Endometrioza este o boala destul de necunoscuta, periculoasa, insa curabila. Este o boala destul de necunoscuta, periculoasa, insa curabila, drept pentru care e recomandat sa citesti mai multe despre ea…

Care sunt cauzele endometriozei

?Cauza exacta a endometriozei este inca necunoscuta. Boala se manifesta atunci cand mucoasa uterina apare in uter, precum si in alte locuri precum cavitatea abdominala, ovare, trompe uterine, vezica urinara si tesutul conjunctiv.

Sarcina si menopauza impiedica dezvoltarea bolii. Schimbarile tesutului in corpul unei femei au loc in cicluri si astfel problemele asociate cu diferite boli apar in acelasi mod. Mucoasa uterina se desprinde din cavitatea uterina in fiecare luna si acelasi lucru se intampla si cu tesutul din afara uterului. Endometrioza poate lipi organele unele de altele (adeziuni), ceea ce schimba functiile acestora.

Daca mama are endometrioza, fiica este predispusa la aceasta afectiune.

Cat de comuna este endometrioza?

Prin examinarea vaginala cu ultrasunete s-a descoperit ca endometrioza este mult mai comuna decat s-a considerat initial. Daca mama are endometrioza, cel mai probabil ii va transmite aceasta afectiune si fiicei. Mai mult de o zecime din femei au endometrioza, care poate fi asociata cu dureri puternice si, potrivit estimarilor, fiecare tanara care se plange de menstruatii severe are aceasta boala. Ea este si cauza infertilitatii pentru o treime din femeile care nu pot concepe copii.

Simptomele endometriozei

Menstruatiile dureroase sunt cele mai tipice simptome. Durerea din cavitatea pelvina apare inainte de menstruatie si poate dura si cateva zile si dupa. Alte momente dureroase sunt cele ale ovulatiei, ale urinarii si timpul actului sexual sau al digerarii alimentelor. In afara de durere, simptomele tipice sunt sangerari severe (uneori mai grave decat in timpul menstruatiei normale) si infertilitate.

Tratamentul pentru endometrioza

Endometrioza depinde de hormoni. Asta inseamna ca bunastarea pacientei este afectata de sarcina si menopauza. Hormonii influenteaza dezvoltarea bolii, aceasta variind in functie de cauza, asa-numita influenta hormonala. Medicamentele hormonale, cum ar fi pilulele cotraceptive, derivatii de hormoni sexuali masculini, hormonul sarcinii si progesteronul imbunatatesc doar conditia temporara, deoarece boala reapare in cazul in care tratamentul este intrerupt.

Operatia ramane cel mai eficient mod de a indeparta endometrioza

Eliminarea tesutului excesiv, de exemplu prin operatie, este in continuare tratamentul cel mai eficient, procedura implicand o mica incizie. Cu noile teste de diagnosticare, prin laparoscopie, boala poate fi detectata mai devreme. Aceste teste permit asa-numitul tratament conservator prin care organul si functia raman intacte.

Uneori, insa, este necesara o taietura mai mare atunci cand chirurgul stabileste in timpul unei operatii ca procedura laparoscopica nu este suficienta. In cazul in care se efectueza interventia chirurgicala fara daune ale sistemului reproducator, functia lor este restaurata, indiferent de stadiul bolii.Astfel, 60% din femeile carora li s-a eliminat cu succes endometrioza au ramas insarcinate dupa un an sau doi.

Dupa interventia chirurgicala exista inca riscul reaparitiei endometriozei, dar aceasta este incurabila numai in cazuri rare.

Endometrioza nu cauzeaza probleme sarcinii

Cum cauzeaza endometrioza infertilitate?

Jumatate din femeile diagnosticate cu endometrioza nu au probleme cu fertilitatea. Endometrioza cauzeaza infertilitate in doua moduri: prin indepartarea uterului, ceea ce se intampla nu cu mult timp in urma. Asta inseamna ca femeile nu mai puteau avea copii din cauza indepartarea uterului si a overelor, dar numai in cazurile cele mai grave ale bolii. Aceasta este insa, dupa cum spun ginecologii, intr-adevar ultima solutie pentru endometrioza.

Endometrioza este detectata la 30% din femeile infertile. Tesutul mucoasei uterine de multe ori obstructioneaza calea ovulului, astfel ca medicii recomanda femeilor sa se decida sa faca un copil cat mai repede posibil deoarece boala se poate agrava, reducandu-se astfel sansele conceptiei. Endometrioza nu cauzeaza probleme in timpul sarcinii.