Colonelul Garzii Grenadier). In plus, el nu isi va mai folosi stilul RHS („Alteta Sa Regala”).

Acesta este un pas intarziat dupa ce Andrew a parasit efectiv viata publica in urma interviului sau dezastruos Newsnight, unde a incercat in mod neconvingator sa abordeze acuzatiile de agresiune sexuala aduse impotriva lui de Virginia Giuffre.

La sfarsitul anului 2019, unele titluri si atributii au fost suspendate „pentru viitorul previzibil”, creand posibilitatea ca Andrew sa se intoarca la viata publica in viitor. Acum ca procesul impotriva lui este in curs de proces (cu exceptia cazului in care se ajunge la o intelegere in afara instantei), palatul a decis sa-i elimine cu totul titlurile.

Ca printul Andrew nu se va intoarce niciodata in viata publica este implicit in declaratia palatului, deoarece toate patronajele si pozitiile militare vor reveni Reginei. Avand in vedere varsta reginei, probabil ca le va redistribui altor membri ai familiei regale.

Aceasta decizie este similara cu cea luata cu Printul Harry si Ducesa de Sussex in 2019, cand s-au retras din rolurile lor de seniori regali. Atunci, Regina a anuntat ca nepotul ei si sotia sa nu vor mai folosi titlul de ASR.

Andrew este acum in aceeasi pozitie, desi din motive destul de diferite. Formal, toti trei isi pastreaza titlul de ASR, dar nu il vor folosi in calitate oficiala. Dificultatea pentru Regina este ca atat Printul Harry, cat si Printul Andrew au dreptul sa-si pastreze titlul in conformitate cu Letters Patent emis de George V in 1917 (acesta este un document legal care exprima efectiv dorintele monarhului). Ar fi nevoie de o alta scrisoare de patenta pentru ca un titlu de RHS sa fie eliminat de la cineva.

In 1996, asta s-a intamplat cu Diana, Printesa de Wales, in urma divortului ei de Printul Charles. Acest lucru a fost extrem de controversat la acea vreme, dar arata ca este posibil ca cineva sa-si piarda oficial titlul de RHS.

Marele Duce de York

Cu toate acestea, Andrew nu a pierdut totul. El isi pastreaza de la nastere titlul de „print” si ramane Ducele de York, care este o nora. Potrivit legii, atat titlurile, cat si notoriile sunt forme de proprietate necorporala (ereditari incorporale). Un principiu general de drept este ca bunurile nu pot fi pur si simplu confiscate de la cineva fara autorizatie legala prealabila. De asemenea, el ramane in linia de succesiune pentru tron.

Din nou, trebuie sa ne intoarcem la 1917, de data aceasta sa luam in considerare exemplul Legii privind privarea de titluri. Acest lucru a permis ca notoriile si titlul de „print” sa fie eliminate celor „care, in timpul razboiului actual, au purtat arme impotriva Majestatii Sale sau Aliatilor Sai sau care au aderat la dusmanii Majestatii Sale”.

Ducele de Albany, Ducele de Cumberland si Teviotdale si Ducele de Brunswick si-au pierdut cu totii nobilimea deoarece erau ofiteri in armata germana in timpul primului razboi mondial. In mod similar, pentru ca ducatul lui Andrei si titlul de print sa fie eliminate, ar fi necesar un act al parlamentului. Este putin probabil ca aceasta sa fie o prioritate pentru deputati in acest moment.

Privind in viitor, cand Andrew va muri, ducatul va muri odata cu el, deoarece nu lasa niciun mostenitor barbat. In mod traditional, noria ar merge catre al doilea fiu cel mai mare al monarhului (fiul cel mare devine print de Wales si duce de Cornwall). Poate ca atunci cand va veni momentul, printul Louis ar putea prefera un alt titlu pentru a evita orice asociere cu unchiul sau mare.

Andrew isi pastreaza si functia de consilier de stat. In cazul in care regina nu isi poate indeplini obligatiile legale formale din cauza unei boli, consilierii de stat isi pot indeplini acele indatoriri in numele ei. Acest lucru este prevazut de Actele Regency din 1937 pana in 1953, care precizeaza ca primii patru din linia succesiunii majore (care in acest caz este de 21, nu de 18), sunt numiti ca consilieri. Asta inseamna in prezent Printul Charles, Printul William, Printul Harry si Printul Andrew. Se asteapta ca doi sa actioneze impreuna, care, daca este necesar, ar fi Printul Charles si Printul William. Din nou, pentru ca acest lucru sa se schimbe, ar fi necesar un act al parlamentului.

Exista si alte probleme cu Regency Acts, ceea ce face reforma mai probabila in viitorul apropiat, mai ales cand Printul Charles devine rege. Acest lucru ar crea oportunitatea de a aborda mai detaliat pozitia atat a Printului Harry, cat si a Printului Andrew.

Ducatul si pozitia lui Andrew de consilier de stat inseamna ca separarea printului Andrew de viata regala nu este complet completa, dar este atat de departe cat poate regina deocamdata. Restul este la latitudinea Parlamentului.