Sindicatul criticilor de film francezi i-a acordat luni regizorului Lucian Pintilie premiul pentru cea mai buna carte straina despre industria cinematografica, pentru volmul Bric-à-brac : Du cauchemar réel au réalisme magique”, aparut in Franta anul trecut, informeaza Mediafax.

Lucian Pintilie, nascut pe 9 noiembrie 1933 in Tarutina, Basarabia, a fost fortat sa emigreze in timpul regimului comunist, din cauza numeroaselor controverse provocate de filmele sale, continuandu-si cariera de regizor montand pentru teatre importante din Statele Unite si Franta.

Printre spectacolele montate in Romania se numara “Copiii soarelui” (1961), “Prostii sub clar de luna” (1962) sau “Cezar si Cleopatra” (1963), care au avut reprezentatii la Teatrul Bulandra din Bucuresti. De asemenea, Pintilie a mai semnat regia unor filme precum „De ce trag clopotele, Mitica?” (1981).

In 2007, Lucian Pintilie a primit Premiul Gopo pentru intreaga cariera.

Cartea autobiografica, recent premiata, povesteste despre relatia autorului cu lumea teatrului si a filmului si a aparut in Romania in 2003, la editura Humanitas.

In cadrul galei din 2009, premiul pentru cea mai buna carte straina a fost primit de Lawrence Grobel, pentru volumul „Al Pacino”.