Indiferent de motivatia personala pentru pierderea in greutate , beneficiile de a fi la o greutate sanatoasa sunt incontestabile. Pierderea in greutate poate fi foarte benefica pentru sanatatea dvs. pe termen lung daca sunteti supraponderali. Cu toate acestea, este important sa o faci intr-un ritm sensibil, deoarece pierderea in greutate foarte rapida poate duce la complicatii grave de sanatate si la efectul „yo-yo” in viitor. O rata sanatoasa si durabila a pierderii de grasime este de aproximativ 1 pana la 2 kilograme pe saptamana. Puteti obtine acest lucru creand un deficit caloric de 500 pana la 1.000 de calorii pe zi. Combinati o dieta sanatoasa cu exercitii fizice obisnuite pentru a pierde in greutate, fara a experimenta efectele negative asupra sanatatii ale scaderii excesiv de rapide.

Majoritatea oamenilor care urmeaza diete de slabit rapide redobandesc jumatate din greutatea pe care au pierdut-o dupa doar un an. Si mai rau, aproape toti cei care urmeaza o dieta isi recapata toata greutatea pe care au pierdut-o dupa 3–5 ani.

Pierderea rapida in greutate poate parea un obiectiv bun, dar poate fi in detrimentul sanatatii tale. Pierderea in greutate usoara este, de asemenea, mai usor de recuperat, in timp ce greutatea pe care o pierdeti incet si constant este mai probabil sa ramaneti in afara. Ia un moment pentru a afla fapte cheie despre pericolele de pierdere rapida in greutate.

Specialistii avertizeaza ca pierderea rapida in greutate este, de obicei, rezultatul unor schimbari ale stilului de viata care nu sunt durabile peste termen scurt. S-ar putea sa poti pierde rapid in greutate, mergand in alimentatie si exercitii fizice, dar corpul tau nu il poate mentine la nesfarsit – si, din moment ce nu te-ai antrenat sa te adaptezi la schimbarile permanente ale stilului de viata, esti mult mai probabil sa reveniti la vechile tale obiceiuri si castiga din nou toata greutatea asta pierduta rapid.

Este posibil sa nu pierdeti doar grasime

Un alt pericol de a pierde in greutate prea repede, dupa cum subliniaza dr. Hensrud, este ca probabil nu veti pierde doar grasime. O rata normala si sanatoasa de pierdere in greutate este de unu la doua kilograme pe saptamana. Deoarece pentru corpul tau este greu sa arzi un numar mare de calorii in grasimi intr-un timp scurt, greutatea pe care o pierzi ar putea fi formata din apa sau muschi (tesut slab).

Pierderea rapida in greutate are multe efecte secundare potentiale

O varietate de afectiuni grave sunt asociate cu pierderea rapida in greutate. Conform WebMD, acestea includ dezechilibrele electrolitilor, malnutritia, calculii biliari si deshidratarea. Oboseala, iritabilitatea, durerile de cap, constipatia, ametelile, menstruatia neregulata, pierderea muschilor si pierderea parului sunt alte efecte secundare potentiale.

Pastilele pentru pierderea in greutate rapida pot contine ingrediente periculoase

In 2009, FDA a avertizat ca a descoperit 72 de produse fara scadere in greutate, care ar putea compromite sanatatea consumatorilor. Printre ingredientele din aceste 72 de produse s-au numarat o serie de produse farmaceutice nereportate, inclusiv rimonabantul, un medicament neaprobat pentru utilizare in SUA si medicamentul anti-criza fenitoina. Efectele secundare posibile ale acestor medicamente includ atacuri de cord, convulsii si accidente vasculare cerebrale.

Pastilele de slabit care contin ephedra pot avea efecte secundare grave

In 2004, FDA a interzis un ingredient popular pentru pastile, cunoscut sub numele de ephedra, dupa ce s-a descoperit ca creste riscul de accidente vasculare cerebrale si atacuri de cord. Cu toate acestea, unele produse care contin efedre pot inca sa-si croiasca ilegal pe piata. Multe alte ingrediente pentru pastile sunt inca testate. Din acest motiv, cel mai bun mod de a evita pericolele posibile ale pastilelor dietetice este pur si simplu sa evadati.