Vrei un animal de companie, dupa care nu trebuie sa faci foarte multa curatenie si care nu necesita o atentie sporita din partea ta? Atunci un porcusor de Guineea este alegerea perfecta pentru tine! Vom vorbi astazi despre cum trebuie ales puiul, care este alimentatia potrivita, ce trebuie sa aiba cusca si cum se ingrijesc porcusorii de Guineea. Sa trecem la treaba!

Alegerea. Daca te-ai gandit sa iti iei un porcusor de Guineea trebuie sa stii ca sunt animale foarte sociabile si traiesc in grupuri, asadar va avea nevoie de un partener. Cel mai bine ar fi sa iei 2 porcusori de Guineea, care sa se joace cat timp tu esti plecata.

In ceea ce priveste sexul porcusorilor, trebuie sa te gandesti destul de bine. Daca vrei doi masculi, atunci cumpara-i pe amandoi de pui, deoarece se vor intelege cat de cat bine (este posibil sa se certe in perioada pubertatii pentru ierarhie, insa este absolut normal). Doua femele sunt poate alegerea cea mai potrivita deoarece in salbaticie, femelele se inteleg foarte bine (rar se cearta si in captivitate).

Daca te gandesti sa iei un mascul si o femela ai foarte mare grija la perioadele de imperechere, deoarece nasterile repetate pot pune in pericol viata femelei. Ca sa nu mai vorbim si de puii pe care va trebui sa ii cresti. In plus, masculii nu au ce cauta langa femela dupa nastere (si pana cand puii sunt deja maricei), si se pot plictisi destul de mult daca sunt lasati singuri. O alta nepotrivire este data de alaturarea mai multor masculi cu o femela (acestia isi vor dori sa isi arate superioritatea si se vor lupta intre ei).

Alimentatia. In primul rand trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata in cusca, chiar daca asta inseamna sa ii schimbi apa de 2 ori pe zi, in special in zilele toride de vara. Rozatoarelor le cresc incisivii in permanenta, asa ca trebuie tociti. Nu trebuie sa apelezi la medicul veterinar pentru aceasta mica “problema”, ci doar sa ii dai porcusorului, din cand in cand, sa roada tulpini sau radacini de legume, crengute de mar sau orice altceva iti mai recomanda medicul.

Cusca. Cumpara-i o cusca speciala de la un pet shop, spatioasa si cu multe jucarii inauntru deoarece porcusorilor de Guineea le place joaca. Vei cumpara o cusca din metal, si nu una complet inchisa, deoarece aerisirea este proasta in aceasta varianta (custile din plastic sau tip acvariu pot chiar imbolnavi porcusorul).

Cusca trebuie pusa intr-un loc luminos, insa ferit de razele solare. Porcusorul de Guineea nu trebuie tinut intr-un mediu foarte cald deoarece poate suferi de hipertermie si poate muri. Cea mai potrivita temperatura pentru ei este undeva la 16-20 de grade.

Asternutul custii va fi intotdeauna talas uscat fara uleiuri aromatice (niciodata rumegus, talas de cedru sau de pin deoarece porcusorii sunt foarte sensibili). Nu uita ca in cusca sa ai si un loc in care porcusorul tau se poate ascunde atunci cand are chef. Ai grija la toate materialele pe care le pui in cusca deoarece porcusorii de Guineea rod tot ce prind, iar daca materialul este toxic pentru ei, se pot imbolnavi.

Ingrijire. O data pe luna va trebui sa ii tai gherutele, ai grija sa nu tai niciodata foarte mult, deoarece poti taia din vena care strabate ghearele si ii poti provoca porcusorului o infectie (poti cere ajutorul medicului veterinar pana inveti). Sunt animalute care se toaleteaza singure, asa ca baia nu este recomandata decat in cazuri speciale (deoarece elimina grasimile naturale si benefice de pe suprafata pielii). Se vor spala cu o picatura de sampon pentru copii, fara a uda capul (atentie in special la ochi, nas, gura si urechi). Puii sub 2 luni, femelele gestante si care alapteaza nu vor fi spalate sub nicio forma.

In functie de rasa pe care o alegi si de lungimea blanitei, porcusorii de Guineea vor fi periati zilnic sau de 2 ori pe saptamana. Daca blanita lor este lunga si observi ca se incalceste repede, este un indiciu ca trebuie sa il perii mai des.