Se pare ca, in incercarea de a traversa raul Segura, generalul cartaginez s-a inecat. Nu putem uita ca Hamilcar Barca (c.275-228 i.Hr.) a fost tatal lui Hannibal. Aceasta batalie s-a concretizat in Helice, conform marturiilor istoricului Polibio, care astazi ar fi Elche de la Sierra, Albacete. In acest loc se afla un monument reprezentativ, in Villares, un sat de langa Elche de la Sierra, ca mormant in cinstea acestui mare general cartaginez.

Se pare ca pe vremea Imperiului Roman era un obicei, un fel de turism cultural militar, ca clasele superioare romane sa viziteze locurile in care au avut loc marile batalii care facusera posibil ca Roma sa fie Roma. Se pare ca, intr-un anumit fel, Statele Unite ale Americii, pe pamantul sau, au si amintiri despre marile batalii care au avut loc sau macar unele dintre ele, fie din Razboiul de Independenta, fie din Razboiul Civil American (Gettysburg, Carnton, Minute Man, Manassas).

Ceea ce ne duce sa ne gandim, daca acest tip de turism cultural ar putea fi abordat din nou, dar evident, am spune noi, nu doar pentru a intelege-intelege fenomenele istorice sau sociopolitice sau militare, ci si pentru a incerca sa intelegem si sa intelegem mai bine complexele de fenomene ale polemologie si irenologie. Adica doua cunostinte si doua neologisme actuale, de acum zeci de ani, care incearca sa converga spre o mai buna intelegere-intelegere a fenomenelor si cauzelor si consecintelor razboiului, in primul caz, al pacii, in al doilea termen.

Este adevarat ca se fac recreari de batalii vechi, exista, din cate stiu eu, grupuri care la anumite momente se desfasoara ca mari piese de teatru, unde reprezinta batalii. Evenimente culturale, istorice, sociale care recreeaza evenimente militare pe un anumit teritoriu.

Campo de Calatrava, aproape toata Ciudad Real si alte locuri, au avut ghinionul, intamplator, ca se pare ca toate dosarele ordinului Calatrava, au fost pastrate in castelul Consuegra, iar in razboiul de la independenta, un alt razboi, pentru ca trupele franceze in fuga lor i-au ars. Asadar, o mare parte din istoria acestor meleaguri a ramas aproape pustie si sterp si uscat, tanjind mereu dupa pace si munca, poate, precum peisajul in care se afla si au fost de milenii, generatii de oameni, care au trecut si calcat pe picioare. sau pe ele si in ele si cu ele si din ele, toate culturile si imperiile care au existat si care au aparut pe acest transportor-mergator de locuri care este La Mancha.

Indica cele de mai sus, pentru ca fara acea realitate, astazi, am putea indica date mai exacte despre tot acest spatiu de timp-pamant, care este o bucata de Castilia si o bucata de Spanie, care a fost Iberia si care a fost Celtiberia si toate numele. ca a fost eliminat de-a lungul secolelor si mileniilor.

Daca in Peninsula Iberica s-ar aminti cumva toate campurile de lupta care s-au petrecut de secole si milenii, am putea avea un parc enorm de locuri si locuri si date si concurenti. Nu stiu daca din moment ce suntem un pamant care tanjeste dupa munca si deci turismul este o posibilitate, de care avem nevoie de atata locuri de munca, incat trebuie sa traim si sa supravietuim, ar trebui sa constituie o nisa care sa completeze si sa completeze painea. de paine si painea cunoasterii si painea intelepciunii, poate, amintindu-si pentru a nu se repeta povesti tragice, posibilitatea de a comemora cateva zeci de locuri-batalii, cu anumite instalatii, evenimente culturale, amintiri, povesti, centre documentare, vizite, excursii organizate, reprezentari etc.

Poate ca am castiga mai multi vectori ai realitatii, am intelege ca, din pacate, razboiul este cu noi de secole, la fel sau asemanator cu poate, in alte teritorii, ca razboiul are consecinte groaznice pentru populatie, desi, in final, unii concurenti. castiga si altii pierd, ca din razboaiele si bataliile din trecut trebuie sa invatam si sa prindem, ca sa nu facem aceleasi greseli, cu alte steaguri si alte voci.

Nu stiu, daca stim, daca este foarte probabil ca aceasta batalie sa fi avut loc in imprejurimile Elche de la Sierra, sa fi intervenit unul dintre marii generali cartaginezi, tatal lui Hannibal, ar trebui sa fim constienti de ceea ce ar fi s-a intamplat cu Mediterana, daca in loc sa fie invingatoarea razboaielor punice, Roma ar fi fost Cartagina. Asta ne-ar fi influentat, pentru ca pana la urma Cartagina a inceput sa domine-cucereasca Peninsula Iberica inainte de Roma.

Elche de la Sierra si zeci si zeci de municipalitati din acest Piel de Toro, cu atata istorie, ar putea incepe sa analizeze-studieze aceasta sugestie sub forma de sabii si scuturi, daca le-ar fi convenabil sa creeze sau sa dezvolte studiul si vizitarea locurilor lor, „parcuri naturale cu istorie de batalii”.