Antreprenorul se confrunta, in fiecare zi, cu noi provocari care sunt conditionate de viteza inovatiilor tehnologice si de noua etica in afaceri pe care o implica. Traim intr-o epoca a schimbarilor intr-o lume globalizata. Ceea ce era valabil ieri poate sa nu mai fie valabil astazi. Antreprenorul este, pentru multi ganditori, „supraomul” timpului nostru. El este chemat sa conduca transformarile societatii. Modul de a face fata acestor responsabilitati este esential de indeplinit ca profesionisti care decid liber.

Importanta eticii in afaceri

Sute de scoli de afaceri din intreaga planeta pregatesc in fiecare an mii de viitori lideri gata sa faca fata provocarilor prezentului si viitorului. Domeniile de activitate ale acestor scoli si criteriile de masurare a excelentei lor sunt foarte variate: specializare, salarii, prestigiu international etc. Cu toate acestea, putine dintre aceste scoli si-au dat osteneala sa formeze lideri capabili de adaptare pe termen lung intr-un mediu din ce in ce mai dinamic si global, folosind o abordare etica.

La IEBS credem ca formarea in etica este cheia oricarei scoli de afaceri care doreste sa ofere studentilor sai mai mult decat cunostinte tehnice. In fiecare zi, sute de manageri se confrunta cu noi provocari, care sunt conditionate de viteza inovatiilor tehnologice si a globalizarii.

Aceste provocari sunt printre cele care nu pot fi rezolvate cu o simpla foaie de calcul. Traim intr-o epoca a schimbarilor intr-o lume globalizata. Ceea ce era valabil ieri poate sa nu fie valabil astazi sau maine. Acolo unde ieri nu a existat niciun tert vatamat de o decizie de afaceri, astazi sunt mii. Acolo unde ieri nu a fost mediatizat, astazi sunt milioane de cetateni anonimi cu o camera mobila si o conexiune la internet capabila sa zguduie companiile si guvernele.

Realitatea si inovatiile ruleaza mai repede decat guvernele: reglementarile si legile nu se pot adapta rapid la schimbari, astfel incat compania se confrunta cu dileme de actiune cu mult inainte ca guvernele sa adopte legi pentru a pune ordine in acest sau acel domeniu.

O astfel de incertitudine in mediu face ca etica sa fie mai necesara ca niciodata in randul profesionistilor, directorilor si antreprenorilor. Multe dintre cele mai mari companii din lume nu mai discuta despre importanta eticii in organizatiile lor; mai degraba, ei cauta modalitati de aplicare. In mod clar, etica este o disciplina de management si o abilitate cheie pentru urmatoarea generatie de lideri.

Ce este Etica in Afaceri?

Cu ani in urma, sociologul Raymond Baumhart a pus aceasta intrebare unui grup de directori corporativi. Printre raspunsuri au fost urmatoarele:

  • Etica este ceea ce sentimentele mele imi spun despre ce este bine si ce este gresit.
  • Etica are de-a face cu sentimentele mele religioase.
  • Comportamentul etic inseamna a face ceea ce dicteaza legea.
  • Etica consta in a ne comporta asa cum accepta societatea.
  • Nu stiu ce este etica.

Multi oameni tind sa identifice etica cu sentimentul lor interior de bine si rau: dar a fi etic nu are mare legatura cu respectarea sentimentelor personale. De fapt, sentimentele personale sunt adesea lipsite de etica.

Nici nu este corect sa identificam etica cu religia. Multe religii sustin anumite standarde etice. Dar daca etica intra doar in sfera religiei, aplicarea ei ar fi valabila doar pentru practicantii fiecarui crez; si totusi etica se aplica atat celor religiosi, cat si celor atei.

A fi etic inseamna si a nu respecta legea. Legea incorporeaza adesea principii etice la care majoritatea populatiei le subscrie. Dar legile, ca si sentimentele, se pot abate de la ceea ce este etic. De exemplu, legile privind segregarea rasiala.

In cele din urma, etica nu inseamna comportamentul acceptat de societate. Daca da, pentru a fi etici ar trebui mai intai sa aflam ce accepta societatea, ceea ce ar fi destul de complicat in acele cazuri in care nu exista un consens social clar si coplesitor: Multi oameni accepta avortul si multi altii nu, de exemplu .

Deci, ce este etica? Indiferent de diferitele teorii enuntate de-a lungul istoriei, putem rezuma etica drept principiile care guverneaza luarea deciziilor in mod liber si responsabil. In cadrul acestei definitii se regasesc toate principiile pe care se bazeaza existenta noastra in societate: Drepturi, obligatii, beneficii pentru societate, corectitudine, onestitate, loialitate, drept la viata privata, egalitate etc.

Ce este Etica in Afaceri?

Potrivit multora, criza financiara globala care a inceput in 2007 a fost cauzata de „comportamentul iresponsabil” al sectorului bancar si financiar, orbit de nerabdarea lor de a-si urmari profitul pe termen scurt. Sub aceasta prisma, conduita bancilor nu era „responsabila” sau „etica” sau „durabila”. De atunci, ochii s-au indreptat catre scolile de afaceri de renume international, unde majoritatea directorilor responsabili pentru acele banci au fost educati.

Aceasta situatie face ca etica in afaceri sa capete o noua putere. De fapt, majoritatea celor mai renumite scoli de afaceri isi relanseaza serios disciplinele de etica in toate programele lor.

Pentru multi oameni, companiile sunt interesate doar sa faca bani si nu vad dincolo de asta. Capitalismul in forma sa cea mai pura. A castiga bani nu este rau in sine. Eu personal cred ca a face bani este foarte bine: este modul in care se fac banii care face ca o companie sa se comporte etic sau nu.

Etica in afaceri astazi

Toate societatile, fara exceptie, au o structura de valori care defineste standardul de conduita al membrilor sai. Dar astazi este extrem de dificil sa gasim sau sa definim care este acea structura morala in societatea in care traim. Daca ceva caracterizeaza societatea noastra, este fragmentarea si contradictiile aparente.

In timpul nostru, o supraaglomerare extrema a tuturor aspectelor vietii coexista alaturi de un individualism la fel de radical. Valorile morale ale indivizilor de astazi sunt „personalizabile” ca bun de consum: putem alege dintr-o gama larga, fiecare individ fiind suveran. De aceea exista in acelasi loc si timp o infinitate de crezuri si coduri de conduita aparent contradictorii. Structura comuna rezultata este o morala minima care se reduce la Declaratia Universala a Drepturilor Omului si un pozitivism moral care se multumeste doar in a cere respectarea legislatiei in vigoare.

Intr-o lume atat de difuza, un antreprenor, ca lider si ca creator, trebuie sa fie atent la intrebarile si dilemele etice importante care vor aparea fara indoiala in fata lui, care in absenta unei suprastructuri clare de valori, vor aparea difuz. Constientizarea, asadar, a existentei dilemelor, este pasul necesar pe care ne dorim sa-l faca elevii.

Adesea, tehnica este inaintea nu numai fata de legislatie, ci si fata de Etica in sine. De aceea este inevitabil, la un moment dat al procesului, sa te opresti si sa te gandesti la anumite intrebari. Valorile etice care trebuie aplicate in fiecare situatie arata o aparenta contradictie intre evolutia neincetata a tehnicii care, totusi, trebuie sa coexiste intre oameni, ale caror principii sunt guvernate intr-un mod poate mai universal. Daca te intereseaza subiectul, poti vedea  dezbaterea despre masinile autonome sau autonome.

Cand ati intrebat cum ar trebui sa „gandeasca” Google Car, nu este usor sa gasiti un raspuns. Nimeni nu mai este surprins de propunerea masinii autonome, care functioneaza fara a fi nevoie de sofer. Exista mai multe companii care conduc proiecte in acest context. Poate datorita capacitatii media mai mari, proiectul Google, Google Self-Driving Car Project, iese in evidenta. 

In februarie 2016, NHTSA (un organism care reglementeaza siguranta circulatiei rutiere in SUA) a declarat ca considera ca sistemul care inlocuieste soferul in vehiculele Google este la fel de legal ca si o persoana care a obtinut permisul corespunzator.

Astfel, se pare ca momentul in care oamenii si masinile coexista conducand pe strazi este din ce in ce mai aproape. Si, inevitabil, vor aparea situatii conflictuale care vor trebui rezolvate din toate punctele de vedere.

Sa presupunem, ca sa ne punem intr-un caz extrem, ca ne aflam in fata unei situatii in care vehiculul autonom trebuie sa decida intre a provoca pagube fatale unui grup de trecatori si o manevra periculoasa de a o evita, care ar putea pune in pericol viata ocupantilor sai. Cum ar trebui programat vehiculul pentru a raspunde acestor situatii extreme? Ar trebui sa prevaleze principiul pagubelor cauzate minime sau, dimpotriva, sa prevaleze siguranta ocupantilor sai?