In cadrul festivalului de Arhitectura, vor avea loc, expozitii, conferinte, spatii de relaxare si de creatie, la cel mai mare festival, organizat la Iasi.

Prima editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative romanesti, in perioada 2-6 iunie 2021, va surprinde publicul cu o serie de festivaluri. Architecture, festivalul de arhitectura, se va alatura Romanian Fashion Week, Moldova Film Festival, Musicalling, Visual Arts, Expo (in)between si VegFest.

Astfel, organizate de ProEvent, Bahlui Vision si Walk & Talk, powered by George, primul banking inteligent, sunt doua mari evenimente din cadrul Architecture. Festivalul beneficiaza, totodata, de sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si de cel al Asociatiei Studentilor Arhitecti Iasi, iar curatorul acestei sectiuni este Platforma SHARE Architects.

Intre surprizele pregatite pentru Iasi de George, primul banking inteligent, in cadrul zilelor RCW, este o pictura murala realizata de artista Wanda Hutira, opera urmand a fi expusa pe Podul Avram Iancu (fostul pod Trancu). Totodata, vor fi instalate mai multe piese de mobilier urban de design, care vor imbogati zona de promenada a Raului Bahlui si unele parcuri din Iasi, transformandu-le in adevarate oaze de relaxare si de creatie, dupa modele similare din mari orase europene.

Iar Bahlui Vision, organizat in cadrul RCW si cu sprijinul Palas si al Primariei Iasi, va gazdui o serie de evenimente spectaculoase, care se vor desfasura pe Splai Bahlui mal stang (Podu Ros – Iulius Mall).

Tramvaiul creatorilor, unul dintre evenimentele Bahlui Vision, va muta, pentru doua zile, activitatea artistica in interiorul ,,Tramvaiului artelor”, vehicul personalizat tematic prin pictura in cadrul proiectului cultural ,,Iasi – orasul tramvaielor pictate”. Organizatori sunt: Asociatia Tramclub Iasi, cu sprijinul Companiei de Transport Public Iasi si al Universitatii Nationale de Arte ,,George Enescu” Iasi.

Dar si expozitia de desen si arhitectura ,,Great Monthly Challenge”, un alt eveniment din cadrul Bahlui Vision, va incanta publicul cu lucrarile digitale ale unor artisti talentati ai Facultatii de Arhitectura din Iasi.

Patru picturi murale de aproximativ 8 mp, care se vor ,,prelinge” de pe fiecare dintre cele patru picioare ale Podului Avram Iancu peste taluzul betonat al albiei Bahluiului, vor fi cuprinse in evenimentul Pictura murala Artipica. Bahlui Vision va mai surprinde publicul cu un workshop dedicat constructiei de barcute realizate din materiale reciclate.

O alta surpriza este ,,Walk and Talk with an Architect”, eveniment in cadrul caruia cinci voluntari arhitecti/studenti la Arhitectura vor purta cate o pancarta cu textul ,,Hai sa vorbim Arhitectura!” si vor incuraja trecatorii sa faca o plimbare de-a lungul Bahluiului, timp in care vor vorbi despre arhitectura.

Asociatia Studentilor Peisagisti Iasi a pregatit, pentru zilele Architecture, ,,Pavilion ASAI. Prin ochii altora”, o instalatie interactiva care abordeaza tema pandemiei si cum s-a schimbat modul in care relationam. Scopul este oferirea unor sugestii prin care arhitectura si gestionarea spatiului ne pot permite moduri alternative de interactiune.

Mai mult, in cadrul Festivalului Architecture este organizat si Walk & Talk, powered by George, primul banking inteligent. Walk & Talk este un concurs pentru instalatii dedicate activarii Raului Bahlui, intre Podul de Piatra si Campusul Tudor Vladimirescu din Iasi. Castigatorul Concursului Walk & Talk, competitie in care au fost inscrise 15 lucrari, a fost desemnat de juriul RCW in data de 28 aprilie 2021 si este Sebastian Comanescu, autorul proiectului ,,Sowing Futures”.

,,Sowing Futures” este o instalatie reactiva compusa dintr-o structura organica realizata din panouri metalice, animata din interior de lumina si fum si elaborata folosind tehnici de design computational. ,,Samanta, ca obiect conceptual, insoteste cultura umana inca de la stabilirea primelor societati agrare. Reprezinta atat originea, cat si punctul terminus al unui ciclu; face trimitere la relatii metaforice ale dezvoltarii. Instalatia propune plantarea unei seminte metaforice pe malul Bahluiului. Lumina si fumul din interior vor invita publicul la contemplarea unui viitor al carui potential nu este dezvoltat inca”, arata Sebastian Comanescu, in prezentarea lucrarii cu care a castigat Concursul Walk & Talk.

Alte doua proiecte inscrise in competitia Walk & Talk, Orizont 360, o lucrare realizata de Teodora Alexandra Moraru si de Alexandru Mihalachi, si Muza, o lucrare apartinand lui Felix Aftene, au fost premiate de George, primul banking inteligent. Astfel, cele doua opere vor fi expuse pe axa de desfasurare a Romanian Creative Week: Copou, Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, Palatul Culturii, Palas, Splai Bahlui.

,,Dupa un an greu in care fiecare am resimtit distantarea sociala, proiectul Walk & Talk, parte a evenimentului Romanian Creative Week, este o invitatie la reconectare, la a iesi in aer liber in mod responsabil si la a te bucura de o frumoasa parte a orasului Iasi, malul Raului Bahlui.

Lucrarea castigatoare a Concursului Walk & Talk, Sowing Futures, si cele doua lucrari premiate de George, primul banking inteligent, Muza si Orizont 360, vorbesc atat despre un viitor optimist, despre inspiratie si reconectare, cat si despre tehnologia care ne poate ajuta sa ne imbunatatim vietile.

Gandita ca o intarire a mesajului de optimism si reconectare, pictura stradala realizata de Wanda Hutira si sustinuta de George impleteste elemente de tehnologie, referinte la viitor si comunitate”, este mesajul cu care George, primul banking inteligent ii intampina pe ieseni la Romanian Creative Week.

Orizont 360 este o instalatie artistica ce propune oglindirea mediului inconjurator, avand ca scop oferirea unui fragment de orizont fiecarui om care doreste sa interactioneze cu el. Conform autorilor lucrarii, prin panourile reflectante rotative, instalatia va genera o imagine aflata in continua schimbare, imagine care va fi modificata mereu de persoanele din jur.

Muza, realizata de Felix Aftene, este, asa cum spune autorul, imaginea muzei orasului Iasi, reprezentata printr-o pisica inaripata, de un albastru electric. Amplasata pana in prezent in mai multe locuri din Iasi, pisica, care ia diverse forme, are rolul de a starni imaginatia privitorului si de a-l invita la meditatie.

In acest fel, Iasul se va transforma, intre 2 si 6 iunie 2021, in nucleul creativitatii din Romania, gazduind, in cadrul Romanian Creative Week, nume sonore din domenii precum moda, arhitectura, muzica, film, publicitate, new media, design industrial. RCW este organizat de Federatia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federatie patronala reprezentativa la nivel national ce activeaza in sectorul Industriilor Creative din Romania. Infiintata la Iasi, in 2011, FEIPC a organizat pana in prezent peste 50 de actiuni de promovare nationala si internationala a industriilor creative romanesti.