In contextul social actual, aproape jumatate (46%) din populatia Uniunii Europene traia in apartamente, in anul 2019, in timp ce putin peste o treime (35%) traia in case detasate si aproape o cincime (19%) traia in case semi-detasate sau terasate, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Actual, apartamentele sunt cel mai obisnuit tip de locuinta in 14 state membre, in special in Letonia (unde 66% din locuitori traiesc in apartamente), Spania (65%) si Estonia (61%).
In contrast, mai mult de doua treimi dintre locuitori traiesc in case decomandate in Croatia (68%), urmata de Slovenia (66%), Ungaria si Romania (ambele cu 65%).
Doar Olanda si Irlanda sunt singurele state membre UE unde mai mult de jumatate din locuitori traiau in 2019 in case semi-detasate.
In ceea ce priveste raportul dintre proprietari si chiriasi, Romania avea in 2019 cel mai mare procent de persoane care traiau in casa sau apartamentul pe care il detin (96%), urmata de Ungaria (92%), Slovacia (91%) si Lituania (90%). La polul opus, se afla Austria si Germania unde 55% respectiv 51% dintre locuitori traiau in casa sau apartamentul pe care il detineau in proprietate. La nivelul UE, in 2019, sapte din zece persoane traiau in casa sau apartamentul pe care il detineau in proprietate.
Insa o analiza mai atenta arata ca 44,8% din populatia UE traia in 2019 intr-o locuinta in proprietate fara un credit imobiliar neachitat. In Romania, Croatia si Bulgaria ponderea era mai mare de 80%, in timp ce in multe state membre din vest si nord ponderea este mult mai mica, variind intre 8,5% in Olanda si 37,4% in Irlanda.