Datele economice negative din UE, incertitudinile politice din Olanda si alegerile din Franta au facut ca marile burse sa inregistreze scaderi in cursul zilei de luni, pe fondul scepticismului analistilor si industriasilor.

Astfel, actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de luni in declin, Indicele Dow Jones fiind in scadere cu 1,12%, Standard & Poor’s 500 cu 1,13%, iar Nasdaq cu 1,17%.

Piata este influentata negativ de scaderea activitatii economice din sectorul privat al zonei euro, care s-a accentuat in aprilie dincolo de asteptarile analistilor, descurajand sperantele ca regiunea va iesi in curand din recesiune, dupa doua trimestre consecutive de contractie.

Pesimismul investitorilor a fost accentuat de scorul peste asteptari, de circa 20%, obtinut de candidatul de extrema dreapta in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, care mareste incertitudinile pentru turul al doilea.

Primul tur a fost castigat de socialistul Francois Hollande, care se va confrunta in turul al doilea cu Nicolas Sarkozy.

La randul lor, bBursele europene erau in scadere puternica la jumatatea tranzactiilor de luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori, potrivite AFP.

La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%. Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.

„Scrutinul francez a amplificat neincrederea in zona euro, care apasa pietele. (…) Exista mari incertitudini in privinta turului al doilea, a politicii care va urma, raporturile cu Germania si eventuala renegociere a tratatului european “, a observat Renaud Murail, manager de fonduri la Barclays Bourse.

Victoria lui Holland il va priva pe cancelarul german Angela Merkel de principalul sau partener, Nicolas Sarkozy, in gestionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit mai multor analisti. Bursele sunt influentate negativ si de criza din Olanda, dupa ce premierul olandez Mark Rutte a anuntat ca va prezenta reginei demisia guvernului de centru-dreapta, urmare a esecului negocierilor de duminica referitoare la reducerea deficitului bugetar.

Pe de alta parte, industriasii germani se tem de o crestere a interventionismului de stat in economia franceza, a declarat seful federatiei industriale BDI, Hans-Peter Keitel, care s-a declarat “critic si sceptic” fata de situatia din tara vecina, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, transmite AFP.

„In ceea ce priveste industria germana, exista totodata temeri ca guvernul de la Berlin va fi supus presiunilor pentru a parasi drumul consolidarii bugetare”, a spus Keitel.

La Bucuresti, cursul s-a apropiat de 4,3850 lei/euro

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in a doua parte a sesiunii interbancare de luni, iar cotatiile au urcat spre 4,3850 unitati fata de euro, intr-o piata cu volume reduse de valuta tranzactionata si in linie cu evolutia negativa a valutelor din regiune.

La deschidere, bancile au cotat euro la 4,3765 – 7,3780 lei/euro, iar dupa publicarea rezultatelor sub asteptari ale unor sondaje privind economia din zona euro cursul a urcat spre 4,3800 lei/euro.

Potrivit dealerilor, leul a evoluat in linie cu regiunea si cu bursele europene, care au consemnat scaderi importante luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni o rata de referinta de 4,3792 lei/euro, in crestere cu 0,47 bani fata de vineri, cursul urcand foarte aproape de recordul istoric, de 4,3794 lei/euro, atins in luna martie.